1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 235
Wyświetleń: 91213
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-08-19, 21:13 Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Żabusia napisał/a: | Lekarz zasugerował, że w związku z moim nastrojem i płaczem na końcu nosa, powinnam się udać do lekarza rodzinnego po leki antydepresyjne, bo on rozumie moją sytuację i ciężko mi bez tego będzie.
Co o tym myślicie? |
» DEPRESJA u chorego onkologicznie
Depresja bardzo obniża jakość życia - czy szukać pomocy i u kogo? « |
Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 235
Wyświetleń: 91213
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-08-04, 04:43 Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Żabusia napisał/a: | TNM: rpT1 N1 (1,27) Mo Ro Lo Vo G2
Czy ktoś mógłby mi wytłumczyć te wyniki, bo moja znajomość tutejszego języka jest zbyt słaba. |
T1 - guz o średnicy ≤ 2 cm w największym wymiarze
N1 - przerzut w pojedynczym węźle chłonnym po stronie guza osiągający w największym wymiarze < 3 cm
M0 - nie stwierdzono przerzutów odległych
R0 - brak nacieku nowotworowego w granicach cięcia chirurgicznego (czynnik korzystny)
L0 - nie stwierdzono zatorów z komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych (czynnik korzystny)
V0 - nie stwierdzono zatorów z komórek nowotworowych w naczyniach krwionośnych (czynnik korzystny)
Razem daje to III stopień zaawansowania choroby (w skali IV stopniowej).
Oczywiście wyleczenie wciąż jest możliwe (zastosowane leczenie chirurgiczne jest optymalne i zgodne ze standardem postępowania, radioterapia uzupełniająca zmniejszy natomiast ryzyko ponownej wznowy).
Żabusia napisał/a: | Ostatnimi czasy strasznie mi podupadła psychika.... |
Pewien psycholog polecił niegdyś mojej mamie by zamieniła swój żal, rozpacz i strach w złość, bunt oraz - w konsekwencji - chęć "rozprawienia się" z wrogiem.
Nie wiem czy rada ta może być skuteczna w każdym przypadku, mojej mamie jednak to pomogło.
Żabusiu, daj popalić swemu nieproszonemu gościowi, a każdą sesję radioterapii traktuj jako prywatną na nim zemstę .
Walczysz i jesteś w tej walce teraz górą. Piłka w grze!
A w nas masz ostrych kibiców. |
|
|