Autor |
Wiadomość |
Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
Madzia70
Odpowiedzi: 36
Wyświetleń: 11488
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-01-04, 05:28 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28 napisał/a: | Dzisiaj rano przyjechała karetka i ją wzięli do szpitala onkologicznego. Ja musiałam jechać razem z nią, bo jej stan zdrowia jnie pozwalał na samodzielne poruszanie się po centrum onkologii. No i lekarz nie zakwalifikował jej na naświetlania. |
I właśnie dlatego nie praktykuje się wożenia chorych karetką na terapię onkologiczną. Jeśli pacjent jest zbyt słaby, żeby sam pojechać na leczenie, to na pewno nie jest w stanie "unieść" obciążającej chemio- czy radioterapii.
margotka28, ja wiem, że najgorsza jest bezsilność i patrzenie na nieuchronne odchodzenie kogoś bliskiego Pamiętaj tylko, że opieka, którą możesz Mamie teraz zaoferować jest absolutnie bezcenna i może najważniejsza. Pamiętaj też, że do tej pory najwięcej zależało od lekarzy. Teraz najwięcej zależy od Ciebie - przy pomocy zespołu z hospicjum.
Myślę ciepło. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-12-29, 07:31 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28,
Myślę, że jeśli Mama nie da rady sama dojechać to zostanie po prostu zdyskwalifikowana z leczenia. Naświetlania to bardzo obciążające leczenie i osłabiony mocno organizm może go nie przeżyć. Nie praktykuje się dowożenia transportem sanitarnym chorych na leczenie onkologiczne. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-12-09, 20:57 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28 napisał/a: | a w wypisie nie ma nic na temat pobranego posiewu |
Jednak rozsądniej byłoby mieć te wyniki, radziłabym dopytać lekarzy ze szpitala. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-12-05, 16:56 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28 napisał/a: | Jutro mają ją wypisać do domu, bo wyniki się poprawiły. |
Hmm. Ja bym poczekała, aż przyjdą wyniki posiewu. Co zrobisz, jeśli się okaże, że bakteria, którą wyhodowano będzie wrażliwa tylko na antybiotyki podawane dożylnie i wyłącznie w szpitalu? |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-11-29, 20:04 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28,
Trzeba włączyć leki przeciwko nudnościom, np. Torecan w czopkach.
Można spróbować podawać jedzenie we wlewie kroplowym - jak kroplówkę, tylko podawaną do PEGa.
Jeśli brak poprawy po kilku dobach Zinnatu - zmieniłabym antybiotyk. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-11-23, 10:22 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28,
Morfinę można by zwiększyć - na razie nie dostaje dużo.
Oprócz tego wydaje się, że mamy ból przebijający - wskazany szybkodziałający fentanyl - donosowy albo w postaci tabletek do ssania. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-11-21, 14:39 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28 napisał/a: | bo odczuwa straszne bóle |
A gdzie konkretnie te bóle?
margotka28 napisał/a: | ma zwiększone dawki morfiny |
To znaczy ile teraz dostaje, w jakiej postaci i jak często? |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-11-04, 18:07 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28 napisał/a: | a do kogo się trzeba zwrócić o domowe leczenie paliatywne? I o założenie żywienia dojelitowego? |
Jedno i drugie skierowanie może wystawić lekarz rodzinny.
Do hospicjum domowego - na skierowaniu do Poradni Specjalistycznej z adnotacją: "Zakończono leczenie przyczynowe".
Na założenie PEG - do szpitala, na oddział chirurgii. Uwaga - nie każda chirurgia zakłada PEG! Dowiedz się, gdzie taki zabieg Mamie wykonają. Najlepiej, gdybyś na skierowaniu miała adnotację - "Pilne!" |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-11-02, 21:17 Temat: nowotwór płaskonabłonkowy przełyku |
margotka28,
Koniecznie musisz załatwić PEG czyli żywienie dożołądkowe. Przecież Mama nie może w tej chwili jeść, więc jak ma odzyskać siły? Moim zdaniem powinno się to załatwić jeszcze przed podjęciem leczenia onkologicznego. |
|