1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 12
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: rak płuc
absenteeism

Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 36043

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-12-09, 18:47   Temat: rak płuc
Przy długotrwałym stosowaniu dexametazonu może występować bezsenność. Po konsultacji z lekarzem można ewentualnie włączyć coś ziołowego na sen.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-19, 22:56   Temat: rak płuc
Moim zdaniem operacyjne usuwanie przerzutów przy rozsiewie do mózgu mimo chemioterapii nie ma sensu. Tym bardziej, że w klatce piersiowej nie ma całkowitej regresji, czyli zmiany nie zniknęły całkowicie.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-19, 22:24   Temat: rak płuc
Było robione TK klatki po chemioterapii?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-13, 22:40   Temat: rak płuc
barbara25 napisał/a:
pani doktor powiedział tylko, że nie jest to na pewno rak płuc, i jej zdaniem wyjściowy może byc guz w głowie.

Na jakiejś podstawie stwierdzono jednak raka niedrobnokomórkowego (przynajmniej wg wpisanych przez Ciebie wyników badań i przepisanej dokumentacji). Nie wiem więc na jakiej podstawie lekarka sugeruje, iż nie jest to pierwotny rak płuca (może ma jakieś informacje, których my nie mamy).
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-13, 20:27   Temat: rak płuc
barbara25 napisał/a:
Czemu zakończono leczenie, to już koniec?

Prawdopodobnie uznano, że ponieważ leczenie I linii (chemia, jaką tato otrzymał) nie zadziałało i powstały przerzuty do mózgu, włączanie kolejnej chemii nie ma sensu - nie zadziała ona na przerzuty do mózgu.
Nie wiemy, dlaczego tata został zdyskwalifikowany z paliatywnych naświetlań głowy - lekarz nic nie tłumaczył?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-07, 20:17   Temat: rak płuc
barbara25 napisał/a:
Przed chwilą do mnie dzwonił i mówił że właśnie wyszła pani doktor powiedziała,że nie będzie miał naświetlań. Co to znaczy?

Myślę, że najlepiej byłoby o to zapytać lekarkę - tego "co autor miał na myśli" nie wywróżymy na Forum :)
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-04, 22:12   Temat: rak płuc
Jeśli guzów jest kilka, będzie to zapewne tzw. paliatywne naświetlanie całego mózgowia (WBRT) - po to, by zmniejszyć obrzęk i trochę ustabilizować sytuację w mózgu. Nie byłaby to wówczas duża dawka, także skutki uboczne nie powinny być dotkliwe (o ile w ogóle by były), a na pewno nieco pomogłoby to w zniwelowaniu objawów.
O ile oczywiście będzie to faktycznie WBRT.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-04, 21:50   Temat: rak płuc
barbara25 napisał/a:
7 Listopada ma byc na konsultacji pani profesor ze szpitala w Wieliszewie i zadecydowac czy się tatko kwalifikuje na radioterapie.

Mowa o naświetlaniach mózgu?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-10-28, 16:59   Temat: rak płuc
barbara25 napisał/a:
Czy to mogą byc przerzuty do mózgu?

Mogą. Ale i nie muszą.

Trzeba wykonać TK/MRI głowy, by móc wykluczyć/potwierdzić powyższe podejrzenia.

barbara25 napisał/a:
Czy w raku niedrobnokomórkowym się zdarzają, bo słyszałam że nie dają odległych przerzutów.

Rak niedrobnokomórkowy płuc, z racji bycia nowotworem złośliwym, może dawać przerzuty odległe.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-04, 17:11   Temat: rak płuc
barbara25 napisał/a:
Chciałam zapytac, czy te powiększone węzły chłonne to przeżuty?

Tak.

barbara25 napisał/a:
Czy ja mogę coś zrobic dla taty?

Z pewnością. Możesz go wspierać, być przy nim, dbać o niego, troszczyć by nie odczuwał bólu, sprawiać mu przyjemności.

barbara25 napisał/a:
I co to za rodzaj chemii?

W przytoczonych informacjach nie ma nic nt. schematu chemii. Z51.1 to po prostu oznaczenie w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób tego, że prowadzone jest leczenie chemioterapią - nie określa ono dokładnie jaką.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-04, 15:45   Temat: rak płuc
Wcześniej pisałaś:
barbara25 napisał/a:
Mama przeczytała mi z grubsza wypis to rak drobnokomórkowy

z kolei w przytoczonym wypisie mamy:
barbara25 napisał/a:
Rozsiany rak niedrobnokomórkowy

Rozumiem więc, że obowiązuje informacja z rozpoznania wyżej?

barbara25 napisał/a:
mam w ręku wypis taty ze szpitala. Może pomógł by mi ktoś je zrozumiec.

Łatwiej byłoby nam odpowiedzieć na konkretne pytania - co jest niejasnego w wypisie, co chciałabyś, abyśmy wyjaśnili? :)
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-07-24, 17:48   Temat: rak płuc
Gdybyś miała jakieś konkretne pytania - jesteśmy.

Tylko taka drobna uwaga - posta czyta się dużo łatwiej i szybciej, kiedy jest on napisany zgodnie z zasadami gramatyki i interpunkcji. Tutaj pododawałam przecinki, kropki, wielkie litery, ale wielka prośba - postaraj się na przyszłość o to zadbać. Z góry dziękuję w imieniu wszystkich czytających.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron