tarczyca niepowiekszona o niejednorodnej echogenicznosci plat prawy 17x23x58 mm plat lewy 17x20x52
w placie prawym zmian ognoskowych nie znaleziono przeplyw przez miazsz wzmozony
w lewym placie izoechogeniczna dobrze ograniczona zmiana zlokalizowana przy tchawiczomieszanym unaczynnieniu wym.22x12x16
z lewej strony dobrze widoczne owalne 2 wezly chlonne bez zaznaczonej przegrody o wym 13x8 i 19x9
tsh 0,636 ulu/ml ft4,14,8 E253,7 LH6,41
[ Komentarz dodany przez: gontcha: 2010-09-13, 23:02 ] Zgodnie z regulaminem forum zakładam osobny wątek
Witaj,
Ponieważ jest zmiana w tarczycy oraz dwa duże, węzły chłonne bez zachowanych wnęk, należy wykonać biopsję cienkoigłową (BAC) i najlepiej poddać się leczeniu operacyjnemu. Nie można wykluczyć zmiany o charakterze złośliwym.
dziękuje bardzo za odpowiedz mam stresa ogromnego bo wychodzilo mi jeszcze guz w nadnerczu jajniku maly w plucu i nerce jestem w czasie diagnozowania hormonow wszelakich narazie i bardzo sie boje.........
wyszlo przy okazji usg i tarczyca i wezly i lek. powiedzial ze bardzo go niepokoja te zmiany bo wygladaja nieciekawie bylam wczesniej u lek. i powiedzial ze moje dusznosci to alergia...... przy usg lekarz powiedzial ze to wina guzka... zlecone mialam mase badan bo mam zaburzenia miesiaczki
i tak z nowych wynikow ktore splywaja do mnie w tepie zolwia mam
AbTg1 28,305 norma ponizej 60
AbTPO 29,937 norma ponizej 60
insulnia 24,6 norma3,2 16,3
androstendion 5,31 normy 0,21 3,08
testosteron 3,366 norma0,3 3
dheas 5,7 norma0,95 11,7
shbg 15,071 norma 20- 85
tsh0,636ulu/dl nie znam norm
ft4 14,8pmol/l nie znam norm
to tak po krotce mam nerwa troszki 4 pazdziernika ide na biopsie czekam na reszte badan z ktorych wyjdzie mam nadzieje co dzieje sie tez z moimi nadnerczami
bardzo dziekuje za pomoc to dla mnie naprawde wazne ze moge z kims o tym popisac pozdrawiam serdecznie
Witaj andzia32,
na podstawie jakich badań obrazowych stwierdzono pozostałe zmiany (nadnercze, płuco)?
Czy mogłabyś przytoczyć tu opisy wyników tych badań?
Zmiana w tarczycy wymaga pilnej biopsji - opis USG faktycznie budzi podejrzenie, iż może być to zmiana o charakterze złośliwym (fakt, że jest pojedyncza, jej echogeniczność oraz obecność patologicznie powiększonych węzłów chłonnych) a wyniki laboratoryjne nie sugerują autoimmunologicznego schorzenia tarczycy; pewność jednak da wyłącznie wynik badania mikroskopowego potwierdzający rozpoznanie.
W wynikach laboratoryjnych widoczne są nieprawidłowości w hormonach wytwarzanych przez korę nadnerczy (raz jeszcze uprzejmie proszę - o ile to możliwe - o opis badania obrazowego, w którym uwidoczniono zmianę na nadnerczu).
Z badań laboratoryjnych warto byłoby jeszcze oznaczyć poziom tyreoglobuliny i kalcytoniny (jako markery nowotworowe).
Podstawowym i najważniejszym jednak na tę chwilę badaniem będzie analiza mikroskopowa materiału pobranego w trakcie biopsji.
pozdrawiam ciepło.
witam serdecznie mialam robione dwie tomografie pierwsza bardziej hmmmmm rozlegla druga jak to okreslila pani dr. na oddziale kierowana na nadnercza rozmnia sie i to mnie troszki dziwi ,,,,,,wstawie pelen skan zebym nic nie pomylila
Witam serdecznie.
Andzia32, to, że masz stracha przed badaniami to naturalne, ale koniecznie kontynuuj je. Najważniejsze to postawić diagnozę, określić przeciwnika i walczyć z nim. Nie jestem lekarzem, ale co nieco czytałem o chorobach tarczycy i im podobnych oraz trochę przerabiałem na własnym przykładzie i w tym miejscu podobnie jak nasza moderatorka sugeruję wykonanie badania tyreoglobuliny i kalcytoniny, to może wiele wyjasnić.
Życzę Ci wiele zdrowia i optymizmu.
jutro podjade do prywatnego lab. moze tam uda mi sie zrobic to badanie aaaaaa strach no coz jest kurcze i to nie maly ale trzeba doprowadzic wszystko do konca
[ Dodano: 2010-09-29, 09:11 ]
zrobilam ale na jedne wyniki tydzien a na drugie kalcytoniny powiedzieli ze moze byc 4 tygodnie albo dluzej ,,,,,,,,,,, dlugo kurcze nio nic poczekam
dzis bylam na biopsji kurde mialam stracha nie bylo tak zle teraz boli mnie troszki szyja ale nie ma co panikowac zobaczymy jak bedzie jutro czekam na wyniki ,,,,,,,,w nerwach
odebralam wynik w badanym materiale stwierdza sie grupy i platy normatypowych tyreocytow oraz krople koloidu obraz zmiany lagodny..................ufffffffffffffffffffffffffffff
[ Dodano: 2010-10-19, 12:30 ]
teraz konsultacja z endokrynologiem i zobaczymy co dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum