Witam! Na początku się przedstawię. Mam na imię Robert i mam 19 lat
A teraz konkretniej:
Ostatnio przypadkiem obejrzałem filmik na którym pewien mężczyzna się wypowiadał na temat palenia papierosów i raka jamy ustnej, którego się przez to nabawił.
Jako że pale nałogowo już jakieś 4-5 lat (1-2 gimnazjum...) przebadałem z czystej ciekawości stan swojej jamy ustnej i znalazłem pewnego rodzaju guzka, którego mam już od dłuższego czasu.
Nie potrafię określić ile już to mam ponieważ wcześniej jakoś nie zwracałem na to zupełnie uwagi i myślałem że po prostu tak już jest zbudowany mój organizm.
Jednak teraz gdy poczytałem o tym trochę jestem delikatnie zaniepokojony tym faktem...
Jest to tak jakby jakaś krostka, przy naprężeniu skóry ma kolor jasno-czerwono-biały.
Czuję jakbym po prostu coś miał tam pod skórą, ponieważ jest to twarde.
Nigdy mnie to nie bolało i dalej nie boli, chyba że to przycisnę/zgniotę itp.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co to może być? Chyba udam się z tym do lekarza...
Myślę, że znacie się na rzeczy, więc może uda Wam się coś zobaczyć na zdjęciach załączonych poniżej.
Pozdrawiam i liczę na jakiś odzew
[ Dodano: 2010-10-12, 16:49 ]
Oczywiście ta "krostka" ( nie wiem jak to nazwać) znajduje się z prawej strony pod językiem, na tej błonce łączącej język z dolną częścią jamy ustnej(?-wiem, trochę zagmatwałem ale nie wiem jak to opisać :P).
No i na wielu forach jest wzmianka o alkoholu, więc nie wiem czy to robi jakąś różnice ale przyznam się bez bicia że bardzo często się pojawiał w mojej diecie, zresztą nie kończyło się tylko na alkoholu i nie chodzi mi o dopalacze...