Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam proszę o pomoc i rade gdyż w tym temacie jestem zupełnie nowy i nie wiem co dalej z mama robić i jak najlepiej jej pomóc. W tym tygodniu po szeregu badan u mamy wykryto raka jest już w domu i nie wiem co dalej i jak wiec proszę o rade.
Dysponuje jedynie karta informacyjna czyli tzw. wypisem ze szpitala przepisze dokładnie może ktoś poradzi mi co dalej i jakie są rokowania w stosunku co do zdrowia mojej mamy.
Rozpoznanie: nowotwór złośliwy(oskrzele lub płuco,nie określone) Rak drobnokomórkowy płuca prawego z przerzutami do wątroby
Wyniki badań: Morfologia krwi
HGB 13.3g/dl HCT 44 procent
MCV 97.5 fL MCH 29.5pg
MCHC30.3g/dl RDW 13.1 procent
PLT 370.0 x10â3/uL MPV 9.0 fL
OB- 50 mm/h <10mm/h HORMON TYREOTROPOWY (TSH) - Tyreotropowy hormon(TSH 3 Ultra) 5.037 ulU/ml
ALAT - Aminotransferaza alaninowa (ALT) 23U/l
ASPAT - Aminotransferaza asparaginianowa(AST) 44U/l
GLUKOZA W SUROWICY- glukoza(surowica) 100.7 mg/dl
JONOGRAM KRÓTKI (Na,K) - sód 143.00 mmol/l potas 4.00 mmol/l chlorki 104.00 KREATYNINA W SUROWICY - kreatynina 1.0 mg/dl
egfr wyliczane MDRD 55.02 ml/min
BADANIE OGÓLNE MOCZU
glukoza - ujemny
bilirubina - ujemny
ciała karotenowe - ujemny
ciężar właściwy - 1.030
krew - ujemny
ph - 6.0
białko - ujemny
urobilinogen - 3.2 E.U./dl
azotany - ujemny
leukocyty - ujemny
barwa - żółta
Osad moczu:
nabłonki pł. - poj.wpw
krwinki białe - 1-2-1 wpw
składniki mineralne - b/liczne kryształy szczawianu wapnia
PLWOCINA
posiew - wynik badania ujemny
flora fizjologiczna obecna
ASPIRAT Z OSKRZELI - wynik badania ujemny
flora fizjologiczna obecna
WYKONANE PROCEDURY
bronchoskopia fiberoskopowa -Obejrzano drzewo oskrzelowe i stwierdzono:ostroga główna na szerokiej podstawie .Śluzówki w całości pogrubiałe.Po stronie prawej w dolnym odcinku oskrzela pośredniego zmiany przerostowe zamykające to ujście pobrano skrawki+zdjęcie. Wyszczoteczkowano to ujście. Pozostałe ujścia oskrzeli drożne.Pobrano wydzielinę do badań bakteriologicznych i cytologicznych
BADANIE CYTOLOGICZNE ASPIRATY Z OSKRZELI - komórek nowotworowych nie stwierdza się
BADANIE CYTOLOGICZNE ASPIRATU Z ROZMAZÓW SZCZOTECZKOWYCH -komórek nowotworowych nie stwierdza się
USG PŁUC - w prawym płucu nadprzeponowo widoczny jest guzowaty naciek o max wym.8cm wykonano BAC. Paradoksalny ruch prawej kopuły przepony.W prawej jamie opłucnowej ślad płynu
USG JAMY OPŁUCNEJ - po stronie prawej u dołu bezpowietrzny miaższ płucny oraz nieduża ilość płynu w opłucnej
BIOPSJA CIENKOIGŁOWA PŁUCA PRAWEGO - cellulae carcinomatosae - carcinoma male differentiatum w ocenianym rozmazie stwierdza się liczne, częściowo uszkodzone martwiczo komórki rakowe,nieco większe niż kryterium dla raka anaplastycznego drobnokomórkowego
USG BRZUCHA I PRZESTRZENI ZAOTRZEWNOWEJ - stan po cholecystektomii. W obu płatach wątroby pojedyncze ogniska meta śr.18mm w prawym 8 mm w lewym. Drogi żółciowe, trzustka, nerki, śledziona, przestrzeń zaotrzewnowa nie wykazują zmian. Pęcherz moczowy pusty.
USG WIELOMIEJSCOWE - w dołach nadobojczykowych nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych
ELEKTROKARDIOGRAFIA Z 1?3 ODPROWADZENIAMI - normogram, rytm zatokowy miarowy 90/min zapis w normie
RTG KLATKI PIERSIOWEJ - jednolite zacienione pole dolne prawe .Wnęki nieżytowe .kąt p-ż po stronie lewej zatarty serce nie do oceny
ZASTOSOWANO LECZENIE - chora lat 45 skierowana do diagnostyki utrzymującego się od lipca suchego kaszlu męczącego kaszlu przeleczona ostatnio - Unidoxem bez poprawy ,przez lekarza POZ włączone leczenie Zafironem, Atroventem, w kontrolnym rtg zacienienie płuca prawego przyjęta celem ustaleniem rozpoznania. W wywiadzie choroba Graves-Basedowa po operacji tarczycy w 1991 pod kontrolą endykrologiczną. Przy przyjęciu nad płucami osłabienie szmeru u podstawy płuca prawego, pojedyncze furczenia w tej okolicy, w wykonanych badaniach stwierdzono jak wyżej .
Proszę o rade i jak dalej mam działać mama ma zleconą chemioterapie.
Z góry dziękuje MAR
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-10-08, 17:54 ]
Post wyedytowany przeze mnie - nie dało się go czytać.