1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: co ja mam zrobić? |
absenteeism
Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 20821
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-06, 07:58 Temat: co ja mam zrobić? |
beata1978 napisał/a: | Czyli mama ma zatakowane wszystko tak? I wcale sie nie zaczeło od trzustki tak? |
W jakim sensie wszystko?
Wg wyniku ognisko pierwotne nowotworu, czyli miejsce, w którym on powstał, może być w piersiach lub płucach.
Kiedy mama miała ostatnio wykonywane USG piersi lub mammografię? RTG klatki piersiowej? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-04, 21:39 Temat: co ja mam zrobić? |
beata1978 napisał/a: | Tak złożyłam odrazu zgłoszenie i przyjechala pielegniarka. Powiedzileli mi ze ona bedzie pomagala mamie zwalczac bol - nic nie mowiła ze jest lekarz onkolog. Ale skoro Pani tak mowi to moze cos sie zmieni. Chociaz wątpie, powiedziala ze teraz przyjedzie w piatek do mamy. |
A pytałaś o wizyty lekarskie? Jeśli nie, proponuję dopytać.
Jeśli tak i takowych faktycznie nie przewidują - podaj proszę (tu, lub jeśli wolisz - przez PW) co to dokładnie za hospicjum.
beata1978 napisał/a: | Jeśli chodzi o wynik to dzien w dzien dowiadywalam sie w naszym szpitalu o wynik gdzie robili to zespolenie. Mowili mi ze nie ma. W koncu powiedzieli ze wyslali na konsultacje do CO . Tam sie dowiedzialam ze otrzymali material do badania 13 czerwca (zabieg byl 21.05). Nie znam sie na tym, nie wiem dlaczeo tak pozno.
|
To nieco wyjaśnia sprawę - najwyraźniej potrzeba jest dokładniejsza diagnostyka. Niemniej warto zadzwonić do CO i tam dopytywać kiedy wynik będzie, bo od 13.06 też minęło już sporo czasu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-04, 20:54 Temat: co ja mam zrobić? |
beata1978 napisał/a: | . Jest rowniez u nas takie hospicjum domowe. Sprawdziłam. Przyszła pielegniarka i przykleila mamie plastry. Lekarza nie chodzi w ramach takiego hospicjum tylko pielegniarka? Czy ona bedzie umiala mamie pomoc tak samo jak lekarz? |
Tzn. mama jest już formalnie zapisana do tego hospicjum? Nie uzyskaliście tam informacji co do wizyt lekarskich (lekarz jest na pewno)?
Tak jak pisała Madzia70, o wynik koniecznie trzeba dzwonić i dopytywać, na oddział, do zakładu wykonującego badanie, wszędzie. Inaczej nie wiadomo po prostu co leczyć i jak. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-04, 08:24 Temat: co ja mam zrobić? |
beata1978 napisał/a: | Ciagle nie mamy wyniku! |
Tzn. masz na myśli histopatologię wycinka guza, którego pobrali w trakcie operacji?
beata1978 napisał/a: | W czasie zabiegu wyszlo ze są odległe przerzuty do wątroby. Pewnie więc i tak żadna chemia nie bedzie mamie zalecana :( |
Niekoniecznie, przerzuty odległe nie dyskwalifikują z chemioterapii.
Czy były w ogóle wykonane jakieś badania obrazowe - TK/USG jamy brzusznej?
beata1978 napisał/a: | Mieszkamy w małym miescie wiec nie mam takich mozliwosci jak niektore z Was ze przychodzi np lekarz z hospicjum domowego. Nie ma u nas także w ogole hospicjum stacjonarnego. |
Czy w pobliżu Twojej miejscowości również nie ma żadnego hospicjum domowego, które mogłoby objąć Was opieką?
Baza hospicyjna dostępna jest na stronie naszej Fundacji: Hospicja | Fundacja Onkologiczna Dum Spiro - Spero
poszukaj, może jednak coś uda się znaleźć. |
|
|