1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 13
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak trzonu trzustki
Lucy37

Odpowiedzi: 149
Wyświetleń: 60748

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-03-31, 10:05   Temat: Rak trzonu trzustki
Bardzo współczuję Iwonko. Trzymajcie się wszyscy.
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-02-10, 22:41   Temat: Rak trzonu trzustki
Cześć Iwonka,

Trzeba poczekać na ten wynik TK.

jak ja mocno trzymam kciuki [tak]
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-02-03, 21:51   Temat: Rak trzonu trzustki
kasicazlosnica.......a Magodent, to wiele wyjaśnia, tam są inni lekarze i inne myślenie, fakt :)
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-02-03, 21:03   Temat: Rak trzonu trzustki
Jeśli znajdziecie onkologa, który bez nerwów będzie chciał porozmawiać o ziołach i innych specyfikach to dajcie znać.. ;)
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-24, 21:24   Temat: Rak trzonu trzustki
Olunia,

Lek na pewno można nabyć w Polsce, bo jest zarejestrowany do leczenia innych nowotworów-np. raka płuca, czy raka jajnika. I pewnie w każdym kraju, w którym jest zarejestrowany.

http://bazalekow.mp.pl/le...bst.html?id=637

Jednak wiele wskazań u nas nie jest zarejestrowanych. j.w

A podanie leku musi być przecież pod kontrolą lekarza, bo jak wiesz ten schemat nasila jednak toksyczność.

Iwonka, trzymam za TK!
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-21, 20:56   Temat: Rak trzonu trzustki
"Terapię obydwoma lekami jako leczenie pierwszego rzutu we wrześniu 2013 r. zatwierdziła amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). W styczniu 2014 r. zaaprobowała ją również Komisja Europejska, co oznacza, że wkrótce zostanie ona zatwierdzono do użycia też w Europie. "

Coś drgnęło...tylko martwi mnie ten PIERWSZY RZUT.
Oby był tez standardem w drugim rzucie.
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-10-16, 10:36   Temat: Rak trzonu trzustki
W rzeczy samej Aga...;)
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-10-16, 10:31   Temat: Rak trzonu trzustki
Łączy się Gemzar z cis. TO zwiększa toksyczność chemioterapii, ale jeśli tata znosi dobrze Gemzar to może z czasem dołączą? Spytać warto.
Z tego co wyczytałam taka chemia skojarzona wydłuża czas bez progresji, ma też wpływ na przezycie całkowite.

A tu polecam do poczytania jeszcze o leczeniu cisplatyną, kiedy gemzar przestaje działać:
http://www.nto.pl/apps/pb...ORTAZ/719014311

Jeśli pacjent z rakiem trzustki ma mutację w genie BRCA1, to wtedy guz może się okazać wrażliwy na cisplatynę. Myślę, że to ogólnie ciekawy trop. Tylko oczywiście trzeba mieć tę mutację, zapewne nie każdy pacjent z rakiem trzustki ją ma.

I na wszelki wypadek kontakt do doktorów, którzy sprawę badają i stosują:
http://www.pum.edu.pl/wyd...-patomorfologii

Ja chciałam do nich pisać, jednak ciocia na Gemzar reaguje neutropenią, więc cisplatyna jeszcze bardziej by ją obciążyła.
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-10-16, 00:07   Temat: Rak trzonu trzustki
No właśnie, dlaczego?;/

Jeśli nie ma nowych ognisk to jest stabilizacja, chociaż badanie po tylko 2 wlewach chyba jeszcze nie określa jak działa Gemzar u Twojego taty.

Trzeba poczekać :tull:
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-10-09, 18:21   Temat: Rak trzonu trzustki
Iwonka, czemu martwisz się markerami?

cudownie, że tata czuje się tak dobrze :)
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-09-11, 12:55   Temat: Rak trzonu trzustki
To rzeczywiście wartościowa wizyta. Ciężko samej zbilansować jadłospis.
Iwonka, a na możesz polecić jakiś konkretny probiotyk?
Ja wybrałam Fisioflor, ale może są bardziej optymalne?

pozdrowienia :)
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-09-10, 09:39   Temat: Rak trzonu trzustki
Witaj Iwonka,

W interpretacji TK może wypowie się ktoś zaznajomiony, a ja chciałam spytać o wizytę u Pani dietetyczki?
Lucy37

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-28, 13:23   Temat: Rak trzonu trzustki
Ja bym do takiej dietetyczki od razu pędziła.
Ciągle nie wiem co mogę dać swojej cioci a co nie. Chcę pomóc, wzmocnić, ale nie chcę zaszkodzić.
U mnie na śląsku niestety nie znalazłam nikogo takiego. Nawet nie wiem czy CO w Gliwicach ma poradnię żywieniową.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron