1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 12
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czy to musi byc chlonniak?
JustynaS1975

Odpowiedzi: 114
Wyświetleń: 58747

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2014-09-03, 13:42   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
Oznaczenie enzymu LDH robi się z krwi obwodowej i jest charakterystyczny dla chłoniaków.
Jeśli jest podwyższone, to może świadczyć o tym, że jest chłoniak. Choć nie jest to regułą.
Zwłaszcza, że Ty w momencie zdiagnozowania miałeś podwyższony poziom LDH. Zatem gdyby teraz poziom LDH jest podwyższony i rósł to był mogło bardziej przesądzać, że to wznowa. <a może gdzieś w wynikach badań z krwi masz oznaczony ten poziom>
Pozdrawiam i trzymam kciuki za solarkę :)
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2014-09-02, 18:57   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
swilek2 napisał/a:
CO POWIECIE O WNIOSKACH?

:?ale?:
Sprawdziłam. Wynik, który zamieściłeś w grudniu 2013: węzły chłonne szyjne bez wzmożonego metabolizmu.
W tym wyniku, jak widać: w marcu 2014 r. pojawia się, natomiast ostatnio SUV jest już wysoki. Coś się dzieje.
Niestety nie potrafię odpowiedzieć na 100% czy to wznowa? Czy do obserwacji? Czy coś innego? Itd.
Jeśli to jest wznowa, i miałaby być obserwacja, to jednak 'intensywna'. Sprawdziłam w przypadku Twojego chłoniaka Ki67-90%, to bardzo dużo i zmiany b. szybko by postępowały.
Między badaniem w marca a teraz minęło ok. pół roku (jak łatwo wyliczyć). Jak na chłoniaka z Ki67-90% jest to czas, w którym zmiana znacznie by się powiększyła.
:?ale?:
Tu jednak trzeba kogoś mądrzejszego.
swilek2 napisał/a:
Wiem że decyzja i tak należy do lekarki.

Tak.

Ale tak tego nie można zostawić, należy to wyjaśnić.

Pozdrawiam i mocno trzymam kciuki

[ Dodano: 2014-09-02, 20:40 ]
Jaki jest poziom LDH?
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-12-31, 09:39   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
Witam :)

Świadczenie rehabilitacyjne z ZUS dostawałbyś, gdybyś był niezdolny całkowicie do pracy i niezdolny do samodzielnego życia.
Całkowicie niezdolny do pracy to jest chyba stara grupa 2. :?ale?:

Natomiast jest jeszcze 'świadczenie/zasiłek rehabilitacyjne/-y' z MOPS/GOPS. Można go dostać, gdy ma się orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym wydawane przez zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności - jest to niezależne od ZUS.

Przejrzyj ten wątek
http://www.forum-onkologi...-etc-vt1065.htm
i sprawie rent itp. możesz tam zadawać pytania.

Wszelkiego dobra w Nowym Roku
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-12-18, 19:04   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
swilek2 napisał/a:
Na moje nieszczęście dołożyła mi 2-3 kursy CHOP tak żeby mnie doleczyć :?ale?:

Czy to będzie 'szczęście' czy 'nieszczęście' czas pokaże. Póki co trzymam mocno kciuki za dobicie gada. :)

Pozdrawiam :)

PS. Oraz trzymam kciuki za 'bal w ZUS-ie' (Ci potrafią 'rozbawić' człowieka ;) )
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-12-13, 20:58   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
Swilek2, przejrzałam trochę i ... niewiele, prawie, że nic :?ale?: .
Przejrzałam literaturę po polsku, troszku po angielsku i ... :?ale?:
Postępowania w takich przypadkach (standardowego) nie ma. Zatem konsultacja u 'mądrali z Wrocławia' wskazana. :)
Ogólnie jest 'dobra kontrola' i być może można pomyśleć o (auto)przeszczepie.
Tyle się rozpisałam i nic z tego konkretnego nie wynika ;) .
Czyli konsultacja we Wrocławiu bardzo wskazana. :)

JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-12-13, 11:39   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
Swilek2, jest tak jak napisano we wnioskach - jest choroba resztkowa (jakieś 'drobiazgi' zostały w śródpiersiu).
Choroba resztkowa to zwiększenie prawdopodobieństwa wznowy.
Czy lekarze planują jakieś dalsze leczenie dla Ciebie?

Poszukam co się robi w tej sytuacji.

Pozdrawiam
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-09-09, 20:25   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
swilek2 napisał/a:
jaka jest szansa że ją dostanę?

Na to nie ma statystyk, i jest nieprzewidywalne ;)

swilek2 napisał/a:
I jak to jest z tymi badaniami do pracy? Czy wystarczy zaświadczenie od hematologa czy faktycznie są jakieś schody?

Wydaje mi się, że zaświadczenie musi wydać lekarz medycyny pracy, który prawdopodobnie będzie opierał się na 'oświadczeniach' lekarza prowadzącego Ciebie.

JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-05-19, 13:42   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
swilek2 napisał/a:
Tylko zastanawiam się po co przeszczep kiedy szpik jest wolny?

Jest to tak naprawdę autoprzeszczep komórek krwiotwórczych (nie wprost szpiku).
To autoprzeszczepu "po mobilizacji" od pacjenta pobiera się krwiotwórcze komórki macierzyste.
Z komórki krwiotwórczej macierzystej powstają dwa główne kierunki różnicowania się, czyli mielopoeza i limfopoeza (w tym również limfopoeza B).
LIMFOPOEZA - proces powstawania limfocytów. Polega on na kolejnych podziałach komórki macierzystej oraz dojrzewaniu powstających komórek do postaci limfocytów.
KKM dają początek nowym generacjom komórkom.
Można też powiedzieć może 'nie po profesjonalnemu', że autoprzeszczep jest "na zasadzie oszukania" układu limfatycznego - teraz już jesteśmy te 'dobre'. ;)
Jak wynika z kilkuletniej praktyki medycznej, jest to jedna z metod leczenia chłoniaków, która w zależności od chłoniaka albo daje szansę na wyleczenie, albo zwiększa szansę na całkowitej wyleczenie.
Nikt by tej kosztownej i radykalnej metody nie stosował, gdyby nie miało to sensu.

JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-04-12, 16:32   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
swilek2 napisał/a:
czy naświetlanie jest codziennie czy co jakiś czas? I jak się człowiek czuję po naświetleniach?

Naświetlania są co dzień.
Samopoczucie - zależy od organizmu, i pewnie dawki oraz miejsca, które będzie naświetlane. (ja swoją radioterapię - 4 tygodnie; prawa pierś - przeszłam z palcem w nosie ;) ). Ale oczywiście bywa różnie. Na początku nie odczuwa się znaczącego pogorszenia samopoczucia. Natomiast tak ok. 3 tygodnia zaczęłam odczuwać osłabienie. Również bardzo często spadają wyniki morfologii. Może również być odczyn popromienny na skórze (od zaczerwienienie do zbrązowienia skóry, podrażenienie)
Natomiast samo naświetlanie (czyli dosłownie leżenie od lampami) - nie odczuwa się nic (żadnego bólu, żadnego mrowienia).

Tu załączam link o radioterapii
http://policzmysie.pl/por...k-dla-pacjenta/

Pozdrawiam
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2012-10-30, 17:50   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
swilek2 napisał/a:
Przy ustalaniu terminu do szpitala wspominali coś o pobieraniu lub badaniu szpiku. Jak rozumiem jest to standardowe badanie. A czy jest bolesne, albo czy daje później skutku uboczne?

Pobranie szpiku - ma na celu sprawdzenie czy chłoniak nie nacieka w szpiku.
Czy bolesne, opinie są różne (jedni nawet krzyczą, inni traktują jak pobranie krwi). Wg mnie badanie na pewno nie należy do przyjemnych, ale nie taki straszny diabeł jak go malują.
Jeśli samo pobranie szpiku, to pobiera się z mostka lub z talerza kości biodrowej. Z mostka mniej bolesne. Miałam dziesiąt razy pobierany szpiku oraz trepanobiopsję (pobranie szpiku z kosteczką) i 'po' bywa różnie, zwłaszcza gdy miałam pobierany z talerza kości biodrowej. Przez kilka dni może boleć noga i pupa (w miejscu pobrania)
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2012-10-30, 17:45   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
Tak tylko uzupełnię post Deep'a.
Być może już się zapoznałeś z forum, ale na wszelkij słuczaj, tu jest link do wątku Deep-a:
http://www.forum-onkologi...mbcl-vt4798.htm

Pozdrawiam serdecznie
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2012-10-30, 17:30   Temat: Czy to musi byc chlonniak?
Primary mediastinal b-cell lymphoma (PMBL) - chłoniak pierwotny śródpiersia (grasiczy) z dużych komórek B - agresywny nowotwór o budowie rozlanej wywodzący się z limfocytów B o domniemanym pochodzeniu z rdzenia grasicy. PMBL stanowi ok. 2–4% chłoniaków nie-Hodgkina. Dlatego dobrze jest wybrać ‘dobry’ szpital, tzn. przede wszystkim taki, który ma duże doświadczenie w leczeniu chłoniaków.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron