Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Asia32
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 24040
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-04, 11:43 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Moja kochana mamusia odeszła w sobotę 01.09.2012 ,g 19.05. |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-21, 22:12 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Witam!
Nie było mnie miesiac na forum. Stan mojej mamusi bardzo sie pogorszył.
Mam tyle pytań. 15 sierpnia mamusia dostała niedowład prawej strony. Lekarz stwierdził ze to najprawdopodobniej przerzut do mózgu. Mamusia jest tak słaba że nie ma siły siedziec, musimy Ją trzymać do karmienia. Swoje potrzeby załatwia do pampersa. Kazdy ruch i dotyk sprawia Jej ból.
Jeszcze pech ze doktorka rodzinna jest na urlopie i nie mozemy załatwić transportu aby przewiesc mamusie do szpitala na sciagniecie wody z brzucha.
Nie wiem dlaczego znowu mamusia ma opuchniete stopy i lekko sine. Znowu przyplątało sie zapalenie płuc. Mamusia jest pod stałą opieka lekarza rodzinnego i pielegniarki. Codziennie dostaje kroplówkę , pije potas, zelazo. Dbamy aby dieta była bogata w witaminy.
Cały czas mamuś śpi ponoc przez plastry z morfiną , Czy to normalne?
Ja żyję nadzieją bo nadzieja umiera ostatnia! |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-21, 14:26 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Witaj pelagia.
Z mamusią coraz gorzej , jest tak słaba że z trudnoscią wstaje z łóżka. Nie ma apetytu , nie czuje smaku. Dodatkowo odżywiamy mame nutridrinkami które z niechecia pije. Brzuch znowu robi sie duży . Ogólnie strasznie się zmienia z dnia na dzień , chudnie w oczach ma taki dziwny wzrok. Jest bardzo przygnębiona , coraz częsciej mówi o śmierci wie ze nadszedł jej koniec . Sama nie wiem co mam mówić już nie mam siły tłumaczyć że wszystko bedzie dobrze , że to minie i wróci do zdrowia. Czasami zastanawiam sie czy nie przeprosić ja za wszystko co było złe z mojej strony . Ale z drugiej strony nie chcę odbierać mamusi nadziei, bo to może trzyma ja przy życiu . Nie moge utrzymać już emocji łzy same mi leca gdy patrzę na moja wychudzoną zmęczona i przygnebioną mamusię która zawsze była pełna życia , uśmiechnięta , pracowita , niczego nam nie brakowało miłości, zrozumienia , wsparcia . Wczoraj przytuliłam sie do niej mocno i usłyszałam słowa nie martw sie kochanie ja będę czuwać nad tobą z góry .
Co bedzie dzis , jutro ? Ciagle o tym myślę . |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-13, 22:59 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Witam!
Kochani nie było mnie na forum miesiąc. Stan mojej mamusi bardzo sie pogorszył w ostatnim tyg, chudnie w oczach, nie chodzi o własnych siłach. Bardzo odchodzą jej gazy , nie ma apetytu p. doktor odstawiła syrop Megalia . Wspomagamy organizm mamusi nutridrinkami, spełniamy jej kazda zachciankę bo takie teraz miewa, ale apetyt szybko mija gdy zobaczy posiłek , chciałaby ale nie może, czasami zbiera ja na wymioty . Mamusia dzisiaj miała spuszczaną wodę z brzucha aż 6l , brzuch pobolewa ale wystarczaja zwykłe srodki przeciw bólowe . Mamusia jest bardzo cierpliwa i zawzieta obawiam sie czy nie ukrywa przed nami bólu . Niepokoi mnie guz z lewej strony brzucha pod zebrami, dzisiaj go wyczuliśmy .
Dramatyczne jest dla mnie to ze ta choroba tak błyskawicznie postepuje. Serce mi pęka gdy patrzę na moja kochaną mamusię i nic nie moge zrobić .
Co bedzie dalej ? Czy moze byc jeszcze gorzej? |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-06-12, 13:06 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Dziękuję adda. Tak się cieszę jesteś, że możemy się wspierać. i dla Was kochana również przyjdzie czas że zaświeci słoneczko i wszystko się odmieni.
Mocno ściskam |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-25, 16:03 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Witam.
Proszę pomózcie nie wiem co bedzie dalej. Moja mama ma raka trzustki z przerzutami do watroby. Jest po trzeciej serii chemioterapii (Gemzar). Jest strasznie słaba nie ma apetytu z trudem wstaje z łóżka. Wczoraj dostała wysoką gorączkę i silne dreszcze. Okazało się że ma zapalenie lewego płuca. Bardzo się martwię czy jej wyczerpany organizm to wytrzyma.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-05-25, 17:07 ]
Asia32, masz już swój wątek - nowy temat scalony do poprzedniego.
