Witam !
Richelieu,dziękuję za odpowiedź.Wczoraj nie dokończyłam pisania,nagle wyłączyli prąd,{chyba jakaś awaria}ja jestem po cystektomi radykalnej{pięć miesięcy temu}
Wynik badania po operacji:
MATERIAŁ POBRANO Z:
I.w.biodr.zasł.pr.
II.w biodr.zasł.lewe.
III.pęcherz mocz.z macicą z przyd.
ROZPOZNANIE KLINICZNE:
IV.margines lewego moczowodu.
V.margines prawego moczowodu.
I Przerzuty raka urotelialnego w czterech na siedem węzłów chłonnych.
ROZPOZNANIE: II.Węzły chłonne bez zmian nowotworowych.
II.Naciekający rak uroteliany pęcherza moczowego o wyższej złośliwości
OPIS:{infiltrating urothelial cancer high garde M8120/3}
Opis:-resekowany pęcherz moczowy o wym.7x6,5x4cm. z macicą i przydatkami.Na przekroju w ścianie pęcherza,beżowy,spoisty,deskowaty naciek o wym.2,5x5,0x1,2 cm.Trzon macicy o wym.3x3x2 cm.szyjka dł. 1,5 cm.z tarczą o wym.3x2,5 cm. jajnik prawy o wym.2x1,5x0,8 cm z jajowodem dł.6 cm,jajnik lewy o wym.2x1,5x1cm z jajowodem dł.5,5 cm.Macica bez zmian ogniskowych.
MIKROSKOPOWO:naciek raka urotelialnego o wyższym stopniu złośliwości.Naciek przekracza błonę mięśniową i obejmuje przyległą tkankę tłuszczową.W tkance tłuszczowej znaleziono jeden
UWAGI:węzeł chłonny z przerzutem raka raka.Macica i przydatki bez zmian nowotworowych.IV i V Fragmenty moczowodu bez zmian nowotworowych.
Ten wynik przepisałam,słowo po słowie.
W lipcu miałam robione TK miednicy mniejszej-badanie z kontrastem
WYNIK:
Stan usunięcia pęcherza moczowego i macicy.
W loży pooperacyjnej przemieszczone pętle jelitowe.Kikut pochwy w zrostach.
Oba moczowody poprzez pętle jelitową wyprowadzone do urostomii w powłokach brzucha po stronie prawej.Prawy moczowód o śr.1,5 cm.Lewy o śr.1,0 cm.
Pojedynczy węzeł chłonny przy naczyniach biodrowych prawych o śr.1,4 cm.
Poza tym węzły chłonne przy naczyniach biodrowych niepowiększone.
Jestem po drugim TK,wynik za parę dni.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-11-17, 09:05 ]
rene1!Witaj Kochana,dziękuję za miłe słowa.Tak mi przykro,przyjmij wyrazy współczucia.
Pozdrawiam