Witam na początek opisze wam w skrócie moją historię :
Moja udręka zaczęła się gdy po usunięciu powiększonego pieprzyka (brodawki) 20.10.2010
i wynik czerniak Clark III Breslow 4,5 mm
dokładny opis to: Melanoma malignum (epithelioid, nodular type) Clark III, Breslow 4,5mm, cechy owrzodzenia.
IM: 27/10 HPF, pT3b Zmiana usunięta w całości, marginesy boczne i głębokie min. 5mm
Po tym wyroku trochę sie załamałem bo zacząłem czytać w internecie i dowiedziałem sie ze na to paskudztwo niema leku ;( tylko chirurgicznie można sie pozbywać
ewentualnych przerzutów.
Dostałem skierowanie do CO w Gliwicach, tam to tez sie udałem lekarz skierował mnie na badania scyntygrafie, RTG klatki piersiowej, USG pachwin i jamy brzusznej.
Wszystkie badanie wyszły ok oprócz scyntygrafii i USG pachwin wykazało 2 powiększone węzły chłonne ten większy 18 mm po jego biopsji cienko igłowej wynik okazał sie dodatni.
w styczniu 2011 miałem zabieg poszerzenia marginesów i wycięcie węzłów chłonnych.
Rozpoznanie:
A,B,C - utkania nowotworowego nie stwierdza się. Skóra i tkanka podskórna.
D- melanoma malignum metaststitum nodi lymphatici (1/13)
Opis makroskopowy:
I. Blizna po wycięciu czerniaka.
Fragment skóry z tkanką podskórną o wymiarze 8x3,5x2,5 z blizną długości 2,3 cm, na przekroju bez zmian ogniskowych
A-przekrój przez bliznę
B-marginesy boczne krótkie
C-marginesy boczne długie
II Pacha prawa
D- znaleziono 13 wezłów chłonnych srednicy od 0,3 cm do 5,5 cm
Po tym wyniku zlecono mi naświetlania przez 6 tygodni. Jestem już po całym cyklu naświetlań.
Kontrole miałem na sierpień ale ostatnio miałem bóle głowy wiec pojechałem do CO i przedstawiłem swoje obawy.
Lekarz trochę nie wierzył bo pytał sie czy mam objawy typu zawroty głowy(równowagi), zaniki wzroku.
Zawrotów nie miałem ani omdleń czy czegoś takiego tylko czasem pojawiała mi sie w prawym oku plamka jasna przypominająca taką jak sie zapatrzy np na słońce to przez chwilkę ma sie plamkę przed oczami
wolałem trochę powyolbrzymiać by wysłał mnie na badania by mieć pewność że nic niema.
Bóle głowy przypominały bóle zatokowe przy ruszaniu głowy odczuwałem ból.
Było to 14 czerwca, od tego czasu nic mnie nie boli ale na badanie poszedłem oczywiście.
Badanie było wykonane 28 czerwca dzis odebrałem wynik i coś tam chyba jest :( Oto wynik TK:
W istocie białej lewego płata potylicznego słabo wyodrębnia się obszar obniżonej densyjności, w pomiarze poprzecznym 25x35mm,
z dyskretnie zaznaczonym efektem masy i następczym zwężeniem rowków mózgowych płata potylicznego.
Obraz nasuwa podejrzenie obecności zmiany metastatycznej w tym miejscu z obrzękiem cytotoksycznym, która nie ulega wzmocnieniu po podaniu dożylnym kontrastu.
Proponuje pilną weryfikację w/w w badaniu MR.
Pozostałe struktury mózgowia bez zmian ogniskowych.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Tylny dół czaszki w normie.
Rezerwa objętościowa zachowana.
Aplazja zatok czołowych, w ich miejscu widoczne ognisko osteosklerozy o srednicy 7mm (słabo wysycony kostniak?).
Poza tym kości czaszki radiologicznie bez zmian.
Jutro mam juz zarezerwowaną wizytę w CO Gliwice
Prosze o opinię i mam nadzieję że nie potwierdzą sie moje objawy i będzie to coś innego niż przerzut z czerniaka :(