|
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-13, 15:02 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Jutro mama jedzie na wizytę u onologa i prawdopodobnie bedzie miała podana chemię. Dziękuję wam za pomoc
[ Dodano: 2012-03-13, 15:05 ]
Moja mama mieszka z bratem i jego zoną więc ma opiekę ale ja tez bardzo martwie sie o nia to chyba normalne. Chciałabym pomóc jej najlepiej jak potrafię
[ Dodano: 2012-03-13, 15:07 ]
Kasiu wiem co czujesz Trzymaj się jestem z Tobą |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-13, 10:08 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Dzięki spike40 za wsparcie
Mama też ma bóle plastry nie pomagaja tzn nic nie pomaga. ale na morfine myślę że jeszcze za wcześnie. moja mama jest bardzo dzielna. Przed protezowaniem w grudniu bilirubina wynosiła 20 , moja mamusia miała już zatrucie organizmu. Ciężko jest mi bardzo . Nie chcę myslęć co bedzie dalej . Nie mieszkam z mamą , przez cały czas o niej myśle gdy mnie u niej nie ma . |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-13, 02:00 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Dziękuje. Mama była na ostrym dyżurze w grudniu żółtaczkę miała 3 tyg. Naszczescie udało sie udrożnić drogi żółciowe.
23 lutego mama była w szpitalu na wymianę protezy na samorozprężalną .
OB: 32
bilirubina: 0,9 mg
mocznik: 25 mg/dl
Kreatynina: 0,5 mg/dl
ASAT/GOT: 28 UI
ALAT/GPT: 25 UI
14.02.2012 USG JAMY BRZUSZNEJ
Wątroba powiększona o wzmożonej echogenicznosci z obecnoscia dosc licznych hypoechogenicznych zmian ogniskowych (meta), najwieksze w lewym płacie (s.3) śr. 8 i 13mm, w seg. 6 śr. 19mm, pozostałe do 8 mm. Poszerzone drogi zółciowe wewnatrzwatrobowe.
W świetle PŻW widoczny dren -PŻW odcinkowo w czesci środkowej poszerzony do 13 mm na dł. 30 mm.
Pęcherzyk żółciowy obkurczony o pogrubiałej do 4-5 mm scianie.
Trzustka powiekszona o niejednorodnej echogenicznosci- w zakresie trzonu i ogona znaczne poszerzenie przewodów trzustkowych, w rzucie głowy trzustki niejednorodnej echogenicznosci zmiana ogniskowa sr. do 40mm - TU - w otoczeniu tej zmiany poszerzona z zalegająca trescią dwunastnica, a nieco do przodu od niej tubularna przestrzeń płynowa 39x18 mm o niejednoznacznym charakterze( hematoma?).
W nadbrzuszu we wnece watroby i wokół trzustki liczne poszerzone naczynia krążenia obocznego.
Nerki prawidłowe. Śledziona prawidłowa.
Przestrzeń zaotrzewna okołonaczyniowa słabo widoczna, w miednicy małej dosc duża ilosc wolnego płynu.
Wiem że nie powinnam pytac ale chce wiedziec ile pozostało mojej mamusi życia. Oddałabym wszystko by żyła aby nie cierpiała ona tak bardzo chce żyć |
Asia32
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-13, 00:15 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Dołączę naszą walkę jaką teraz przechodzimy.
Moja mama ma raka głowy trzustki z przerzutami do wątroby.
Chorobę lekarze rozpoznali w czerwcu po tym jak mama dostała żółtaczki mechanicznej. Wcześniej cierpiała na przewlekłe biegunki leciała z wagi, trafiła do szpitala diagnoza przewlekłe biegunki i wypisali ja do domu bez dokładniejszych badań. Tak naprawdę to jestem tak wściekła na służbę zdrowia i tych lekarzy że z chęcią podałabym ich do sądu, ale to inny temat.
Po zdiagnozowanu guza w czerwcu rozpoczęła sie walka z czasem tzn nieudany drenaż dróg żółciowych w Przemyslu postępująca żółtaczka. Szpital w Rzeszowie skierował mamę do Warszawy niestety po wstepnych badaniach nie podjęli sie zabiegu ze względu na słaba krzepliwośc krwi, mama była w klinice jednego dnia na warszawskiej Pradze. W drodze powrotnej zdecydowałam że jedziemy na ostry dyżur do Rzeszowa. Mama została przyjeta z łaską podkreślam słowa pani doktor.
Teraz jest w domu diagnoza rak trzustki z przrzrutami do wątroby, biopsja to potwierdza.
Jade z mama na konsultację z pania onkolog w celu ustalenia chemioterapii. Bardzo sie boję czy ta chemia nie zaszkodzi.
Moja mama schudła 20 kg obecnie waży 47 kg . teraz przez ostatnie dwa tyg pije syrop Megane ma apetyt jest troszkę silniejsza więc może dostanie chemię. Tak bardzo sie o mamę martwię jest mi jej tak bardzo żal . Bardzo ja kocham. 12 lat temu straciłam tate zmarł na raka . Czuję sie bezradna i bezsilna a tak bardzo chce mamie pomóc .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-03-13, 00:28 ]
Post wydzielony do osobnego wątku zgodnie z Regulaminem Forum. |
|