Autor |
Wiadomość |
Temat: rak płuc |
absenteeism
Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 36043
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-09, 18:47 Temat: rak płuc |
Przy długotrwałym stosowaniu dexametazonu może występować bezsenność. Po konsultacji z lekarzem można ewentualnie włączyć coś ziołowego na sen. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-19, 22:56 Temat: rak płuc |
Moim zdaniem operacyjne usuwanie przerzutów przy rozsiewie do mózgu mimo chemioterapii nie ma sensu. Tym bardziej, że w klatce piersiowej nie ma całkowitej regresji, czyli zmiany nie zniknęły całkowicie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-19, 22:24 Temat: rak płuc |
Było robione TK klatki po chemioterapii? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-13, 22:40 Temat: rak płuc |
barbara25 napisał/a: | pani doktor powiedział tylko, że nie jest to na pewno rak płuc, i jej zdaniem wyjściowy może byc guz w głowie. |
Na jakiejś podstawie stwierdzono jednak raka niedrobnokomórkowego (przynajmniej wg wpisanych przez Ciebie wyników badań i przepisanej dokumentacji). Nie wiem więc na jakiej podstawie lekarka sugeruje, iż nie jest to pierwotny rak płuca (może ma jakieś informacje, których my nie mamy). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-13, 20:27 Temat: rak płuc |
barbara25 napisał/a: | Czemu zakończono leczenie, to już koniec? |
Prawdopodobnie uznano, że ponieważ leczenie I linii (chemia, jaką tato otrzymał) nie zadziałało i powstały przerzuty do mózgu, włączanie kolejnej chemii nie ma sensu - nie zadziała ona na przerzuty do mózgu.
Nie wiemy, dlaczego tata został zdyskwalifikowany z paliatywnych naświetlań głowy - lekarz nic nie tłumaczył? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-07, 20:17 Temat: rak płuc |
barbara25 napisał/a: | Przed chwilą do mnie dzwonił i mówił że właśnie wyszła pani doktor powiedziała,że nie będzie miał naświetlań. Co to znaczy? |
Myślę, że najlepiej byłoby o to zapytać lekarkę - tego "co autor miał na myśli" nie wywróżymy na Forum |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-04, 22:12 Temat: rak płuc |
Jeśli guzów jest kilka, będzie to zapewne tzw. paliatywne naświetlanie całego mózgowia (WBRT) - po to, by zmniejszyć obrzęk i trochę ustabilizować sytuację w mózgu. Nie byłaby to wówczas duża dawka, także skutki uboczne nie powinny być dotkliwe (o ile w ogóle by były), a na pewno nieco pomogłoby to w zniwelowaniu objawów.
O ile oczywiście będzie to faktycznie WBRT. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-04, 21:50 Temat: rak płuc |
barbara25 napisał/a: | 7 Listopada ma byc na konsultacji pani profesor ze szpitala w Wieliszewie i zadecydowac czy się tatko kwalifikuje na radioterapie. |
Mowa o naświetlaniach mózgu? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-10-28, 16:59 Temat: rak płuc |
barbara25 napisał/a: | Czy to mogą byc przerzuty do mózgu? |
Mogą. Ale i nie muszą.
Trzeba wykonać TK/MRI głowy, by móc wykluczyć/potwierdzić powyższe podejrzenia.
barbara25 napisał/a: | Czy w raku niedrobnokomórkowym się zdarzają, bo słyszałam że nie dają odległych przerzutów. |
Rak niedrobnokomórkowy płuc, z racji bycia nowotworem złośliwym, może dawać przerzuty odległe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-04, 17:11 Temat: rak płuc |
barbara25 napisał/a: | Chciałam zapytac, czy te powiększone węzły chłonne to przeżuty? |
Tak.
barbara25 napisał/a: | Czy ja mogę coś zrobic dla taty? |
Z pewnością. Możesz go wspierać, być przy nim, dbać o niego, troszczyć by nie odczuwał bólu, sprawiać mu przyjemności.
barbara25 napisał/a: | I co to za rodzaj chemii? |
W przytoczonych informacjach nie ma nic nt. schematu chemii. Z51.1 to po prostu oznaczenie w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób tego, że prowadzone jest leczenie chemioterapią - nie określa ono dokładnie jaką. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-04, 15:45 Temat: rak płuc |
Wcześniej pisałaś:
barbara25 napisał/a: | Mama przeczytała mi z grubsza wypis to rak drobnokomórkowy |
z kolei w przytoczonym wypisie mamy:
barbara25 napisał/a: | Rozsiany rak niedrobnokomórkowy |
Rozumiem więc, że obowiązuje informacja z rozpoznania wyżej?
barbara25 napisał/a: | mam w ręku wypis taty ze szpitala. Może pomógł by mi ktoś je zrozumiec. |
Łatwiej byłoby nam odpowiedzieć na konkretne pytania - co jest niejasnego w wypisie, co chciałabyś, abyśmy wyjaśnili? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-24, 17:48 Temat: rak płuc |
Gdybyś miała jakieś konkretne pytania - jesteśmy.
Tylko taka drobna uwaga - posta czyta się dużo łatwiej i szybciej, kiedy jest on napisany zgodnie z zasadami gramatyki i interpunkcji. Tutaj pododawałam przecinki, kropki, wielkie litery, ale wielka prośba - postaraj się na przyszłość o to zadbać. Z góry dziękuję w imieniu wszystkich czytających. |
|