Dobry wieczór!
Od pewnego czasu śledzę to forum. Dziś chciałabym sama poprosić o Waszą pomoc w interpretacji wyników mojego taty.
W kwietniu 2009 roku u taty zdiagnozowano raka krtani. Udało się zachować jej część - tata miał wykonaną hemilaryngektomię. Od tamtego czasu regularnie chodzi na kontrole do laryngologa. Dotychczas nie stwierdzono niczego niepokojącego.
W październiku zeszłego roku tata zachorował. Początkowo lekarz pierwszego kontaktu orzekł, że to grypa. Gdy jednak tacie nie poprawiało się przez tydzień, lekarz przyszedł na wizytę domową i stwierdził jednostronne zapalenie płuc. Po kuracji antybiotykowej zlecono wykonanie kontrolnego badanie RTG. Wykazało ono pewne zmiany - poniżej zamieszczam wyniki badania. Tata przebywał w szpitalu, gdzie wykonano mu TK oraz bronchofiberskopię wraz z pobraniem materiału do badań histopatologicznych.
Poniżej zamieszczam wyniki wszystkich badań a także wykonanego w tym tygodniu badania PET/CT zleconego przez pulmonologa, u którego tata był w zeszłym tygodniu na badaniu kontrolnym.
Wiem, że wyniki nie są dobre. Zdaje sobie z tego sprawę. Są jednak nadal niejednoznaczne a ja nie jestem lekarzem, więc nie potrafię ich w pełni zinterpretować. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś, bardziej zorientowany w temacie napisał mi, czego mogę się teraz spodziewać.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Joanna