Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nerki zaawansowany |
DorotaP
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 8815
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-09-05, 15:27 Temat: Rak nerki zaawansowany |
Może lekarze tak skrótowo podali, że ze względu na wiek, ale oznaczało to, że badania krwi, moczu czy inne parametry nie pozwalają podac chemii (chodzi o stan chorego - tak jak napisała alaslepa,
Podanie chemii przy złym stanie zdrowia, może spowodowac więcej szkody niż pożytku.
Niestety wielokrotnie słyszałam/czytałam, że pacjentowi (dużo młodszych od Twojej Babci)nie podano chemii, bo parametry np. krwi są za słabe.
Ale czytałam/widziałam pacjentów +80 którzy chemię dostawali. |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-08-14, 19:04 Temat: Rak nerki zaawansowany |
Mokka napisał/a: | Onkolog twierdzi, że nie ma możliwości przerzutu z nerki na kostkę |
Richelieu napisał/a: | Jest to raczej mało (nawet bardzo mało) prawdopodobne, |
gaba napisał/a: | To nie musi być sprawa onkologiczna, a z tego co napisałaś to od strony ortopedycznej diagnostyka była dosyć powierzchowna. |
Wszyscy chcą Ci powiedziec, że to nie jest sprawa onkologiczna.
Może Babcia ma złamaną nogę!
A to co jest w miednicy m.dowiemy się właśnie po TK |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-08-14, 13:43 Temat: Rak nerki zaawansowany |
Mokka napisał/a: | A czy to rtg należy wykonać w okolicy kostki czy również miednicy ? |
kostki Mokka napisał/a: | Babcia ma mieć robioną tomografię za 2 tyg, |
Tomografia nie obejmuje kostki (chyba ze macie takie skierowanie), obejmuje miednice mniejszą i kosci przed kolano.
Mokka napisał/a: | lekarka powiedziała, że bez kontrastu nie pokaże zmian w kościach. |
Zmiany pokaże. Radiolog będzie miał tylko problem, czy to jest zmiana onkologiczna.
Przy kontraście mają łatwiej, bo zmiana onkologiczna im ,,zaświeci,,
Mokka napisał/a: | Czy rtg pokaże zmiany tak dobrze jak scyntygrafia ? I |
Rtg to proste badanie i wszystkiego nie pokaże. Ale jeżeli noga jest złamana to pokaże.
A scyntygrafia też nie jest wskazana przy nerkach ze względu na kontrast.
W sumie mnie spodobał się bardzo pomysł gaby, to jest takie wymuszenie na lekarzach pewnych procedur (skoro nawet nie zrobili RTG to trudno tu mówi o diagnostyce i wielkiej konsultacji) |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-08-13, 21:25 Temat: Rak nerki zaawansowany |
USG w Warszawie prywatnie zrobicie prawie w każdej przychodni (publicznej i niepublicznej).
A najlepiej zapytajcie właśnie w Wieliszewie. |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-08-13, 21:04 Temat: Rak nerki zaawansowany |
Mokka napisał/a: | tylko od strony miednicy - stąd skierowanie na usg. Mam w związku z tym pytanie do fachowców, czy mógłby mi ktoś polecić miejsce gdzie można możliwie najszybciej prywatnie wykonać to badanie ? |
USG nie nadaje się do oceny kości (nie wychwytuje zmian w samych kościach)
Trzeba zrobi TK lub właśnie scyntygrafię.
A co powiedział neurolog, ból może byc przyczyną ucisku guza na nerwy.
Witam i pozdrawiam na forum |
|