Cześć, trafiłam tutaj przypadkiem. Szukałam informacji na temat guzków w płucach, ponieważ moja mama dostałam w sobotę wyniki tomografii.
"W obu płucach, obwodowo, pojedyncze guzki: w płucu prawym w segmencie 4 wielkości 3mm, w segmencie 6 - 6mm, w segmencie 8 i 9 - po 4mm, w płucu lewym w segmencie 8 wielkości 5mm, segmencie 9 - 7 i 4mm.
Pojedyncze, pasmowate zmiany włókniste w płacie środkowym płuca prawego, drobne zmiany o podobnym charakterze nadprzeponowo w obu płucach.
Pozostałe partie płuc bez innych zmian ogniskowych.
W śródpiersiu dość liczne powiększone węzły chłonne przytchawicze i okołoaortalne wielkości do 20mm, poniżej rozwidlenia tchawicy tworzące pakiet wielkości w wymiarach poprzecznych ok. 40x20mm, ponadto widoczne w obu wnękach płuc, wielkości do 18mm.
Serce umiarkowanie powiększone.
Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa.
Kilka powiększonych węzłów chłonnych wielkości do 20mm widocznych także w ujętym w badaniu fragmencie nadbrzusza."
Mama nie miała jeszcze robionych innych badań, ale ma skierowanie do szpitala. Dzisiaj lekarz rodzinny powiedział Jej, że to może być tylko sarkoidoza i mamy się nie stresować, ale ja niestety nie potrafię. Czy to prawda, że to tylko sarkoidoza i nie musi to być wcale rak? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Na podstawie wyniku TK nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy to sarkoidoza czy rak.
Faktycznie obraz TK może wskazywać na sarkoidozę - występuje typowe dla tej choroby obustronne powiększenie węzłów chłonnych wnęk, są mnogie ale niewielkie guzki, powiększone węzły. Niemniej konieczna jest dalsza diagnostyka, która z pewnością zostanie wdrożona w szpitalu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum