Proszę o pomoc w wyborze chemioterapii.
Guz trójujemny 29x15x29 mm, T2, NO,M0.
Zaproponowali terapię neuadjuwantową, do wyboru:
1. 9 chemii raz na dwa tygodnie, złożonych z Cyklofosfamidu i Paklitakselu
2. 18 chemii, raz na tydzień, złożonych z Paklitakselu, doksorubicyny, cyklofosfamidu, karboplatyny.
Szukam informacji, który rodzaj chemioterapii bardziej zadziała. W internecie znalazłam informacje, że schemat drugi jest bardziej obiecujący. Ale również bardziej toksyczny.
Nie wiem niestety, ale chciałabym zwrócić Twoją uwagę na jedną rzecz - czy wiesz o jakiej postaci doksorubicyny myślą lekarze?
Ta zwykła jest kardiotoksyczna, szczególnie w raku piersi, ale jest już rejestracja leku Caelix, czyli doksorubicyny pegylowanej. Jest lepiej tolerowana.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
_________________ Jak się człowiek uprze, żeby żyć, to medycyna jest bezsilna :P
Leyomyosarcoma G2
To jest dobry preparat, wszystkie poważne schematy obejmują antracykliny. Inne stosowane są w zasadzie tylko przy przeciwwskazaniach do stosowania antracyklin. Ale chyba to jest jakoś ustawione w czasie nie podaje się tych leków jednocześnie.
ale ta chemioterapia NPLD jest to karboplatyna niepegylowana? zapytam lekarza czy może podać tą obarczoną mniejszą ilością skutków ubocznych. Nie wiem dlaczego probonuje preparat bardziej szkodliwy, jeżeli można daćbardziej bezpieczny. Zastanawiam się czy jest możliwość dodania do tego schematu bewacizumabu...
Nie stosuje się dowolnych mieszanek, raczej stawia się na opracowane i przebadane schematy. Avastin chyba nie jest w Polsce refundowany w raku piersi. Czy Ty masz w końcu tą chemię jako neoadjuwantową czy pooperacyjną?
Nowsze formy leków są z reguły bardziej kosztowne i nie wszędzie dostępne, albo dostępne przy specjalnych wskazaniach. NPLD jest stosowana w całej Europie.
Obecnie lecze się w Niemczech? znasz może jakiś schemat leczenia, który jest stosunkowo dobrze znany i przebadany. W Niemczech zaproponowano mi te dwa schematy. Czy są jakieś lepsze schematy leczenia dla tego typu raka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum