1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: TK klp z kontrastem- bardzo proszę o pomoc |
absenteeism
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7285
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-29, 21:50 Temat: TK klp z kontrastem- bardzo proszę o pomoc |
aanetowska napisał/a: | Jak sami piszecie, obraz TK nie wskazuje na nowotwór,więc ja już nie wiem czy jeszcze stresować się czy nie:( Czy historia onkologiczna rodziny bez wcześniejszych nowotworów plus to że wujek nigdy nie palił może na naszą korzyść przemawiać? Wiem,że to nie reguła. |
Tak jak piszesz, nie ma reguły - na raka płuca chorują i palacze, i niepalący, z nowotworami w rodzinie i bez.
aanetowska napisał/a: | A od czego mogą być takie guzki, jeżeli nie są nowotworowe? Po zapaleniu oskrzeli, gruźlicy? |
Różnie, mogą być pozapalne. To już kwestia dla pulmonologa. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-29, 20:39 Temat: TK klp z kontrastem- bardzo proszę o pomoc |
aanetowska napisał/a: | Czyli mogą być nowotworem? |
Nikt nie da Wam 100% pewności, że to nie jest nowotwór złośliwy. Natomiast obraz TK nie wskazuje na to.
aanetowska napisał/a: | Nie powinno być coś opisane czy "świecą" po podaniu kontrastu? |
Nie, w TK z kontrastem nic nie świeci. Myli Ci się z badaniem PET CT.
aanetowska napisał/a: | Czyli nie chwilę obecną nie panikować? |
Nie panikować, ale nie lekceważyć tylko za 3-4 miesiące zrobić kontrolne TK z kontrastem.
aanetowska napisał/a: | Lekarz rodzinny powiedział,że to nic takiego i na pewno nie rak,ale skąd takie wnioski? |
To już lekarza pytaj skąd ma takie wnioski |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-29, 20:16 Temat: TK klp z kontrastem- bardzo proszę o pomoc |
Nie są to zmiany jednoznacznie podejrzane nowotworowo, ale guzki na pewno są do kontroli. |
|
|