Witam,
odebrałam dziś wynik badania histopatologicznego wycinka z żołądka i interpretując go sama mam masę wątpliwości, dlatego też proszę o interpretację tego co dostałam.
Rodzaj i opis pobranego materiału:
Błona śluzowa żołądka
Rozpoznanie makroskopowe:
Jeden wycinek wym. 0,3 cm.
Rozpoznanie mikroskopowe:
Błona śluzowa części antralnej żołądka z średnio nasilonym przewlekłym odczynem zapalnym z tworzeniem grudek chłonnych oraz cechami niewielkiego linijnego rozrostu komórek neuroendokrynnych [CKAE1/AE3 (+), chromogranina A (+), synaptofizyna (+), CD56 (+)].
To wszystko co zostało opisane. Dodam, że mam 30 lat, a gastroskopia była wykonywana jako kontrolna po leczonym przewlekłym stanie zapalnym błony śluzowej żołądka spowodowanym Hel.Pyr.
Wiem, że z wynikiem muszę przede wszystkim udać się do lekarza, ale jutro dzień wolny, a ja się denerwuję dlatego ośmielam się prosić o Waszą pomoc.
Aha, a może coś więcej?
Prosisz o pilną interpretację, więc daj nam możliwość jej wykonania podając pełne informacje - co było w poprzednim histpacie, jakie były wykonane badania prócz gastroskopii itp.
Poprzedniego hist.patu nie mam w tej chwili przy sobie. W wyniku był opisany wysoko zaawansowany stan zapalny błony śluzowej żołądka, hel.pyl. obecna. W badaniu gastroskopii stwierdzono makroskopowe ubytki błony śluzowej, przepuklinę rozworu przełykowego. Dodatkowo występowały krwiste wymioty.
Jeśli czymkolwiek uraziłam to przepraszam, ale wyszukując w internecie znalazłam tylko informację na podstawie wyrywkowych danych z mojego wyniku, a one nie do końca były pomyślne.
Tak jak pisałam, zmian nowotworowych nie ma - a tym się na Forum zajmujemy. Te wszystkie plusiki dotyczą barwień immunohistochemicznych na preparacie, to że są dodatnie oznacza, iż istnieją kom. neuroendokrynne - to zapewne googlałaś (i wyszukało Ci pewnie raki neuroendokrynne). Rozrost kom. NE występuje także w przewlekłych zapaleniach błony śluzowej żołądka. Jeśli w innych badaniach nie stwierdzono podejrzanych zmian (typu guzy, nacieki), to pozostaje kontrola - to już do oceny gastrologa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum