1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zespół rakowiaka |
absenteeism
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 13252
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 22:06 Temat: Zespół rakowiaka |
Shino napisał/a: | Nie wiem czy o to chodzi:
3 dni chemia 3-4 tyg przerwy
będzie to 6 cykli chemioterapii. |
Bardziej chodziło mi o to czy wiesz, jakie substancje będą zastosowane ale wygląda to na schemat PE - cisplatyna + etopozyd. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 21:52 Temat: Zespół rakowiaka |
Shino napisał/a: | Jeżeli mam objawy zespołu rakowiaka znaczy, że gdzieś musi on być? |
Nie wiem, może przydałoby się wykonać SPECT (tomokomputerowe badanie izotopowe z wykorzystaniem pojedynczej emisji fotonowej), jest dobre w diagnozowaniu rakowiaka.
Shino napisał/a: | Czy leczenie analogami somatostatyny jest skuteczne? |
Analogi somatostatyny są stosowane właśnie w leczeniu objawowym zespołu rakowiaka. Odpowiedzi na leczenie to ok. 60 - 70% przypadków.
Shino napisał/a: | Od środy zaczynam chemioterapie uzupełniającą - pooperacyjną |
A jakim schematem chemii? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 21:11 Temat: Zespół rakowiaka |
Shino napisał/a: | Podejrzewają u mnie "Zespół rakowiaka". |
Tzw. zespół rakowiaka może wystąpić właśnie w rakowiaku atypowym. Objawia się on napadowym przekrwieniem skóry, poceniem się, skurczami oskrzeli, kołataniem serca, spastycznymi bólami brzucha.
Zespół rakowiaka jest zwykle objawem zaawansowanego rakowiaka atypowego.
Shino napisał/a: | od środy zaczynam chemię. |
Chemię czy leczenie analogami somatostatyny?
Rakowiaki atypowe są nieco bardziej wrażliwe na chemioterapię niż atypowe, ale i tak odpowiedź na leczenie chemioterapią obserwuje się u 10 - 20% chorych.
gabi30 napisał/a: | Na zespół rakowiaka podaje się oktreotyd np. Sandostatin LAR |
Owszem, ale tylko wtedy, gdy potwierdzono obecność receptorów somatostatynowych, co oznacza wrażliwość na analogi somatostatyny (jak np. oktreotyd).
Czy receptory były oznaczane?
Shino napisał/a: | Czy takie objawy mogły u mnie wystąpić nawet jeśli nie mam rozsianego rakowiaka ? |
Jeśli to faktycznie byłby zespół rakowiaka, to występuje on praktycznie tylko w przebiegu zaawansowanych atypowych rakowiaków.
Shino napisał/a: | Wiem, że są jakieś drogie leki na to, ale w sumie nie wiem jak działają.
Jak często i jak długo się je podaje?? |
Ja nic nie wiem o "drogich lekach", może operując nazwami byłoby łatwiej. |
|
|