1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi
Richelieu

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5809

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-28, 09:38   Temat: Rak piersi
Dominika59 napisał/a:
co to znaczy?

Że rak należy to podtypu molekularnego tzw. luminalnego A, będącego najlepiej rokującym i najlepiej reagującym na leczenie
(w porównaniu do innych podtypów przy takich samych pozostałych ich cechach ['ceteris paribus']: stadium zaawansowania, stopień złośliwości, etc.).

Czynnik ten (Ki-67) koreluje ze stopniem złośliwości, im niższy, tym lepiej.

Uważam, że Twoja sytuacja wygląda dobrze i masz bardzo duże szanse na powodzenie leczenia.

:uhm!:
  Temat: Rak piersi
Richelieu

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5809

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-28, 07:59   Temat: Rak piersi
Dominika59 napisał/a:
mój lekarz jest bardzo oszczędny w słowach, przekazał mi tylko informację, że wycięty rak jest średni na jeża

Podstawowym czynnikiem rokowniczym jest stadium zaawansowania choroby, w tym przypadku wczesne: IB.
Stopień złośliwości nowotworu jest średni (G2).
Tzw. podtyp molekularny raka: luminalny.
Brak podanej wartości Ki-67 uniemożliwia dokładne określenie podtypu A albo B.

Są to dość korzystne czynniki rokownicze, pozwalające także na zastosowanie w leczeniu hormonoterapii,
a zgodnie z aktualnymi Zaleceniami (2011 r.) (str. 223, tab. 14) powinna ona być zastosowana
jako podstawowa metoda leczenia uzupełniającego,
najprawdopodobniej są to wspomniane przez Ciebie "zastrzyki na 2 lata i tabletki na 5".

Najprawdopodobniej to właśnie te czynniki klasyfikują chorobę do grupy "średni na jeża"
(chociaż przyznaję, że w wyżej linkowanych 'Zaleceniach' takiej grupy ... nie znalazłem |bezradny| ).

Dominika59 napisał/a:
Czy mogę biegać (małe dystanse ok 5-6 km 3 x w tyg) podczas chemioterapii (czy to nie obciąży za bardzo serca)?

Stopień negatywnego wpływu (kardiotoksyczności) zależy od rodzaju przyjmowanej chemioterapii,
i może się nawet znacznie różnić dla różnych schematów leczenia,
dlatego na to pytanie powinien odpowiedzieć Twój lekarz prowadzący i odpowiadający za leczenie.

Pozdrawiam i witam Cię na forum.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron