Badanie Tk klatki piersiowej: w tylnym odcinku segmentu 3 prawego płuca guzek 14x10mm. W sąsiedztwie kilka guzków do 5 mm. Płuco lewe bez zmian. Węzły chłonne wnęk i śródpiersia nie powiększone. Jamy opłucnowe wolne od płynu. Konieczne badanie kontrolne po leczeniu.
Pytanie: czy powyższe oznacza rozpoznanie nowotworu ? co z tym leczeniem ?
Poza tym nie diagnozuje się wyniku, tylko pacjenta, o którym nic nie wiadomo - ile ma lat, czy na coś choruje, dlaczego skierowano go na TK, czy były wcześniej jakieś badania, jakie, z jakim wynikiem itepe itede.
Mam 45 lat. Badanie zlecono po zapaleniu oskrzeli, które jak mi się wydawało nawróciło nie doleczone. Na RTG obraz był podejrzany i lekarz skierował mnie na Tk.
Inny niż jaki? Bo na razie nie określono jaki mają charakter.
Mogą mieć różne pochodzenie, na bazie samego TK się tego nie stwierdzi. Udaj się do pulmonologa, niech obejrzy płytkę i zadecyduje o dalszym postępowaniu. My w tej chwili nie jesteśmy w stanie więcej pomóc, poza doradzeniem kontrolnego TK za 3 miesiące oraz wizyty u lekarza.
Dostałem skierowanie na PET i bronchoskopię. Pytanie, które badanie wykonać pierwsze ? Mam możliwość wykonać bronchoskopię ambulatoryjnie lub 2-3 dni w szpitalu ( propozycja lekarza ). Co o tym sądzicie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum