1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 44
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
KasiaKasiaKasia

Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 34951

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-05-26, 11:33   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Dzień dobry:)

W grudniu mama miała wykonane USG (wynik wstawiam teraz gdyż w ostatnich tygodniach życia taty, nikt nie zwracał na to uwagi).

08-12-2016r.

Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej.
Pierś prawa stan po BCT; w loży blizna włóknista.
Pierś lewa: na godzinie 3ej ok 2 cm od brodawki policykliczna strefa hypoechogeniczna o wymiarach 9x5mm- mogąca odpowiadać konglomeratowi torbieli z gęstą treścią.
W dołach pachowych i podobojczykowych bez podejrzanych węzłów chłonnych.
BI-RADS 3.

Kontrole mama wykona 7go czerwca.
Niby to BI-RADS 3 popularne i często występujące..

Pytanie:
Mamy się bać tej kontroli? Czy mogło to się zezłośliwić?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Kasia :*
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-12-31, 06:22   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Może kiedyś ktoś to przeczyta:)

Melduję, że z mamą bardzo dobrze. Bierze kolejny wlew herceptyny (9 juz).

Jest super:)

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-12-31, 08:49 ]
Czyta :) Pozdrawiam serdecznie i miewajcie się dobrze :)

KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-08-05, 17:25   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Dzień dobry,

przepraszam za poślizg, ale byłam odcięta od internetu.

Wyniki TK odebrane na drugi dzień, niestety nie mam ich przy sobie (kradnę internet w pracy :P).

W skrócie: nie ma przerzutów, był to jednak odłtuszczony fragment wątroby:)
Strachu najadłyśmy się co nie miara. Herceptyna została podana, mama zniosła ją bardzo dobrze.

Boże, obytak dalej.

Buziaki dla wszystkich.
Kasia
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-26, 09:53   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Basia2000, Dziękuję za odpowiedź.
Nie zwlekam porejestrowałam mamę wszędzie gdzie trzeba. Niesamowite jest to, że przy niej nabieram dużo siły żeby ją wspierać, jak jestem sama to zaczynam panikować.

Proszę trzymajcie kciuki, pozdrawiam!! :)
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-26, 08:06   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Dzień dobry,
USG z dnia 24.07.15r.

Wątroba niepowiększona o prawidłowym rysunku naczynioym, niejednorodna, hiperechogeniczna. W segmencie 5/8 widoczna nieregularna hipoechogeniczna strefa o wymiarach 2x 16mm z hiperechogenicznym centrum- do różnicowania meta/ hiposteatoza w TK wielofazowym wątroby. Drogi żółciowe nieposzerzine. Stan po cholecystektomii. Trzustka prawidłowa, śledziona jednorodna, niepowiększona. Wielkość, obrysy i grubość miąższu nerek w normi, struktura korowo- rdzeniowa zachowana. UKM nieposzerzone, bez konkrementów. W przestrzeni okołoaortalnej i wzdłuż naczyń biodrowych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.
Pęcherz moczowy pełny, gładkościenny. Trzon macicy o zachowanych obrysach i orientacyjnych wymiarach 53x 29x 67mm, nieco niejednorodny. Zalecana konsultacja ginekologiczna.

Mama wątrobę zawsze miała stłuszczoną, bardzo proszę o interpretacje fragmentu dotyczącego wątroby. Rozglądałam się po internecie, ale nadal ciężko mi cokolwiek zrozumieć
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-24, 20:47   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
gaba, oraz tam-tam-taram, dziekuje bardzo za odpowiedz. Jestem w pracy i nie mam jak wstawić wynikow. Zrobie to zaraz jak zejde z nocki
Przykre jest to, ze TK w takich sytuacjach jest bardzo oddalony. Probowalam zalatwic Mamie TK u siebie w pracy (jestem technikiem rtg), nfz nie pozwala zrobic badania tego samego dnia co data wystawienia skierowania. Chyba, ze jest sie lumpem przyjetym ba SOR, tacy mama komplet badan:\.
Ad 3. Do gaba, wiem, ze jestes mistrzem hejtu na tym forum;) Przy Mamie jestem silna, ma we mnie opaecie, zawsze rozbrajam ja smiechem, zajme czyms innym. Jednak gdzies musze dac upust tym emocjom. Zwykle tutaj, przy przyjaciolce, gdy biegam. Obiecalam sobie, ze bede oparciem do konca.

No i przepraszam, ze tak wstawilam pytania bez sensu. Po prostu musialam gdzies to wylac...

Pozdrawiam :)
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-24, 13:17   Temat: Jestem
Dzień dobry,

dawno nie pisałam, zaglądałam tutaj codziennie. Pojawił się problem, potrzebuje wsparcia.
Mama miała zacząć brać herceptyne, dzisiaj na USG- lekarz powiedział, że nie podoba mu się wątroba i dał skierowanie na TK jamy brzusznej. Badanie w poniedziałek.
Nie mam wyników, mam nadzieje, że mama jak tylko wróci dzisiaj z CO mi je pokaże (o ile je zabierze z tamtąd).

Od tygodnia ma obrzęk kostki/ stopy prawej, poza tym czuje się świetnie.

1. Czy obrzęk może mieć coś wspólnego z ewentualnymi przerzutami na wątrobę?
2. Czy MOŻLIWE, że TK po to by się upewnić, że jest przerzut?
3. Jak wspierać, przecież nie powiem, że bedzie dobrze:(

Pozdrawiam Kasia.
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-04-10, 06:43   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
DziękujęRichelieu, za odpowiedź.
Teraz już na spokojnie pogodziłyśmy z tym co jest. Z czasem nauczyłam się mniej emocjonalnie podchodzić do choroby mamy.

Będzie dobrze:) Pozdrawiamy :)
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-04-08, 14:41   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Dzień dobry,

dzisiaj zauważyłam, ze minął już rok od TEJ MAMMOGRAFII.
Czas tak szybko leci. Bardzo dużo się u nas zmieniło.
Póki co dalsze leczenie idzie dobrze (Boże spraw aby tak pozytywnie było już zawsze).
Jest jednak okropny lęk przed pojawieniem się przerzutów... Ale to chyba pozostanie nam na zawsze..

Pozdrawiam:)
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-02-04, 15:30   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Dzień dobry, chciałam zameldować, że jest dobrze:).

Wyniki były dobre (weszłam z mamą do lekarza i poprosiłam o wydanie wszystkich wyników bo dostawałyśmy tylko morfologie,a reszta zostawała w karcie). Mamie u lekarza zwykle mowe odbiera stres.

Bałysmy się drugiej taxotere, ale jest dobrze, tylko lekka biegunka no i straszna opuchlizna oka (ale to przy każdej chemii) na szczęście zwykle schodzi po 3-4 dniach:).

Włosy powoli odrastają :-D

Pozdrawiamy Kasia i mama:)
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-01-14, 00:06   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Gaba

Dziękuję, dziękuję bardzo, ponownie..

Pyralgina już poleciała do kosza. Mama spisała dokładnie na kartkę objawy, wyglądało to poważnie i fakt nie jest to normalne.

Mam nadzieję, że nie będzie kłopotu z opcją cotygodniowego wlewu i uda nam się "uprosić" lekarza o to..
Może ten stan ma coś wspólneg z faktem, iż od 2005 roku mama nie ma pęcherzyka żółciowego...

Dziękuję za dodatkowe informacje... Pozdrawiam Kasia

[ Dodano: 2015-01-14, 00:08 ]
Pytanie:

Czy cotygodniowe wlewy skracają całość leczenia, czy jest to po prostu 1/3 tej standardowej dawki i czas nie ulega zmianie?
Gdzieś wyczytałam, że cotygodniwe dawki są lepiej tolerowane i zwiększają skuteczność...

Pozdrawiam
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-01-13, 21:29   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
DZiękuję Gaba za odpowiedź.
Mama dostała przeciwwymiotne + atossa na wszelki wypadek, nie pomogło.
Co do wyników to przed każdym wlewem miała dobre wyniki (2 razy nwet lepsze jak przed chemią;).

Podawałam mamie pyralginę.... mam nadzieje, ze nie narobiłam szkody...
Dzisiaj jest pierwszy dzień, wktórym mama funkcjonuje normalnie.... bez gorączki, bez biegunki...

Pytania:
1. Poprosić lekarza o cotygodniowy wlew tak po prostu na podstawie informacji o tym jak przeszła chemie?
2. Czy powinni wykonać nakieś dodatkowe badania np. Próby wątrobowe..?

Gaba, jeszcze raz dziękuję za pomoc, bardzo mi pomogłaś.
Pozdrawiamy Kasia i Mama
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-01-11, 15:18   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
gaba, dziękuję za odpowiedź. Przepraszam, że nie sprecyzowałam. Taxotere, gorączka minęła, waha się między 37-38.
Dostaje taxotere co 3 tygodnie.

Nadal ma silną biegunkę, po każdyn łyku, biegnie do ubikacji.
Powiinam jechać do CO czy wystarczy szpital rejonowy?

Pozdrawiam
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-01-09, 19:51   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
Dobry wieczór,

Mama w piątek (02.01.15r.) miała podany pierwszy wlew taksanów. We wtorek zaczęły się straszne bóle mięśni i kości, które przeszły na drugi dzień. W czwartek wymioty i biegunka, natomiast dzisiaj od rana gorączka ok 39 stopni + dreszcze + ból głowy. Podałam rano Apap (jak zalecił lekarz), teraz pyralginę, a od samego rana zimny okład na czoło. Dreszcze zelżały

Pytania:
1. Czy powinnam jechać z nią na szpital?
2. Jakie objawy powinny mnie bardzo zaniepokoić- niestety "interenty" podają różne informacje:(
3. Czy takie rzeczy moga się dziać przy taksanach??- Ktoś może potwierdzić/ zaprzeczyć?

Pozdrawiam Kasia
KasiaKasiaKasia

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-11-17, 23:11   Temat: Rak piersi nieluminalny HER2+
gaba, dziękujemy za wyczerpującą odpowiedź:)
Pozdrawiamy

Strona 1 z 3
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron