Autor |
Wiadomość |
Temat: badanie dermatoskopowe-znamiona atypowe |
Elka1975
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5362
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2017-12-18, 08:27 Temat: ?? |
STARYWYGA Nie do końca rozumiem sens wypowiedzi Co ma hipochondria do stwierdzonych zmian??Badanie dermatoskopowe wykazało 111 zmian ale nie wszystkie niebezpieczne. Dwa były do pilnego usunięcia i tak tez zrobiłam -hipochondrią nazwałabym raczej wyciecie 20 zmian resztę po prostu obserwuję. Proponuję zamiast naskakiwac czytać ze zrozumieniem zwłaszcza,że temat "lekko" nieaktualny (post z czerwca )Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2017-12-18, 11:39 ]
Starywyga tu na forum to 'recydywa' (czyli po kilku ostrzeżeniach). Stały bywalec, słynący 'z niemerytorycznych', często 'absurdalnych' postów.
|
Elka1975
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2017-06-01, 09:38 Temat: badanie dermatoskopowe-znamiona atypowe |
Macie rację,pozbedę sie ich i problem z głowy . Byłam dzisiaj u chirurga i na 12.06 mam ustalony zabieg. Ciekawa byłam jedynie o co chodzi z ta skalą |
Elka1975
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2017-05-31, 11:36 Temat: badanie dermatoskopowe-znamiona atypowe |
Witam, jestem po badaniu dermatoskopowym w zwiazku z czy mam przebadane 111 zmian z czego 7 do kontroli za pol roku, 1 do pilnego wyciecia I 1 do wyciecia( juz nie pilne). Nie dopytalam oczywiscie o szczegoly a nie rozumiem tych obrazkow I opisow no. Co oznacza score:0,82 :( zalaczam zdjecia czy to wyciecie naprawde takie pilne?z gory dziękuję.Pozdrawiam |
Temat: Zmiany w piersi |
Elka1975
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 7990
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-04, 17:34 Temat: Zmiany w piersi |
Oczywiście ze mogłam się zapytać. Ale nie zapytałam ponieważ miałam małe szanse to szybko połączyć widząc ze sie bardzo spieszy. Nie pytam o to co widział tylko o to czy znacznik rtg jest widoczny przy usg. Bo wiem że w mammografii tak. Zresztą doczytałam juz ze w gruczolakowlokniakach z czasem mogą pojawić się zwapnienia.Więc nie ma już sprawy. Nie zawracam już głowy. |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-01, 17:32 Temat: Zmiany w piersi |
Tak mój rozumiem że tu miałam umieś cic pytanie?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-02-01, 18:45 ]
Tak, jeżeli dotyczy to tej samej osoby i tej samej choroby to wszystko należy umieszczać w jednym swoim wątku i kontynuować w nim dalszą historię. Posty scalone.
|
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-01, 11:48 Temat: Proszę o interpretację wyniku USG-zwapnienie centralne |
Bardzo prosze o interpretację wyniku USG:
"Fizykalnie :Na godz. 10 ok 3 cm od brodawki piersi prawej badalny guzek wielkości 1 cm słabo ruchomy względem otoczenia.
USG: Obie piersi o budowie mieszanej. Echo z podścieliska w normie. Przewody mleczne prawidłowe. Na godz.10 ok.3 cm od brodawki piersi prawej uwidoczniono obszar o obniżonej, jednorodnej echogenniczości o wymiarach 14,3x12 mm, ze zwapnieniem centralnym W dolach pachowych nad i podobojczykowych zmian nie stwierdzam. Wskazana weryfikacja histopatologiczna-biopsja gruboigłowa"
Przede wszystkim zastanawia mnie to zwapnienie centralne. Wygląda to tak,że w środku guzka mam białą plamkę. Będę wdzięczna za odpowiedź.
[ Dodano: 2017-02-01, 13:05 ]
Jeszcze jedno pytanie, a czy jest możlwie by radiolog w guzie zobaczył zwapnienie a to był znacznik rtg. Choć innych nie widział a mam ich 4. załaczam zdjęcie zmiany. |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-12-06, 16:06 Temat: Zmiany w piersi |
Witam chciałam prosić o interpretację wyniku histopatologicznego"tkanka tluszczowa oraz pojedyncze przewody z cechami hyperplazji". Czy coś to znaczy czy tylko obserwacja? Szczerze ta pierś rwie mnie okrutnie ale może to po biopsji która miałam 2 tygodnie temu:( |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-11-09, 22:11 Temat: Zmiany w piersi |
Gaba Bardzo chętnie podjelBym dyskusje z dr tylko nie miałam dostępu do wyników więc nie wiedziałam o co pytać. Wyniki zobaczyłam w dniu wizyty więc raczej byłam bez szans. Z reguły nie daje się tak zbyć. Jutro jadę prywatnie na usg a potem odpuszczam i czekam,czas pokaże. Przeprosilam bo trochę poczułam się jak nieproszony gość tego forum. Nie mam kogo się ,zapytać a liczyłam ze to jest miejsce gdzie można znaleźć odpowiedź lub wsparcie..dziwne na codzień ja je daje innym..Pozdrawiam wszystkich i dużo zdrowia życzę. |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-11-09, 09:55 Temat: Zmiany w piersi |
DZIĘKUJĘ Olu . Jutro jadę zrobic już prywatnie USG do CO w Katowicach,tak dla spokoju. Może podpowiedzą mi co zrobić bo strasznie rwie mnie ta pierś i to nie jest przyjemne:( |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-11-09, 09:13 Temat: Zmiany w piersi |
Dziękuję, przepraszam,może faktycznie chaotycznie to opisałam..Tak wszystkie zmiany zostały poddane biopsji i tak jak podałam wcześniej rozpoznano włókniaki. To pierś prawa. Rozumiem,że mogę spokojnie przeczekać te pół roku? Zastanowiła mnie pierś lewa która nie została do końca zdiagnozowana i dostała BIRADS 0. Może masz rację poczekam. Przepraszam,że zawracam głowę, macie poważniejsze problemy zdrowotne na głowie. Ja po prostu nie mam kogo się zapytać:( dziękuję i pozdrawiam. |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-11-08, 22:06 Temat: wyniki..doradzcie co robić |
Witajcie,
Odebrałam wyniki: Fibroadenoma, Kategoria B2(X3) i FIBROSCLEROSIS(X1)KAT. B2.
wIEM ,że to zmiany łagodne ale dziwi mnie ,że tylko tyle na opisie ,żadnych danych dot. pobranego materiału. Nie wiem może tak i jest ,że tylko rozpoznanie ,ale jak taki wynik skonsultować z innym lekarzem?Niestety nie udało mi się uzyskć żadnych informacji od doktora (kolejnego przypadkowego;() Czekałam 6 godzin na wizyte, weszłam na maks.5 minut,Pan dr nie umiał znaleźć się w tych moich wynikach, nawet ich nie przejrzał wcześniej:((masakra Powiedział,że wycinać nie będzie bo on nie widzi sensu:( mam wyznaczoną wizyte na maj 2017. Szczerze żadna to przyjemnosc nosić" bomby "wszak oznakowane ale bomby.Ale dyskusji żadnej nie było:(( Dodatkowo w koncu otrzymałam wynik z ABVS "w piersi lewej na godz.2.30 ok.6,3 cm od brodawki na obwodzie stożka gruczoło9wego, na głębokości 16 mm pod skórą widoczna jest owalna, hypoechogeniczna zmiana o wym,. do 19x6mm o niepewnym charakterze-do dodatkowej oceny w badaniu USG klasycznym pod kątem ew, kwalifikacji do biopsji-w różnicowaniu lityguzek,torbiel powikłana ,ew. fragment zrazika tłuszczowego.BIRADS 0" Oczywiście nikt nawet nie zrobił USG ,nikt nie sprawdził o biopsji nie wspomnę.A może przesadzam? Proszę poradzcie czy jest sens konsultacji jeszcze z kimś tych wyników? i z kim? onkologiem? chirurgiem?radiologiem?Nie wiem już co robić. Dodatkowo paskudnie "rwie" mnie ta lewa pierś ale Pan doktor powiedział,ze to nic bo rak nie boli:( |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-25, 13:40 Temat: Zmiany w piersi |
Dziękuję
[ Dodano: 2016-10-25, 21:29 ]
Podobno I biopsjatj wyniki są ok..tzn w wyniku zerkniecia lekarza bo wynbiku jeszcze nie było opisanego..wiem też dlaczego nie zrobiono mi biopsji 4 zmian od razu:( z powodu punktów NFZ masakra . Podobno za dwie biopsje dostają więcej punktów niz za jedną:((co w sumie jest oczywiste. Tylko dla mnie to ogromna rózniuca bo za I razem Pani zrobiła to profesjonalnie bo mialam tylko strupek. Po drugiej biuopsji mam całą fioletową i siną pierś, guz dwa razy wiekszy..pewnie z powodu krwiaka I ej biopsji w sumie sie nie bałam az tak bo ta sonograficznie podejrzana była na II biopsji, która była 20.10 Czemu to tak długo trwa???Kazda biopsja też inaczej opisana. W II biopsji I zmiana " zlokalizowano na godz. 10 obwodowo strukturę hypoechogenną o nieco zatartych obrysach"i II zmiana "zlokalizowany obszar zaburzonej architektury tkanek o obniżonym echu, wielkosci do 10 mm"
Może mi ktoś to przetłumaczyć na polski??? |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-25, 12:03 Temat: wyniki |
Kochani gdzie dzwonić żeby dopytac o wyniki czy juz są? Jestem kłębkiem nerwów a wizyta dopiero w przyszłym tygodniu:(
[ Dodano: 2016-10-25, 13:18 ]
tzn wiem ,że do Centrum Onkologii w Gliwicach tylko czy na centralę czy może do tego zakładu radiodiagnostyki gdzie biopsję robiono? |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-16, 13:47 Temat: Zmiany w piersi |
W czwartek mam kolejną tzn kolejnych 2 lekarka powiedziała tylko że naraz zrobi tylko dwa guzki a lekarz który dał mi skierowanie stwierdził że nie ma wpływu na to czy lekarz zrobi biopsję lub nie dziwne bo to jedno miejsce. Jakby brak komunikacji ciekawa jestem co dalej ?czy mi powycinaja te świństwa czy nie? |
Elka1975
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-16, 08:01 Temat: Zmiany w piersi |
Dziękuje za informację a. Czy spotkał się ktoś z tym że nie chcieli zrobić biopsji więcej niż 2 guzków? |
|