1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego |
alaslepa
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 9980
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-04-11, 09:52 Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego |
violax napisał/a: | Mama nie odczuwa apetytu. |
Poproś w takim razie o receptę na leki na poprawę łaknienie(megace), oraz leki osłonowe np IPP
Daj znać wieczorem co postanowił lekarz.
Pozdrawiam Ala |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-04-10, 12:26 Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego |
violax napisał/a: | Jesteśmy umówione na jutro, godz.17.30 |
Mam nadzieję że z mamą, już w celu podjęcia leczenia.
Pamiętaj aby zabrać całą dokumentację medyczną, spis wszystkich leków jakie mama przyjmuje.
Zapisz na kartce wszystkie dolegliwości jakie mama odczuwa, dobrze też zaznaczyć kiedy się pojawiły.
violax napisał/a: | Nie może jeść. |
Nie ma apetytu, czy przy jedzeniu czuje dyskomfort(uczucie pełna, zbiera na wymioty)?
Jeśli nie ma apetytu, poproś lekarza by przepisał środek na łaknienie(np. megace).
violax napisał/a: | Ma zawroty głowy |
Poproś o skierowanie na TK albo MRI głowy.
violax napisał/a: | przed podaniem chemii, są potrzebne jakieś badania chorego? |
Lekarz powinien zbadać mamę, zapoznać się z wszystkim wynikami badań, jakie do tej pory zostały zrobione, jeśli stan mamy pozwoli na leczenie chemiczne, to powinien wypisać skierowanie na badania krwi i moczu. wykonuje się je przed samą chemią, jeśli będzie wszystko w normie(małe odchylenia mogą się zdarzyć) to chemia zostanie podana. |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-04-09, 15:30 Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego |
Witajcie
Poniżej zacytuję wiadomość od Violax, pomożecie odpowiecie?
Ja mam dziś zły dzień i nie chcę mieszać.
"Mam wyniki mamy.
Pomożesz mi zrozumieć? Wiem tylko, że to drobnokomórkowy.
To są wyniki wycinków:
Carcinoma microcellulare - wycinki.
CKAE1 / AE3 + (dot, like), CD56
LPX:2
Chyba nie jest dobrze.
Lekarz (torakochirurg) nie miał czasu na rozmowę, powiedział tylko, żeby jak najszybciej zgłosić się do onkologa.
Pozdrawiam.'
Vio9la " |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-03-23, 11:12 Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego |
Violax rozumie co czujesz, że martwisz się o mamę, jednak sytuacja jest bardzo poważna, czeka Cię poważna rozmowa z mamą
violax napisał/a: | "masa węzłowa" 74mm/84mm zwęzająca tętnicę płucną oraz "ognisko meta" w trzonie TH11 średnicy 16mm |
Tak jak pisałam wcześniej i moja przedmówczyni espérance, oraz opinia lekarza violax napisał/a: | że to, co zobaczył jest baaardzo duże, | świadczy o procesie nowotworowym. Lekarze(nie wszyscy)maja to do siebie, że czasem wolą poczekać na ostateczną diagnozę by porozmawiać z pacjentem o jego chorobie i o sposobie leczenia, jaki można zastosować. Bronchoskopia była wykonana wczoraj, więc teraz pozostało Tobie i mamie czekanie na wyniki, może to potrwać ok 1-2 tygodni.
Więcej informacji napiszę Tobie na pw. |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-03-23, 10:32 Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego |
Witaj violax, niestety jest podejrzenie nowotworu oraz przerzutu. Jednak by uzyskać bardziej istotną odpowiedź powinnaś przepisać cały wynik tomografii, podać więcej informacji o pacjentce(wiek, czy pali, czy występowały inne dolegliwości, kaszel, utrata wagi), czy były wykonywane inne badania poza TK, jeśli tak to również ich opisy, czy mama ma zalecone jakieś badania? |
|
|