1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Trzustka - guz |
absenteeism
Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 9610
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-30, 11:41 Temat: Trzustka - guz |
TK w zasadzie wygląda w porządku. Być może onkolog rozważy w tej sytuacji wykonanie rezonansu, ale poczekajmy co zadecyduje pojutrze na wizycie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-25, 15:46 Temat: Trzustka - guz |
Tak jak myślałam, nie mamy tutaj do czynienia z badaniem histopatologicznym, a cytologicznym pobranego płynu. To badanie o wysokiej swoistości, jednak mniejszej czułości, i czasem daje ono wynik fałszywie negatywny.
Moim zdaniem powinno się przede wszystkim wykonać TK jamy brzusznej - być może zrobią to na onkologii. I dopiero na podstawie wyniku podejmować decyzję co do dalszych kroków - być może biopsja metodą Trucut pod kontrolą EUS, o ile szpital posiadałby taką możliwość, może MRCP - cholangiopankreatografia rezonansu magnetycznego. Ale tak jak pisałam wyżej, kluczowe jest zrobienie TK jb. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-18, 09:51 Temat: Trzustka - guz |
Monika2012 napisał/a: | Nawiązując do uwagi poczynionej przez absenteeism - jestem ostatnią osobą, która wzywałaby pogotowie bez konkretnej i ważnej w moim przekonaniu przyczyny. |
Nic przeciwnego nie napisałam
Monika2012 napisał/a: | Do Mamy wzywałam pogotowie 2 razy uprzednio wzywając lekarza z opieki całodobowej, który sam kazał następnym razem wzywać pogotowie, a na moją uwagę, że nie chcą przyjeżdżać do pacjenta usłyszałam:"to proszę skłamać". Mówimy o sytuacji ekstremalnej, w środku nocy, kiedy jest się samemu z ciężko chorym i bezradnym człowiekiem, który całym ciałem prosi o ratunek a ja nie mogę go udzielić. Temperatura może mieć różne podłoże - w naszym przypadku to było po protezowaniu zapalenie dróg żółciowych połączone z ciągłymi wymiotami. |
Stąd też fragment, iż mowa jest o gorączce bez innych, niepokojących objawów. I naturalnie jeśli gorączka utrzymuje się mimo podawanych leków, również jest to wskazanie do wezwania pomocy.
Podkreślam, ta "uwaga" nie była skierowana personalnie do kogokolwiek - Forum jest ostatnim miejscem, które będzie odradzało Wam sięgnięcie po wykwalifikowaną pomoc w momencie, gdy jest ona niezbędna. Jednak wiem, że są osoby, które radę "to skłam, żeby przyjechali" mogą sobie wziąć do serca zbyt dosłownie i potem będą ponosić konsekwencje swego działania (w dobrej wierze, przecież). Stąd moje wyjaśnienie w poście wyżej. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-17, 15:48 Temat: Trzustka - guz |
bozka napisał/a: | Tomografia jamy brzusznej nie była wykonywana, ani RTG klatki piersiowej. Czyżby lekarze w szpitalu potraktowali bardzo powierzchownie cała sprawę? |
Nie wysnuwałabym aż tak daleko idących wniosków, być może badania takie będą wykonane po uzyskaniu wyniku histpat, zależnie od tego jaki on będzie.
bozka napisał/a: | Bilirubina całkowita w momencie przyjęcia do szpitala 9,70mg/dl , w dniu wypisu 4,79mg/dl. |
Tak czy inaczej za wysoka, czy jest to na bieżąco monitorowane?
bozka napisał/a: | Nie kontaktowalismy sie jeszcze z żadnym onkologiem. powodem jest to, że nie chcę aby tato wiedział o swojej chorobie całą prawdę. Pewnie robię błąd. On chyba podejrzewa, bo zaczyna się załamywać, dzisiaj rano płakał a ja z nim. Mówię mu, że wszystko będzie dobrze, że nie może się poddawać...Ciężko......i smutno. Starać się o leki antydepresyjne? |
Zamiast wytaczać od razu ciężką artylerię farmakologiczną, może na początek wystarczy szczera rozmowa?
Choć to oczywiście Ty znasz tatę lepiej niż my tutaj i zapewne wiesz lepiej, jak łatwiej będzie mu sobie poradzić z problemem.
bozka napisał/a: | Dzisiaj idę do szpitala na oddział na którym leżał niech powiedza co mam dalej robić. |
Przypuszczam, że bez wyniku histpat nie będą chcieli robić nic - nie mając diagnozy nie wiadomo gdzie pacjenta dalej pokierować, jak leczyć etc.
Monika2012 napisał/a: | Następnym razem jak pogotowie nie będzie chciało przyjechać - to kłam tak długo aż przyjedzie. |
Tak, tylko nie zdziw się potem konieczności opłacenia przyjazdu pogotowia w wyniku nieuzasadnionego wezwania karetki - to prawda, że pacjenci onkologiczni nie są zbyt "lubiani" przez pogotowie, które dość niechętnie do nich przyjeżdża, jednak nie wolno kłamać i oszukiwać, że stan jest gorszy niż w rzeczywistości. Ktoś w innej części miasta może mieć zawał czy udar i bardzo potrzebować karetki, która akurat będzie u pacjenta (nawet onkologicznego) z gorączką ponieważ ktoś przez telefon powiedział, że np. pacjent do tego się dusi czy rozległe krwioplucie.
Nie twierdzę, że zrobiłaś tak Ty - Moniko - lub ktokolwiek tutaj na Forum, jednak trzeba takie rzeczy mieć na uwadze. Pacjenta z gorączką (i oczywiście bez innych, niepokojących objawów) można zabezpieczyć tymczasowo lekami p/gorączkowymi i do rana przeczekać, udając się potem do lekarza rodzinnego czy na oddział onkologiczny w szpitalu.
Co do wyników - przede wszystkim bardzo dziękuję za podanie pełnych jednostek, to naprawdę niezmiernie ułatwia nam pracę, mimo że dla piszącego może być nieco czasochłonne. Jeszcze raz dzięki
CA 19-9 jest w normie, co teoretycznie może sugerować inną lokalizację guza pierwotnego niż trzustka, ALE nie musi. CA 19-9 jest podwyższone u ok. 75-85% pacjentów z rakiem trzustki, jednak - jak widać - pozostaje te 15%, u których wynik jest w normie mimo istnienia choroby.
Na pewno markerem tym nie należy sugerować się jako jedynym środkiem diagnostycznych w kierunku raka trzustki, jest to jedynie dodatkowa informacja - tutaj akurat niezbyt wiele wnosząca.
Bilirubina, jak już pisałam wyżej, nadal jest za wysoka.
Poza tym wyniki są ok. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-16, 21:23 Temat: Trzustka - guz |
Nie była wykonywana tomografia jamy brzusznej?
Albo jakieś inne badania, np. RTG klatki piersiowej?
Pisząc o badaniu histpat, na którego wynik oczekujecie, masz na myśli wynik tego szczoteczkowania dróg żółciowych podczas protezowania?
Jaki jest poziom bilirubiny po tym protezowaniu?
Piszesz, że tata miał wysoką gorączkę, a pogotowie go nie przyjęło - jak więc się ta sprawa zakończyła? Informowaliście o tym lekarza prowadzącego? Byliście w szpitalu? |
|
|