Za dwa tygodnie wycinka jelita, natomiast w środę dowiem się co z wynikiem, który dzisiaj wklejam.
Rozumiem, że jest to zmiana nowotworowa 2-stopnia powstała z zesłośliwienia gruczolaka kosmkowo-cewkowego.
Na wątrobie są 3 pkt blisko siebie (nie do końca wiadomo czy to przerzut - podczas operacji zostanie zrobione usg). Na podstawie rezonansu nie stwierdzono w 100%.
Pytanie:
Nie do końca łatwo jest mi się poruszać po literaturze onkologicznej. Jakie są rokowania przy tego typu rakach. Rozumiem, że adeno, a adenocarcinoma to dwie różne rzeczy. Ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź jakie są rokowania itd.
Pytanie85 witaj na forum.
Adenoma to gruczolak zmiana łagodna, a adenocarcinoma to gruczolakorak -nowotwór złośliwy
Pytanie85 napisał/a:
jest to zmiana nowotworowa 2-stopnia powstała z zesłośliwienia gruczolaka kosmkowo-cewkowego
Zgadza się. Gruczolaki są to łagodne nowotwory określane jako stan przedrakowy z kórych może rozwinąć się rak.
Jednym z podstawowych składników opisu patologicznego który ma znaczenie prognostyczne jest stopień złośliwości histologicznej. Wyróżnia się 3 stopnie: G1 (nowotwór najbardziej zróżnicowany, rokujący lepiej), G2 (średnio zróżnicowany), G3 (słabo zróżnicowany o gorszym rokowaniu).
Na prognozowanie wpływ ma wiele czynników - stopień złośliwości, stan zaawansowania guza (TNM), jak i stan ogólny organizmu, choroby towarzyszące, wiek pacjenta itp. Usunięcie operacyjne guza daje zawsze największe szanse do zwalczenia choroby.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2017-01-13, 07:38 ]
Mógłbyś załączyć wynik badania (opis)?
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Rozumiem, że adeno, a adenocarcinoma to dwie różne rzeczy.
Tak, gdyby to było Adenoma tubulo-villosum to byłaby zmiana łagodna gruczolak cewkowo-kosmkowy
a u Was jest
Pytanie85 napisał/a:
adenocarcinoma tubulo-villosum
Adenocarcinoma - jest nowotworem zapoczątkowanym w gruczołowatej tkance i jest to Gruczolakorak cewkowo-kosmkowy i jest to nowotwór złośliwy i u Was niestety ten złośliwy się zadomowił, przykro mi.
Pytanie85 napisał/a:
Ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź jakie są rokowania itd.
Wszystkie wyniki krwi morfologie, wątrobowe, a również CRP i markery w normie, samopoczucie bez zarzutu.
Czasami mając raka wyniki na początku są dobre i na odwrót, brak raka a morfologia, markery nie najlepsze, na tym na razie nie ma co bazować. Jest wynik hist.pat i niestety mówi o raku i teraz trzeba dalej działać.
Poprzedni link się nie otwiera coś źle wstawiłam dlatego jeszcze raz go wklejam, poczytaj.
to owe naczyniaki są traktowane jako przerzut czy nadal może być to zmiana łagodna?
Naczyniaki to naczyniaki i nie są to przerzuty.
Trudno być pewnym diagnozy, w jednym badaniu Radiolog widzi przerzuty w drugim badaniu naczyniaki, trudno być zatem pewnym kto ma rację, może badanie PET by rozwiązało problem.
Naciek raka na pograniczu odbytniczo-esci.
W TK jest mowa o o lekko powiększonych węzłach chłonnych, w MR nie ma o tym mowy więc też trudne do oceny.
Czy konsultację ginekologiczą mama przeszła, bo jest taka sugestia?
Do obserwacji jest również PŻW.
Pytanie85 naczyniaki to zmiany łagodne i nie są przerzutami.
Mając jednak różne interpretacje badań trzeba to myślę wyjaśnić bo podejrzenie przerzutów było.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Pytanie85,
Z wymienionych lekarzy znam tylko z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku profesora Śledzińskiego. Mąż mój miał na Chirurgii i Transplantologii w tym szpitalu operację i miałam kontakt z tym lekarzem i opinię o Nim jako fachowcu mam dobre, pacjenci z oddziału też mieli dobre.
chwilę mnie nie było, ale też niewiele nadprogramowego się działo.
Operacja odbyła się zgodnie z planem 27 stycznia. Obejmowała resekcję jelita (bez stomii), a także badanie wątroby (trzy punkty wskazująca na przerzut lub naczyniaki; dwa różne opisy radiologiczne).
Operacja udana - guz nie "wyszedł" na zewnątrz jelita, na wątrobie jak się okazało naczyniaki.
Mama czuje się dobrze - jutro lub w środę wypis.
Jeszcze przed operacją konsultowaliśmy się u innego lekarza:
Stanisław Hać - bardzo dobre opinie, według nas bardzo dobry lekarz, cierpliwy, wszystko tłumaczy i co ciekawe z całą pewnością stwierdził jeszcze przed operacją, że zmiany wątrobowe to naczyniaki, ponad to znalazł bardzo małą czwartą zmianę, której nie wychwycił żaden radiolog.
nie mogę znaleźć wyjaśnienia do "widocznych cech buddingu".
Tumor budding oznacza pączkowanie guza.
Jest to dodatkowa cecha w badaniach mikroskopowych oceniająca przebieg raka i dotyczy pojedynczych komórek raka w inwazyjnym marginesie guza (tumor budding).
Stan określony to pT3N0Mx - oznacza T3 – guz nacieka sąsiadujące tkanki, N0 - brak przerzutów do węzłów chłonnych, Mx - brak możliwości oceny przerzutów odległych.
Wg tego oceniono stopień zaawansowania klinicznego na stopień 2 (grade 2).
Pozdrawiam serdecznie
Tak się zastanawiam, kiedy patolog określa oznaczenie M na 0, a kiedy na x, jeśli we wcześniejszych TK nie wychwycono przerzutów, a węzły chłonne są czyste.
Czy w tym przypadku naciek do zwłókniałej tkanki tłuszczowej stawia duże ryzyko dalszego rozwoju nowotworu? Czy słowo "zwłókniała" ma również znaczenie.
Tak się zastanawiam, kiedy patolog określa oznaczenie M na 0, a kiedy na x, jeśli we wcześniejszych TK nie wychwycono przerzutów, a węzły chłonne są czyste.
Badania TK dotyczyły tylko wybranych części ciała dlatego lekarz nie mógł na 100% stwierdzić że przerzutów nigdzie nie ma i napisał Mx -> nie można ocenić przerzutów odległych. M0 oznaczałoby -> nie stwierdza się obecności przerzutów odległych, czyli pewność że ich nigdzie nie ma.
Co do węzłów to określa je faktor N i tu lekarz na pewno wie, że są czyste i nie ma do nich przerzutów dlatego N0.
Pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum