Witam, choruje na trzustkę,nie mam jeszcze postawionej ostatecznej diagnozy. Dostałam skierowanie NFZ na ultrasonografię endoskopowa trzustki z biopsja ;i tu moje pytanie: w którym szpitalu gdzie i najlepiej mozna przeprowadzić takie badanie? Do jakiego lekarza sie udać?
Ktoś miał przeprowadzone takie badanie ? Jak ono wyglada,wiąże sie z pozostaniem w szpitalu?
To mój pierwszy post, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
i tu moje pytanie: w którym szpitalu gdzie i najlepiej mozna przeprowadzić takie badanie? Do jakiego lekarza sie udać?
Zapewne jakiś lekarz dał Ci skierowanie na to badanie, mając takie skierowanie trzeba podzwonić po szpitalach i podpytać gdzie jest najkrótszy termin oczekiwania na badanie, bo warto jak są jakieś zmiany w miarę szybko wykonać dalszą diagnostykę.
Witaj Marzeno,
Szkoda, że mieszkasz tak daleko, bo poleciłabym z czystym sumieniem szpital kliniczny przy Unii Lubelskiej w Szczecinie. Wybitny specjalista od EUS i zabiegów endoskopowych to dr Białek. Kolejki do niego długie, ale warto. Ostatnio przyjechała pacjentka ze śląska na endoskopowe usunięcie zmiany nowotworowej z dwunastnicy. Ja również miałam wykonywany przez doktora zabieg usunięcia guza z dwunastnicy.
Niestety ze względu na odległość, mogę polecić Gliwickie COI. Zapewne odezwą się osoby, które miały wykonywany EUS w Twojej okolicy i będą mogły polecić konkretne szpitale, lub konkretnych lekarzy.
Życzę zdrowia i pozdrawiam Gabi
Byłam dzisiaj u mojego lekarza prowadzącego i dostałam skierowanie na to badanie z dopiskiem pilne do szpitala w Rzeszowie. Prawdopodobnie tam bedą najmniejsze kolejki i jest tam nowy sprzęt.
Marzena, zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami w żadnym szpitalu , ani na terenie szpitala palić nie wolno. Rozumiem Cię bo sama palę. Niestety zawsze jak przebywam w szpitalu, wychodzę na "dymka" poza bramę szpitalną. Odradzam palenie w toalecie. W kilku szpitalach w jakich byłam w toalecie i nie tylko były czujki dymowe. Nie raz , zwłaszcza w szpitalu w którym jestem najczęściej widziałam i słyszałam wyjący alarm w toalecie. Przyjeżdżała straż pożarna i delikwent złapany na paleniu był obciążany kosztami akcji , raz wypisano pacjenta ze szpitala za nagminne łamanie regulaminu ( czyli zakaz palenia na terenie szpitala).
Jestem juz po badaniu, odbyło sie bez komplikacji i mam juz wyniki :
Rozpoznanie patomorfologiczne: pasma prawidłowego nabłonka walcowanego przewodu pokarmowego, makrofagi, nieliczne neutrofile oraz ścięte masy białkowe.
Pobrane tkanki i narządy: torbiel głowy trzustki - kremowe , skąpe, nitkowate fragmenty tkankowe o łącznej śr 0,2cm
Endosonografia. Trzustka z cechami pzt pod postacią lobularyzacji, licznych hyperechogenicznych pasm odpowiadających zwloknieniom oraz zwapnień miąższu. W głowie trzustki stwierdzono cienkościenną torbiel wielkości 21x14mm z rchogenna zawartością, modelującą ujście przewodu wirsunga. Wykonani punkcję torbieli przez ścianę dwunastnicy igła 22G uzyskując kilka mililitrów słomkowego plłynu, ktory przesłano do badania cytologicznego oraz biochemicznymi (CEA, amylaza). Test lepkości ujemny. Przewód wirsunga o hyperechogonicznej ścianie, poszerzony do 8mm, z widocznymi na całym odcinku uwapnionymi i nieuwapnionymi złogami średnicy 6-7mm. Pżw nieposzerzony, bez cech kamicy przewodowej. Pęcherzyk ciebkościebby bez złogów. Wynik amylazy biochemicznej płynu CEA 21.1 ng/ml amylaza >12000 U/l . Wn.:PZT
Prosze pomóżcie , jak to interpretować ? Co myślicie o takich wynikach ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum