1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: drobnokomórkowy rak płuc
arawis

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 5743

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2018-02-27, 16:30   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
Ola Olka, dziękuję za informację, ale tak jak napisałam post wcześniej, chory zmarł w niedzielę. Wiem tylko, ze methadon udało się załatwić ale dopiero w grudniu. Może gdyby był wcześniej brany, chory pożyłby dłużej. Ale teraz to tylko gdybanie. W każdym bądź razie może te informacje przydadzą się innym. Pozdrawiam :)
arawis

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2018-02-26, 16:49   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
Wczoraj w szpitalu odszedł Tata mojej przyjaciółki. Niestety nie dał rady chorobie, czego się w sumie spodziewałyśmy. Natomiast jakiś czas temu dało się załatwić methadon, który na krótko, bo na krótko ale polepszył jego stan zarówno fizyczny jak i psychiczny.
arawis

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-14, 17:16   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi wskazać jakie mogą być przyczyny odmówienia choremu (no nie ukrywajmy, że śmiertelnie) methadonu zamiast morfiny w Niemczech? Czytałam w innym wątku cyt. "Z powodu braku badan klinicznych methadon nie jest oficjalnym lekiem na nowotwory i wielu lekarzy ma opory aby go wlaczyc do terapii. Sam lek jest jednak dostepny na recepte (jako srodek przeciwbolowy lub w ramach odwyku narkotykowego) i moze zostac wypisany (w Niemczech) przez kazdego z lekarzy. Jego koszty tez sa niwielkie." Czy są jakieś przeciwwskazania w podaniu tego leku?
arawis

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-08, 21:20   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
Ola Olka, marzena66, dziękuję. Przekażę informacje otrzymane od Was. Pozdrawiam dziewczyny.
arawis

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-07, 22:17   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
marzena66, chory dzisiaj wylądował w szpitalu, ze względu na ogólne złe samopoczucie. Przekazałam przyjaciółce informacje na temat rokowań i próbuję ich namówić na hospicjum domowe. Z tego co już wyczytałam w informacjach ogólnych i niektórych postach, to wydaje mi się, ze to już ten czas. Pozdrawiam.
arawis

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-07, 17:24   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
Dziękuję za odpowiedź i link do materiałów, chodź niestety właśnie takich informacji się spodziewałam.. Pozdrawiam.
arawis

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-06, 19:54   Temat: drobnokomórkowy rak płuc
Dzień dobry, piszę w imieniu swojej przyjaciółki, której ojciec choruje na drobnokomórkowego raka płuc zdiagnozowanego wiosną tego roku. Rozpoznanie w języku niemieckim "Kleinzelliges neuroednokrines Lungenkarzinom mit einer groszelligen neuroendokrinen Karzinokomponenten von 30%; cT4 cN3 cM1c (HEP, NN, (UCICC 8.Auflage) Stadium IV: ECOG:0/ Immunohistolgie pos. TTf1, CD56, Synaptophysin, CKAE 1/3 und CK7, CEA Chromogranin A, Ki 67:80%. Molekularpathologie:entfallt. Wydaje mi się, że to są najważniejsze wyniki, które otrzymałam, pozostałe są nieczytelne i po niemiecku, więc na razie nie mogę ich dodać. Na tyle, na ile mi mój niemiecki pozwolił to wnioskuję, że u chorego zdiagnozowano drobnokomórkowego neuroendokrynnego raka płuc zbudowanego z dużych komórek z przerzutami zarówno do węzłów chłonnych jak i przerzutami odległymi. Chory jest po 6 cyklach chemioterapii i 31 naświetlaniach. W połowie listopada pacjent będzie miał bronchoskopię i po nim lekarze niemieccy ustalą jakie dalsze kroki uczynią. Moje pytanie brzmi: Jakie są rokowania w takim stadium, czy w takim stopniu zaawansowania mamy już do czynienia z chemioterapią paliatywną? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron