kasia_wisniewska@op.pl takie niejednorodne mikrozwapnienia są podejrzane. Dlatego należy przeprowadzić dalszą diagnostykę, aby nie przeoczyć zmiany nowotworowej. Jednak nie wszystkie takie zmiany okazują się złośliwe.
Kategoria BI-RADS 4 oznacza (def) zmianę podejrzana, która nie ma klasycznych cech zmiany złośliwej, ale ma dużą rozpiętość prawdopodobieństwa złośliwości, mieszczącą się w granicach od 2% do 95%.
Tu konieczna jest weryfikacja mikroskopowa dlatego biopsja gruboigłowa jest dobrym wyborem.
Pozdrawiam i witam na forum
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
biopsja gruboigłowa może w takim wypadku dać wynik negatywny mimo istniejącego nowotworu. Ok 50 % takiego obrazu z mammografii okazuje się w końcu rakiem. 6 cm to dużo, sporo zależy od wielkości piersi. Porozmawiaj z chirurgiem jak by to wyglądało po wycięciu tego obszaru, żeby nie żałować piersi jakby to okazało się niezłośliwe (50%). Nie było usg? Dobrze byłoby zrobić i przy okazji sprawdzić węzły chłonne.
Witaj!
Na usg mikrozwapnienia przeważnie nie są widoczne.
Tak było u mojej mamy.
Biopsje też nic nie wykazały bo lekarz nie trafił w komórki nowotworowe. Najlepiej by było wyciąć cały podejrzany obszar.
Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
Gdybyśmy z mamą nie tracily czasu na biopsje nowotwór nie byłby jeszcze inwazyjny.
Oczywiście mam nadzieję, że u Ciebie to nic groźnego ale musisz działać szybko żeby niczego nie zaniedbac.
Pozdrawiam
Piersi gruczolowe. W badaniu usg w obu piersiach zmian ogniskowych nie stwierdza sie. Doly pachowe bez cech patologii. Obraz piersi w granicach normy Birads 1. Mikrozwapnienia w piersi lewej, na granicy kw gornych podejrzane Birads 4 do SBM.
[ Dodano: 2016-11-22, 21:05 ]
Wynik mammografi - w piersi lewej na granicy kw. gornych blizej brodawki widoczne sa na obszarze okolo 60 mm x 25 mm slabo wysycone mikrozwapnienia. Zarys skory prawidlowy. Uwidocznione czesi obu dolow pachowych bez cech patologii. Niejednorodne mikrozwapnienia w piersi lewej Birads 4.
U mnie na mammografii w lewej piersi wyszły skupiska mikrozwapnień, ze względu na to , że miałam już stwierdzonego raka w piersi prawej pobrano mi wycinek po założeniu kotwiczki pod kontrolą mammografu, niestety okazało się, że to również rak.
Czyli mikrozwapnienia również potwierdzone w usg. No to masz zgryz. Taką najpewniejszą metodą do sprawdzenia jest wycięcie tego obszaru i przebadanie. Ale to stosunkowo duży obszar a Ty chyba niestara i szczupła. Zmiany w wyglądzie piersi (i dekoltu) mogą być porażające jak się okaże że to niepotrzebnie robione (50%). Poczekaj na biopsję i wtedy podyskutuj o tym z chirurgiem. Można jeżeli to się nie będzie powiększać zrobić następne biopsje i mammografię za 6 mies.
U mnie po wykryciu mikrozwapnień w mammografii i USG, po miesiącu wykonano usg kontrolne, które wykazało progresję. Wówczas chirurg-onkolog zdecydował, że należy wykonać resekcję kwadrantu (nie miałam biopsji). Zabieg miałam w 2010 r, nie zdeformował mi jakoś specjalnie piersi, a jestem osobą drobną, szczupłą. No i ,na szczęście, wynik histopat był ok. .
Wczoraj bylam na biopsji ale mi jej nie zrobiono, bo obszar sie powiekszyl i wynosi 6 cm x 5 cm. Czy to mozliwe ze w ciagu 2 miesiecy moglo dojsc do takiego rozrostu ? Radiolog powiedzial, ze caly ten obszar powinien byc usuniety, aby dokladnie go zbadac. Wizyta u chirurga onkologa juz we wtorek....
Możliwe zarówno powiększenie jak i odmienna ocena bo to takie białe kropeczki na kliszy, określić gdzie się zaczynają a gdzie naprawdę kończą to dosyć trudne. Masz tu opisane parę przypadków, jesteś przygotowana na wizytę. Powodzenia.
I daj znać co wyszło i jak wyszło pod względem estetycznym.
I myśle,że takie usunięcie tego obszaru to bardzo dobra decyzja.
Po biopsji zwapnien ,które moja mama miała i która i tak nic nie
wykazała nastąpiła w ciągu 2 miesięcy ogromna progresja.
Z mikrozwapnien utworzył się guz,niestety już inwazyjny.
Życzę Ci ,aby u Ciebie wszystko zakończyło się szczęśliwie.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum