Dzień dobry, znowu zawitałam na tym forum, bo chciałam poprosić o pomoc w interpretacji wyników mamy. Korzystałam już z forum, gdy mój tata chorował i otrzymałam wówczas mega dużo pomocy od Państwa.
Przechodząc do rzeczy mojej mamie dokuczały hemoroidy, dlatego też udałyśmy się do proktologa, który podczas badania per rectum wykrył guza w odbytnicy. Kleszczykami został pobrany spory fragment tego guza a wynik był adenoma tubulo villosum low grade.
Kolejno zostało wykonane badanie USG, które wykryło tylko kamienie w woreczku żółciowym, reszta narządów bez zmian. Wykonanane zostało również badanie tk, poniżej zamieszczam opis.
Następnie udałam się z mamą prywatnie do lekarza, gastroenterologa (nie wiem czy dobrze napisalam) , który wykonał kolonoskopie. Wynik kolonoskopii wykazał uchyłki, żylaki odbytu oraz polipa o policyklicznych kształtach. w kilku miejscach tego guza były takie czerwone kropki, co zdaniem lekarza mkogło świadczyc że są to ogniska nowotworowe, dlatego pobrał z nich wycniki i wynik wycinków jest nastepujący " obraz moze odpowiadać adenoma tubulu villosum high grade" Mama została skierowana na polipektomie.
Czy może ktoś mi powiedzieć, co to wszystko oznacza? czy to jest rak?
[ Dodano: 2017-10-07, 17:41 ]
proszę o pomoc strasznie sie denerwuję