Piersi o budowie tluszczowo-gruczolowej.
W piersi prawej w miejscu-wg tarczy zegarowej: godzina 10 jest zageszczenie o srednicy, 35 mm, skala BIRADS 4.
Jest to wynik wymagający dalszych badań - opisane zagęszczenie jest podejrzane o złośliwość (czyli o to , że może być rakiem). Skala BIRADS jest to skala opracowana po to aby odpowiednio sklasyfikować zmiany w piersiach wykrywane podczas przesiewowych badań mammograficznych. Jest ona sześciostopniowa.
Sposób postępowania w przypadku zmian klasyfikowanych jako BIRADS 4 jest następujący:
"W przypadku stwierdzenia w badaniu mammograficznym podejrzanej zmiany (guzki nie−
ostro odgraniczone, niejednorodne mikrozwapnienia) postępowaniem z wyboru jest biopsja
gruboigłowa lub mammotomiczna. Mniej wiarygodna jest biopsja cienkoigłowa. Dodatni wynik badania mikroskopowego rozstrzyga wątpliwości diagnostyczne i jest podstawą do zastosowania odpowiedniego leczenia chirurgicznego. Ujemny wynik badania mikroskopowego, zwłaszcza poparty wynikami dodatkowych badań obrazowych, pozwala część kobiet z tej grupy zakwalifikować do obserwacji."
Tak więc należy przeprowadzić dalszą diagnostykę, aby nie przeoczyć zmiany nowotworowej. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie zmiany z tej grupy diagnostycznej okazują się złośliwe.
_________________ dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld
Onkolog kliniczny
Zajrzyj na ta stronę www.radiologia.co.bydgoszcz.pl/biopsja.htm
może te informacje jakoś Ci pomogę. I trzymaj się! Wydaje mi się, że najpierw standardowo wykonuje sie się BAC (ale nie jestem pewna)
Witaj,
Skoro w pytaniu wymieniasz biopsję mammotomiczną, to zapewne masz na myśli pobranie materiału z piersi.
Jako praktyk, zaproponuję, przeczytaj proszę mój wątek http://www.forum-onkologi...ostyka-vt61.htm - znajdziesz tam trochę wniosków na temat biopsji.
Pozdrawiam
Zajrzyj na ta stronę www.radiologia.co.bydgoszcz.pl/biopsja.htm
może te informacje jakoś Ci pomogę. I trzymaj się! Wydaje mi się, że najpierw standardowo wykonuje sie się BAC (ale nie jestem pewna)
Dziekuje , pogłebiłam swoje wiadomosci na temat biobsji.Twoja wiadomosc mi pomogla.
Krystyna.
Witaj,
Skoro w pytaniu wymieniasz biopsję mammotomiczną, to zapewne masz na myśli pobranie materiału z piersi.
Jako praktyk, zaproponuję, przeczytaj proszę mój wątek http://www.forum-onkologi...ostyka-vt61.htm - znajdziesz tam trochę wniosków na temat biopsji.
Pozdrawiam
Tak, masz racje.Chodzilo mi o pobranie materialu z piersi. Pomogles mi. Dziekuje .
Krystyna.Pozdrawiam.
Nie rozumiem postawy lekarza u ktorego dzis bylam.Majac wynik birads4 powiedzial ze moge za 4 miesiace zrobic mammografie kontrolna. Chodzi mi o to ,czy to nie jest za dlugi czas.Zageszczenie 35 mm to by bylo [slowa lekarza ]zle ulozenie piersi. 32 lata wstecz mialam wyluszczenia i to zageszczenie moze byc z blizny .Mialam robiona mammografie wiele razy i nie bylo widac zadnych blizn.Jestem lekko zaniepokojona.W wezlach chlonnych nie ma zmian. Pozdrawiam czekam na wasza opinie co mam dalej robic.
Podaję link do materiału n/temat badań przesiewowych, w którym znajdziesz zalecenia dotyczące dalszego postępowania w przypadku m/innymi BIRADS 4 http://www.onkologia.zalecenia.med.pl/ wejdź kolejno: Zalecenia postępowania diagnostyczno- terapeutycznego w nowotworach złośliwych 2007-2008 → Rak piersi → Badania przesiewowe → PDF
Nie rozumiem postawy lekarza u ktorego dzis bylam.Majac wynik birads4 powiedzial ze moge za 4 miesiace zrobic mammografie kontrolna. Chodzi mi o to ,czy to nie jest za dlugi czas.Zageszczenie 35 mm to by bylo [slowa lekarza ]zle ulozenie piersi. 32 lata wstecz mialam wyluszczenia i to zageszczenie moze byc z blizny .Mialam robiona mammografie wiele razy i nie bylo widac zadnych blizn.Jestem lekko zaniepokojona.W wezlach chlonnych nie ma zmian. Pozdrawiam czekam na wasza opinie co mam dalej robic.
Napisz czy doszła do Ciebie moja wiadomość prywatna?
Dziekuje za odpowiedz.Byłam w Poradni Chirurgii Onkologicznej w Poliklinice WSWiA na ul.Północnej u pana dr Michała Posmykiewcza. Wiadomosc od Ciebie dotarla do mnie jedna, za ktora jeszcze raz dziekuje.Pozdrawiam Krysia.
Czytam Twoje posty kilka razy ,i za każdym razem odkrywam coś nowego, coś głębszego. Przed kilku nastoma laty mój tata umarł na raka krtani.My [rodzina] nie umieliśmy z tatą rozmawiać.To były lata 70 -te.Inna była wiedza medyczna,inne leczenie.My byliśmy inni . Twój tatuś jest chory ,ale mając taką ciepła ,wyrozumiała ,taktowny córkę mimo choroby musi być szczęśliwym człowiekiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum