Autor |
Wiadomość |
Temat: tu pulmonis dex susp |
absenteeism
Odpowiedzi: 67
Wyświetleń: 29587
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-25, 23:11 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | mam pytanie czy jeśli mama przy operacji nie miała ingerencji w chore komórki i nie ma żadnych ognisk przerzutowych to jest szansa na jakąś łagodną chemię np tabletki czy możliwe jest że chemia może nie być wogóle potrzebna |
Tak jak pisałyśmy wcześniej, chemioterapia pooperacyjna w tym stadium jest konieczna. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-20, 22:40 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | G2 (wyczytałam rak średnio zróżnicowany, tzn. jaki?) |
No właśnie taki średni stopień złośliwości histologicznej, inaczej mówiąc.
agu79 napisał/a: | (to chyba doby znak?) |
Tak.
agu79 napisał/a: | (wyczytałam, że ten typ pT2b dolecza się chemioterapią) |
Tak, wskazana jest pooperacyjna chemioterapia. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-13, 08:20 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | niejednokrotnie pisałaś tutaj aby WPISYWAĆ CAŁE WYNKI NIE URYWKI KTORE NAS INTERESUJĄ....żeby mieć pełny obraz... |
Jasne, bo tylko mając pełny wynik można coś na jego temat powiedzieć - to tak, jak gdyby próbować opowiedzieć fabułę książki na podstawie jednego rozdziału ale też chcemy, byście otrzymywali na podstawie wyników na tyle dużo informacji, na ile potrzebujecie i chcecie, stąd prośba o konkretne pytania. O tym mówi zresztą punkt 5 poradnika Jak zadać na Forum pytanie by uzyskać POMOCNĄ odpowiedź?
Także to żaden gorszy dzień, mam tak normalnie
Jeśli chciałabyś, by coś jeszcze wyjaśnić, jesteśmy do dyspozycji. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-12, 23:02 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | Niestety wyczytałam że oznaczenie C34.9 to guz złośliwy, czy tak? |
O tym, że stwierdzono nowotwór złośliwy - gruczolakoraka, pisałaś już tutaj.
Nie mamy określonej cechy G, mówiącej o stopniu złośliwości histologicznej, natomiast i tak jest to nowotwór złośliwy.
agu79 napisał/a: | jak widzę zwroty łacińskie to martwi mnie to jeszcze bardziej |
W takim razie najłatwiej zapytać "Co oznaczają łacińskie zwroty w wyniku"? wiem, jestem irytująca, ale dużo łatwiej nam odpowiedzieć na konkretne pytania, konkretne prośby, niż ogólnie "analizować wyniki".
Sinus histiocytosis et anthracosis in lymphonodis = histiocytoza i pylica węglowa w węzłach chłonnych
agu79 napisał/a: | zastanawia mnie wynik z KT tyle zmian jest tam opisanych, jak bardzo powinny być dla nas niepokojące? |
Każde tego typu zmiany - wzmacniające się po kontraście, spore - są niepokojące. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-12, 19:49 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | bardzo prosze o to aby komuś udało się przeanalizować co to wszystko dla nas znaczy... |
A co dokładnie wyjaśnić, masz jakieś konkretne pytania? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-01-21, 17:35 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | czy powinnam poprosić o rozmowę psychologa z mamą? |
To dobry pomysł, na pewno nie zaszkodzi. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-01-16, 23:01 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | Mam pytanie czy przed operacją lekarze mogą robić mamie jakieś dodatkowe badania czy kolejne TK? |
Móc to zawsze mogą może będą chcieli mieć świeże wyniki badań obrazowych, to nigdy nie zaszkodzi. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-18, 20:29 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | Adenocarcinoma - dobrze wyczytałam że to gruczolakorak? |
Tak.
agu79 napisał/a: | Czy jest szansa że pozbędzie się tego na dobre? |
Masz na myśli wycięcie zmian operacyjnie w całości? Z opisu TK wygląda to na, jak na razie, operacyjną zmianę.
Jeśli zaś chodzi i całkowite wyleczenie - na razie trzeba poczekać na dalsze wyniki - np. histpat pooperacyjny, na bazie którego będzie można dokładnie określić stopień zaawansowania choroby i na tej podstawie mówić o rokowaniach. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-11, 19:45 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | o co chodzi co to może oznaczać... |
Że nie ma diagnozy czym jest guz, o ile pytasz co oznaczają słowa lekarza.
agu79 napisał/a: | Czy to że nic te badania nie wykazują i dalej nie wiemy jakiego typu to guz może mieć jakies optymistyczne dla nas znaczenie? |
Nie, po prostu nadal nie ma diagnozy => nie wiadomo jak leczyć i jaką chorobę.
agu79 napisał/a: | czym może grozic takie otwarcie i "grzebanie" w płucu bez wiedzy jaki to guz... |
Każda tego typu operacja obarczona jest szeregiem możliwych powikłań pooperacyjnych (zresztą tak samo jak najprostsze wycięcie wyrostka), jednak czasem jest to jedyny sposób na uzyskanie materiału do badania histopatologicznego. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-27, 20:02 Temat: tu pulmonis dex susp |
Jest trochę większa szansa, że badanie przyniesie wynik, który powie nam coś więcej. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-27, 18:17 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | czy ta biopsja na pewno wystarczy do rozpoznania? |
Mam nadzieję, że tak. Póki nie będzie wyniku, nic więcej nie da się powiedzieć.
agu79 napisał/a: | i co dalej? wróci do pulmonologa z tym wynikiem i sprawa zacznie się od początku? |
Wszystko zależy od tego jaki będzie wynik. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-21, 20:21 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | CZY FAKTYCZNIE JEST SZANSA ŻE TO NIE NOWOTWÓR? A JEŚLI NIE TO CZYM MOŻE BYĆ TEN GUZ? |
Szansa jest zawsze, natomiast niestety często jest tak, że bronchoskopia wychodzi fałszywie negatywna - tzn. mimo istnienia nowotworu w wyniku histpat z badania nie otrzymuje się kom. nowotworowych. Wynika to z faktu, że guz nie składa się tylko z kom. nowotworowych - są w nim też kom. zdrowe bądź takie dopiero przekształcające się w nowotwór, a lekarz pobierając wycinek do badania nie widzi, jakie komórki pobiera.
agu79 napisał/a: | prawdopodobnie (jak powiedziała Pani dr wkłucie) - CZY CHODZI TU O BIOPSJĘ GUZA? |
Najlepiej zapytać panią doktor być może faktycznie chodzi BAC guza, czyli biopsję cienkoigłową.
agu79 napisał/a: | czy to wkłucie może być dla mamy niebezpieczne, tzn, czy może źle wpłynąć na ten guz? |
Nie powinno. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-06, 20:42 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | czyli rozumiem, ze po wyniku hist.-pat. musi byc konsultacja onkologiczna co dalej tak? |
Jeśli w wyniku będą komórki nowotworowe, to bezwzględnie tak.
agu79 napisał/a: | co ma na celu badanie PET o którym pisałaś, co wykazuje jego wynik? |
PET - zastosowanie / wikipedia
O PET było też wielokrotnie w tym dziale, jak i na Forum, skorzystaj z wyszukiwarki |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-06, 20:34 Temat: tu pulmonis dex susp |
agu79 napisał/a: | lekarz rakochirurg? zdecyduje czy najpierw będzie chciał podać chemię w celu zmniejszenia węzłów a potem operacja guza czy najpierw (...nie wiem czy dobrze zrozumiałam) zabieg na węzłach chłonnych przygotowawczy do operacji mamę od operacji,a le to też musi zdecydować rakochirurg... |
Torakochirurg. Aczkolwiek to nie torakochirurg decyduje o tym, czy najpierw podać chemię czy nie, a lekarz onkolog.
agu79 napisał/a: | jakie znaczenie ma w tym przypadku czas? |
Czas ma zawsze znaczenie, ale w tym wypadku niczego się nie przyspieszy - można jedynie dzwonić do Zakładu Patologii, gdzie robią badanie, i dopytywać czy wynik już jest. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-06, 20:20 Temat: tu pulmonis dex susp |
Na pewno poczekać trzeba na wynik histopatologii, to w tej chwili będzie kluczowe.
Ale na razie nie wygląda to najgorzej - zmiana jest ograniczona do jednego płuca, co prawda nieco niepokojące są te węzły do 10 mm w obu wnękach, być może będzie trzeba zrobić PET przy decyzji o ewentualnej operacyjności zmiany, ale wszystko to będzie można rozważać po zapoznaniu się z histpatem z bronchoskopii. |
|