Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy |
Peti
Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 20311
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-13, 15:40 Temat: Rak szyjki macicy |
Musisz koniecznie porozmawiać z lekarzem o tym bólu - widocznie nie jest dobrze ustalone leczenie i o braku apetytu u mamy - są różne znane lekarzom leki, które pobudzają apetyt. |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-13, 15:30 Temat: Rak szyjki macicy |
Napewno jest w hospicjum psycholog, dobrze by było gdyby spróbował z mamą porozmawiać.
A ból jest cały czas? |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-11, 07:32 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy
co z mama? |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-07, 21:36 Temat: Rak szyjki macicy |
Oby mama już nie cierpiała z tego bólu- jak obok jest lekarz prowdzący to spróbuj porozmawiać z nim.
Trzymam się ciepło i czekam na wieści.. |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-07, 13:29 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy napisał/a: | Jesteśmy z Żagania, mama jest pod opieką "Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Poradnia Paliatywna i Hospicjum Domowe w Żaganiu" |
Musicie koniecznie skontaktować się tam, chociażby z lekarzem mamy, żeby poinformować go, że leczenie przeciwbólowe, które mamie zapisano nie przynosi oczewkiwanych rezultatów w postaci normalnej egzystencji bez bólu.
Lekarz w hospicjum nie zleci mamie ponownego TK ani nie zleci ewentualnej radioterapii palaitywnej, uświadom mamie, że tam będą ją tylko leczyć objawowo, czyli gdy będzie bolało dostanie środki przeciwbólowe.
Porozmawiaj z mamą, bo tak mi się wydaje, że ona się chyba poddała. |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-06, 23:28 Temat: Rak szyjki macicy |
Jeżeli na ostatnim TK jest zalecenie ponownego TK to ja bym się na Waszym miejscu tego chwyciła jak "brzytwy" - pójść do lekarza prowadzącego i poprosić o te ponowne TK.
Ostoy , Ty wiesz i ja wiem, że nie ma żadnego "cudownego środka" na raka- spróbuj porozmawiać spokojnie z mamą i wytłumaczyć jej, że w hospicjum to fakt, będzie pod opieką lekarzy i pielęgniarek ale w zakresie leczenia objawowego.
Ponadto musicie chociażby pójść do lekarza, żeby zmienił mamie leczenie przeciwbólowe- przecież ona nie może tak cierpieć, to nie jest tak, że napewno żadne leki przeciwbólowe nie zadziałają - w tym głowa lekarza, żeby dobrał tak leki, żeby zadziałały.
Ty mi tu napisz skąd jesteście i gdzie się leczycie, bo mnie tu coś trafia! |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-06, 21:10 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy
czekaj bo ja czegoś nie rozumiem? Na co mama czeka? przecież na konsultację trzeba się umówić, bo niestety jak wszędzie są terminy.
Mama musi pójść do lekarza a nie czekać tylko na miejsce w hospicjum!
namów mamę do działania, nie wiem może ojciec, rodzina- trzeba zamówić tą konsultację. |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-06, 20:02 Temat: Rak szyjki macicy |
A macie termin tej konsultacji? |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-05, 19:57 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy
mój Małżowinek w 2008 miał okropne bóle kręgosłupa, oprócz plastrów Transtec w szpitalu podawano mu jednocześnie morfinę MST.
Jeżeli mamie nie pomaga ani MST w tej dawce ani plastry Transtec - może można zapytać o połączenie tych leków- oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza i w określonej przez niego dawce.
A mama będzie miała to powtórne TK? |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-04, 20:37 Temat: Rak szyjki macicy |
To jutro po 15 będę po wizycie i napewno zaraz tutaj wejdę i napiszę co się dowiedziałam.
[ Dodano: 2011-01-05, 17:09 ]
Ostoy
mam informację, po kolei:
- lekarza zastanowiły te stwierdzone w karcie wypisowej " mikroprzerzuty" - zgodnie z zaleceniami powtórzyłby zdecydowanie TK okolicy kręgosłupa i miednicy - zastrzegł, że bez powtórnego TK trudno wyrokować.
- jeśli w TK potwierdziłaby się meta to naświetlanie paliatywne miednicy lub kręgosłupa w zależnośći gdzie te przerzuty byłyby.
- na ból - plastry Transtec
Jednak mimo wszystko powinniście być pod opieką poradni paliatywnej - tam są lekarze, którzy tak "ustawią" leczenie przeciwbólowe, żeby mama miała jako taki komfort życia bez bólu.
Jeślki nie chcesz tutaj to podaj mi na PW gdzie mieszkacie i gdzie się leczycie, może znajdziemy gdzieś blisko pomoc.
Czy Twoja babcia w innym ośrodku miała ze sobą wyniki mamy? czy rozmawiała z lekarzem bez wyników?
To tyle, może nie wiele, ale wiesz trudno coś stwierdzić bez pełnej dokumentacji leczenia.
Mam nadzieję, że coś wymyslimy, żeby mamie ulżyć...tylko przepraszam nie dziś, jutro - dobrze- bo dziś też mam dzień niefajnych wiadomośći. Muszę się oswoić.
Pozdrawiam serdecznie |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-04, 20:06 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy
nadal u mamy są takie bóle kręgosłupa? wogóle jak teraz mama jest teraz leczona chociażby przeciwbólowo?
Ostoy muszę mieć Twoją zgodę- jeśli taką wyrazisz, jutro mój Małżowinek ma wizytę w naszym CO. Jeśli pozwolisz zabiorę wyniki Twojej mamy , które tutaj wkleiłeś i poproszę o opinię.
Napisz mi jakie leki bierze teraz mama? |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-01-02, 12:41 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy
skonsultuj przypadek mamy w innym ośrodku, koniecznie! |
Peti
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-12-29, 14:04 Temat: Rak szyjki macicy |
Ostoy
emocji w Tobie bardzo dużo i to jest do zrozumienia, ale proponuję najprostsze rozwiązanie;
nie wiem gdzie mama się leczy, ale moim zdaniem, jeżeli nie masz zaufania do lekarza w tym ośrodku można zawsze skonsultować mamy przypadek w innym ośrodku.
Jeżeli mama jest w tak złym stanie, że sama nie może jechać na konsultację, możesz zabrać wszystkie badanie jakie macie i pojechać sam.
Pozdrawiam |
|