1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzonu macicy |
aniaimama
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9427
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-06-13, 17:54 Temat: Rak trzonu macicy |
Witam, i dziękuję za słowa pocieszenia. Obernadeta życzę przede wszystkim zdrowia, nadziei i wiary w to, że jesteś już zdrowa. Wiem, że słowa nie są w stanie zbyt wiele pomóc i staram się zrozumieć ludzi u który zdiagnozowano to pioruństwo, ALE TRZEBA WIERZYĆ W TO, IŻ Z TEJ CHOROBY MOŻNA WYJŚĆ.
Dziś byłam na konsultacji u lekarza onkologa w sprawie mojej "mamuśki". pomyliłam się co do markera - bo nie C-54 a Ca 125 był badany. Wynik w normie.
Dopytałam o naświetlenia i z mojego punktu widzenia mama powinna się na ten rodzaj naświetleń zdecydować. Wiem, że 20 godz. brzmi strasznie. I nie wiem co odpowiedzieć mamie jakie będą skutki uboczne, dziś lekarz powiedział, że naświetlanie jest formą doleczenia nawet w tak niskim stopniu złośliwości jaki ma mama. Ale wiadomo, że to zależy od cech indywidualnych.
Z jednej strony boję się strasznie a z drugiej liczę, że dalsze leczenie pomoże nam się tego pozbyć. |
aniaimama
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-06-12, 17:17 Temat: Rak trzonu macicy |
Serdecznie dziękuję za szybko i tak budującą odpowiedź.
Nic nie jest w stanie wyrazić mojej wdzięczności, gdyż po tylu nieudanych próbach w końcu wiem z czym walczymy.
Jutro idę do lekarza onkologa po odbiór wyniku markera C - 54 i na konsultację, ale teraz przynajmniej wiem o co mam pytać.
Jeszcze raz serdecznie Dziękuję. |
aniaimama
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-06-11, 17:16 Temat: Rak trzonu macicy |
Witam Wszystkich,
jestem nową osobą na forum: od tygodnia posiadam wyniki mojej mamy,
chciałam strasznie gorąco prosić o przetłumaczenie wyniku histopatologicznego jaki otrzymałyśmy:
Adenocarcinoma endometrioides bene differentiatum (G-I) cum metaplasia planoepithelialis corporis uteri. (grubość nacieku ok. 2-3 mm, grubość ściany trzonu w rzucie nacieku ok. 12 mm)
Endometrium atrophicans.
Endometriosis interna corporis uteri.
Cystes inclusivae, corpora albicantia ovariorum
Oophoritis chronica.
Salpingitis chronica cum fibrosi.
Cystis serosa paraoviductalis.
Tele fibro adiposa et vasa parametrii.
Epidermisatio portionis vaginalis cervicis uteri Ovula Nabothi. Mucosa Canalis cervicalis.
Chciałybyśmy z mamą wiedzieć co oznaczają wszystkie te terminy. Nikt nie chce nam dokładnie wytłumaczyć co oznacza ten rodzaj nowotworu, brakuje nam jakiegokolwiek wsparcia merytorycznego.
Mama ma już skierowanie na naświetlanie, którym jest przerażona czy to normalne że jedno naświetlanie ma trwać 20 godzin. bo tak to zostało nam przedstawione, że nie jest to seria tylko jedno które trwa właśnie 20 godzin. Jakie mogą być skutki takiego długotrwałego naświetlania. |
|
|