1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 6
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Gruczolakorak
jola2

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 7669

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2015-10-21, 16:34   Temat: Gruczolakorak
Witam wszystkich , dawno nie pisałam ale teraz mam dobre wiadomości .Mojej mamie zlikwidowano ileostomię a pod koniec 2013 roku usunięto nerkę wraz z guzem . Guz okazał się w początkowej fazie rozwoju więc udało się go w porę wyciąć . Chodzimy co pół roku na kontrolę i wszystkie wyniki są dobre . Cieszymy się z każdego dnia i aby ich było jak najwięcej i tego życzymy wszystkim .
jola2

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-01-02, 13:55   Temat: Gruczolakorak
Wiele czytałam artykułów na temat leczenia nowotworów chemią i nie zawsze takie leczenie daje szanse na wyleczenie a nieraz wręcz przeciwnie ,szybciej osłabia wyniszczony organizm . Moja mama nabiera sił i perę kilogramów przybyła na wadze i może wkrótce zakwalifikują ją do zabiegu zespolenia jelita ,bo teraz ma ileostomię , może ktoś miał miał już styczność z takim przypadkiem i może mi napisać jak jest przeprowadzany taki zabieg ?
jola2

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-16, 18:07   Temat: Gruczolakorak
Wczoraj z mamą byłam u onkologa i po zapoznaniu się z wynikami stwierdziła,że w takim wieku (mama ma już 82 lata ) nie stosuje się chemioterapii ponieważ może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Za 3 miesiące mamy z wynikami krwi przyjechać na wizytę kontrolną. Tak bardzo boję się tego co jest przed nami .
jola2

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-10, 20:01   Temat: Gruczolakorak
Po wykonaniu TK chirurdzy podjęli decyzję, że podczas jednej operacji wytną guz z jelita i z nerki, ale przed zabiegiem odstąpili od tej decyzji, ponieważ ze względu na wiek to by było za duże obciążenie dla organizmu. Muszę powiedzieć, że mieli rację bo całkowicie z sił opadła, planowane jest zespolenie jelita, to może zdecydują wyciąć guz z nerki o ile organizm się wzmocni.
Za tydzień mamy wizytę u onkologa i zobaczymy jakie zaleci leczenie. Wyniki z moczu są w normie.
jola2

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-07, 11:59   Temat: Gruczolakorak
Dziś mam więcej czasu to zamieszczę wszystkie wyniki które były robione mojej mamie, której usunięto laparoskopowo prawą część okrężnicy i zespolono krętniczo-poprzecznie koniec do końca i wyłoniono ileostomię protekcyjną .

Gastroskopia:
Przełyk o prawidłowej makroskopowo śluzówce. Żołądek - o ścianach elastycznych i prawidłowej perystaltyce. Jeziorko żółciowe. Wpust w pętli wstecznej poszerzony, cechy przepukliny rozworu przełykowego przepony. Błona śluzowa żołądka w całości przekrwiona, pokryta licznymi plamami rumieniowymi. Odwziernik symetryczny, sprawny. Dwunastnica - prawidłowy obraz cz. proksymalnej i opuszki dwunastnicy.

Kolonoskopia:
Obejrzano jelito do okolicy zagięcia wątrobowego - w tym miejscu okrężny, owrzodziały naciek, nie przepuszczający aparatu. Pozostałe obejrzane odcinki jelita bez zmian.

USG jamy brzusznej:
Watroba o jednorodnej normoechogenicznej strukturze bez zmian ogniskowych z pojedynczymi drobnymi torbielami do śr. około 10 mm. Pęcherzyk żółciowy usunięty. Drogi żółciowe w normie. Trzustka i śledziona nie powiększone normochogeniczne. Nerki położone prawidłowo o zachowanej echostrukturze bez uchwytnych złogów i cech zastoju moczu. Pęcherz niedopełniony gładkościenny. Cech patologicznych w otoczeniu pęcherza moczowego i wolnego płynu w j.brzusznej nie stwierdza się. Pogrubienie ścian okrężnicy okolicy zagięcia wątrobowego.

TK jamy brzusznej:
Okrężne znaczne pogrubienie ścian okrężnicy wstępującej w okolicy przed zagięciem wątrobowym na długości ok. 7,5 cm do około 10 mm - odcinkowo widoczna jest jedynie śladowa drożność - TU. Liczne węzły chłonne w otoczeniu zwłaszcza w otoczeniu dochodzącej szypuły naczyniowej do śr. około 15 mm. Cech infilacji przyległych struktur nie obserwuje się.
3 drobne torbielki w miąższu wątroby do śr ok 8 mm, poza tym wątroba o jednorodnej normodensyjnej strukturze i prawidłowym wysyceniu kontrastowym zarówno w fazie tętniczej jak i opóźnej bez uchwytnych zmian ogniskowych i ognisk patologicznych gromadzenia kontrastu.
Zmiana ogniskowa o charakterze rozrostowym w warstwie korowej górnego bieguna nerki lewej o śr ok 25 mm - TU.
Pojedyncza torbiel korowa nerki lewej o śr ok 15 mm. Pozostałe narządy jamy brzusznej uwidocznione na skanach w normie - nadnercza w normie. Cech limphadenopatii okoloaortalnej nie stwierdza się - pojedyncze węzły chłonne z zachowaną zatoką. Pola płucne uwidocznione w skanach w normie.
WN - CT TU okrężnicy wstępującej ze zmianami mts tylko do otaczających węzłów chłonnych, TU nerki lewej.
jola2

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-06, 13:19   Temat: Gruczolakorak
Proszę o odczytanie wyniku HP .

Histopatologia:
Opis materiału: prawa część okrężnicy z guzem. Fragment jelita grubego.
W odl. 7 cm od jednego z końców owrzodziały guz rosnący okrężnie o śr. ok. 6cm. Pozostała śluzówka bez zmian, na przekroju guz przerasta całą ścianę naciekając tkankę tłuszczową, miejscowo dochodząc do otrzewnej.
Rozpoznanie:
I-I odc. I wolny od zmian
II-I odc. II wolny od zmian
III - guz - gruczolakorak typu jelitowego G2
IV węzły - masywny przerzut przekraczający torebkę węzła 1/15
VI sieć - wolna od zmian
pT4N1MX

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron