W 2010 roku borykałem się z chorobą nowotworową mojego taty :( która przebiegała dość gwałtownie a walka szybko się skończyła bo zaledwie po kilku miesiącach od rozpoznania :(
Tym razem choroba zaatakowała moją Mamę :( rozpoznanie rak drobnokomórkowy (IHC: CD56+, TTFI+, Ki67, 100%) Mamie dokuczał uporczywy kaszel szybko się męczyła, do tego doszły skoki ciśnienia, problemy z sercem oraz świszczący oddech. Internista skierował Mamę na prześwietlenie. W wyniku wyszedł cień została skierowana do szpitala na diagnostykę gdzie miała wykonane TK oraz bronchoskopie i od tego się zaczyna :(
Wynik TK:
Rozległa masa patologiczna naciekowo-węzłowa obejmująca struktury śródpiersia i wnękę prawego płuca. Masa krytycznie zwęża dolny odcinek tchawicy wraz z początkowymi odcinkami oskrzeli głównych, zamyka światło oskrzela górnopłatowego z niedodmą płuca górnego, zwęża światło tętnicy górnopłatowej prawej oraz przylega do obu gałęzi t. płucnej i odcinkowo do pnia, zwęża VCS. Masa guza o wymiarach 102 x 84 x 98 mm. Drobne zagęszczenia w płacie środkowym i dolnym PP, w części obwodowej segm. 9 ognisko meta wielkości 10 mm. W obu płucach kilka rozsianych zwapniałych guzków do 4 mm. Lewe płuco bez ognisk podejrzanych o meta. Płyn w prawej jamie opłucnej szerokości do 14 mm. Ślad płynu w części tylnej lewej jamy opłucnej. Duża ilość płynu w worku osierdziowym - szerokość 19 mm. Kościec klatki piersiowej bez ognisk podejrzanych o meta. Zmiany guzkowe w obu nadnerczach: w prawym 17 x 13 mm, w lewym 16 x 13 mm. Dwa ogniska hypodensyjna o niskiej gęstości w lewym płacie wątroby wielkości 10mm i 11 mm - raczej torbiele.
Wyniku bronchoskopii nie posiadam lecz w rozmowie z lekarzem wynika że z tchawicą nie jest tak źle jak pokazuje TK,że prześwit jest dość duży i że mama się nie udusi.
Bardzo proszę o interpretację wyników, rokowania (zdaję sobie sprawę że nie są dobre, choć mam nadzieję) oraz wytłumaczenie kilku skrótów ((IHC: CD56+, TTFI+, Ki67, 100%),zwęża VCS, )
[ Dodano: 2020-01-24, 17:19 ]
Dodatkowo pobrane wycinki zostały skierowane do badań molekularnych, czy takie leczenie jest skuteczne? i czy jest wykorzystywane przy tym rodzaju nowotworu?
Czy jeśli guz się zmniejszy może być operacyjny ? (coś słyszałem że jest kilka bardzo dobrych zespołów chirurgów specjalizujących się w wycinaniu zmian, między innymi w Warszawie i Bydgoszczy)
_________________ A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść.? - spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę.
- Co wtedy.? - Nic wielkiego. - zapewnił go Puchatek.
- Posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam.
Kiedy się kogoś kocha, to ten drugi ktoś nigdy nie znika
Wyjaśniam detale bo do całości się nie odniosę za mało się znam.
VCS = żyła główna górna,
CD56 i TTF1 = wyniki barwień jeżeli dodatnie wskazują na drobnokomórkowego raka płuc.
Ki67 100% = w badanym fragmencie wszystkie komórki są komórkami nowotworu złośliwego zdolnymi do przerzutowania.
Raka płuc drobnokomórkowego się nie operuje, natomiast możliwe jest całkowite wyleczenie chemią.
Czy jeśli guz się zmniejszy może być operacyjny ? (coś słyszałem że jest kilka bardzo dobrych zespołów chirurgów specjalizujących się w wycinaniu zmian, między innymi w Warszawie i Bydgoszczy)
gaba napisał/a:
Raka płuc drobnokomórkowego się nie operuje, natomiast możliwe jest całkowite wyleczenie chemią.
Leczenie chirurgiczne możnaby było zastosować tylko u pacjentów z niskim stopniem zaawansowania choroby, gdy guz jest resekcyjny i w badaniach dodatkowych (PET-CT i/lub EBUS) wykluczono przerzuty w węzłach chłonnych śródpiersia.
To jednak wyjątkowe sytuacje.
U większości pacjentów w momencie rozpoznania stwierdza się obecność przerzutów w regionalnych węzłach chłonnych oraz przerzuty odległe, co wyklucza możliwość leczenia chirurgicznego. Dlatego najczęściej leczeniem z wyboru jest chemioterapia.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum