1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: pomoc w opisie zdj rtg
Madzia70

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 5860

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-07-12, 21:19   Temat: pomoc w opisie zdj rtg
marzenko,
Ja nie mam do Ciebie pretensji i nie chciałam storpedować Twojej wypowiedzi :-D

Wytłumaczyłam powyżej, ze lekarz nie postawił rozpoznania nowotworu na podst. rtg, tylko musiał "coś" wpisać w rubryczkę "kod ICD-10". No i wpisał :)

Całuski ;)
  Temat: pomoc w opisie zdj rtg
Madzia70

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 5860

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-07-11, 11:53   Temat: pomoc w opisie zdj rtg
Marcin J napisał/a:
Proponuje szybka zmiane lekarza rodzinnego!

A ja nie. To (bardzo) dobry lekarz rodzinny.

Po pierwsze na zdjęciu rentgenowskim bez opisu umiał rozpoznać poszerzenie śródpiersia (które zawsze budzi niepokój onkologiczny) i ślad płynu w opłucnej prawej.

Po drugie - zareagował właściwie, bo szybko wysłał pacjenta do onkologa, zamiast wdrażać rutynową ścieżkę postępowania (czyli diagnozować "na piechotę", wg tego, jakie możliwości (prawie żadne) daje mu NFZ).

Po trzecie - kierując do poradni (jakiejkolwiek, nie tylko onkologicznej) musiał wpisać (obowiązek prawny) kod rozpoznania (tu: D38) wg Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD 10. I przytomnie wpisał tak, żeby nikt pacjenta nie zlekceważył.

A zatem - nie jasnowidz, a lekarz, który w obecnym, złym systemie finansowania służby zdrowia potrafi zadbać o pacjenta.

Odnośnie pulmonologa - okres oczekiwania na planową wizytę - ok. 8 miesięcy. Okres oczekiwania na planowe TK - drugie tyle. Pozostawiam bez komentarza.

To, co zapewne można by zrobić, żeby jeszcze przyspieszyć diagnostykę, to skierować chorego do szpitala w trybie pilnym celem diagnostyki ww zmian.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron