Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Richelieu
Odpowiedzi: 235
Wyświetleń: 91213
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-12-27, 11:27 Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Żabusia napisał/a: | zapadnie decyza o operacji usunięcia znacznie większej części żuchwy z przeszczepem z nogi .............. jestem załamana |
Dopóki są pomysły na leczenie, nie ma powodu do załamania - jest nadzieja, że ostatecznie leczenie może okazać się skuteczne.
Skoro lekarz bierze pod uwagę możliwość wykonania przeszczepu kostnego, z pewnością widzi szanse na jego przyjęcie się. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-06-30, 21:24 Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Żabusia napisał/a: | czy prawidłowy wynik scyntygrafii wyklucza istnienie przerzutów? |
Wyklucza istnienie przerzutów dostatecznie dużych - możliwych do wykrycia w badaniu.
Zmian małych (mikroprzerzutów) badania obrazowe nie wykazują.
Żabusia napisał/a: | Czy to badanie pokazuje ogniska zapalne? |
Powinno je uwidocznić: http://www.5wszk.com.pl/n...tanyzapalne.htm
Żabusia napisał/a: | Czy ta twarda zmiana w dziąśle to może być torbiel |
Trudno wnioskować to po jej twardości, która zresztą może być dość złudna,
np. zmiana miękkotkankowa odczuwalna jako twarda. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-06-15, 09:57 Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Żabusia napisał/a: | Czy to oznacza, że podejrzewają u mnie martwicę kości żuchwy? |
Być może, ewentualnie jakieś inne powikłania opóźniające proces gojenia.
Najlepiej byłoby takie pytanie postawić Twojemu lekarzowi,
na internetowym forum trudno jest zgadywać, co konkretnie lekarze podejrzewają.
Żabusia napisał/a: | czego mogę się spodziewać przy złych wynikach badań. |
Generalnie może to oznaczać opóźnienie w powrocie do sprawności z powodu nie gojenia się obszarów uszkodzonych przez wcześniejsze zabiegi (naświetlania).
Sporo wskazówek na ten temat możesz znaleźć w wątku Zoi. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-05-05, 06:28 Temat: Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Żabusia napisał/a: | Czy wy też tak macie? Czy jest szansa że to wreszcie sie uspokoi i pozwoli na zrobienie porządnej protezy? |
Sam nie mam takich doświadczeń, ale na forum są podobne historie (np. tutaj).
Myślę, że nadzieja na poprawę jest, ale gojenie po radioterapii jamy ustnej jest bardzo długotrwałym i trudnym procesem. |
|