Mam problem mój przyjaciel ma raka skóry i dostał do stosowania Efudix i Fucidin. Problem w tym, ze on jest Anglikiem i przez okres jeszcze czterech tygodni będzie mieszkał w Polsce, a zapomniał kiedy ma zacząć stosować Fucidin. Teraz stosuje dwa razy dziennie Efudix miejscowo na skórę objętą zmianami, przy czym czuje sie niezbyt dobrze (pojawiły się zawroty głowy). Proszę o pomoc i poradę kiedy włączyć do stosowania Fucidin.
O stosowaniu leków na receptę (zresztą nie tylko) decyduje tylko i wyłącznie lekarz prowadzący pacjenta - w tym wypadku zapewne onkolog.
Znajomy może chyba zadzwonić do swojego lekarza w Anglii i poprosić o przypomnienie sposobu dawkowania leku?
W Anglii nie jest tak jak u nas. Nie może zadzwonić i zapytać. My narzekamy na naszą służbę zdrowia ale tam wcale nie jest lepiej, a wręcz... Dostał te leki i lekarz nie uprzedził go jakie są skutki ich stosowania, zwłaszcza Efudixu. Skóra w miejscach na które nakłada Efudix jest brunatno- czerwona i dzisiaj rano te miejsca bardzo go bolą. To starszy człowiek i przerażony diagnozą więc nie zapamiętał kiedy ma zacząć stosować Fucidin. Być może ktoś kto już to stosował coś podpowie. Bardzo proszę.
Michalina50, my nie znamy pełnej diagnozy, stosowanego leczenia, stanu pacjenta, jego schorzeń współistniejących, leków, jakie już przyjmuje i możliwych z nimi interakcji.
Fucidin jest lekiem na receptę, może być przepisany tylko i wyłącznie przez lekarza ze ścisłych wskazań i zgodnie z jego zaleceniami stosowany.
Przykro mi, ale na Forum nie doradzamy jak pacjent ma brać dany lek - od tego jest lekarz.
Może niech Twój przyjaciel spróbuje umówić się w PL na prywatną wizytę do dermatologa - onkologa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum