Autor |
Wiadomość |
Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 30541
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-04-24, 21:24 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
Bo Romek to mądry chłopak
roman1130 napisał/a: | szacunku dla Ciebie, Joli i wielu innych praktykujących osób |
Bardzo Ci za to dziękuję
(I nie mogę się powstrzymać od komentarza: wiara nie równa się kler, i już milczę w tym temacie ) |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-04-24, 06:25 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
Romku jak zwykle wyważona wypowiedź.
Nie należy na siłę zmuszać do wiary, bo tak się na pewno nie da.
Jak i również jeśli ktoś jest osobą wierząca, modlitwa, wiara itp. mu pomagają, to nie powinno się temu człowiekowi tego zabierać czy bezpardonowo obrażać.
Tak jak w każdej dyskusji o różnicy w światopoglądzie należy uszanować osobę o innych poglądach.
To od nas zależy jaka będzie forma dyskusji na takie tematy czy taka jak w 'mediach' i 'z ulicy' czy jednak z poszanowaniem osoby o innych poglądach.
Nie uważam, że nie należy o wierze pisać na tym forum. Opisujemy tu swoje doświadczenia z chorobą, w tym niektórzy opisują swoje doświadczenie z wiarą (w czasie choroby).
Ja opisuję swoje doświadczenie, i nie należy tego rozumieć, że nawracam na siłę. |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-04-23, 14:55 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
Jolana napisał/a: | Wiara w Boga pomaga przeżyć chorobę |
DumSpiro-Spero napisał/a: | Nie można zatem traktować tego jako wiarygodne doniesienie naukowe, jak i zweryfikować jakości przeprowadzonego badania. |
Zgadzam się, że trudno to traktować to jako wiarygodne doniesienie. I takie dane trudno zweryfikować.
Nie wiem, czy wiara w Boga (czy jakaś inna transcendencja) spowoduje, że będę wyleczona, czy będę dłużej żyć, itd. Bo wróżką nie jestem i nie potrafię odpowiedzieć na te pytania. Ale wiara w Boga pomaga mnie przeżyć chorobę w sposób 'pozytywny' (przeżyć nie w sensie, że się wyleczę, ale 'żyć' z chorobą w sposób 'pozytywny' w sferze psychicznej). |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-24, 08:50 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
vioom napisał/a: | Za 200 lat ludzie całkiem wyeliminują nowotwory, za to chorobą cywilizacyjną stanie się cellomasturginia... cokolwiek to znaczy |
Albo na powrót z ospą wietrzną 'zmodyfikowaną' lub nie, grypą zmutowaną czy z zapaleniem płuc i będzie trzeba na nowo szukać antybiotyków |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-22, 09:38 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
cleo33 napisał/a: | female napisał/a: | A czymże jest lekarz, jeśli nie narzędziem w ręku Boga... |
Tak każdy ma prawo różnie to interpretować. |
Dokładnie, każdy ma prawo do swojego światopoglądu
Jestem wierząca i jako wierząca uważam, że Wszystko jest rękach Boga, ale należy robić tak jakby było w naszych rękach.
|
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-13, 14:38 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
erin29 napisał/a: | Ale uczę się cały czas ; jes ajm fajn tenkju wery , wery |
ja też tak niezmiennie od ok. 15 lat
[ Dodano: 2012-01-13, 14:38 ]
erin29 napisał/a: | Ze jak ryknę po Angielsku , to się czuję jak po zielsku |
hehehe ... |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-13, 13:59 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
Anelio, może Ci pomoże tekst (w angielskim jestem lepsza w czytaniu niż słuchaniu i mówieniu)
http://rapgenius.com/Jeff...ken-word-lyrics |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-13, 12:40 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
No zbyt zaawansowany angielski jak dla mnie |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-13, 10:31 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
sonia21 napisał/a: | chyba że ten młody człowiek jest zaślepiony tą wiarą i stawia na to , że całe życie będzie sam , że nigdy nie założy rodziny |
Ależ może założyć rodzinę, może adoptować dzieci. Niezależnie jakie mamy o tym zdanie i światopogląd, taki wybór też należy uszanować. |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-12, 19:53 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
Gazda napisał/a: | Ja myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek. |
I niech każdy rozważa w swoim sumieniu.
Jeśli narażamy cudze życie w imię swoich 'ideałów' to sprawa bardziej skomplikowana.
Jeśli tylko dotyczy życia samego 'ideowca' to jego wybór. |
JustynaS1975
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-10, 15:26 Temat: Bóg... wiara... czy lekarze |
Finlandia napisał/a: | Popieram ten post i propozycję Mordoklejki z całego serca! |
|
|