1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płuc u taty, nie dostał skierowania do szpitala |
kasia13
Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 15490
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-20, 09:25 Temat: Rak płuc u taty, nie dostał skierowania do szpitala |
Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale zwyczajnie brakuje mi czasu, który dzielę pomiędzy pracę, dom i opiekę nad mamą.
Ira59 przede wszystkim lekarz pierwszego kontaktu Twojego taty powinien wystawić skierowanie do hospicjum domowego, a potem z tym należy udać się do hospicjum, albo wysłać pocztą - zobaczysz, co odpiszą. Nam się udało. Ale nie oczekuj cudów, pani doktor z hospicjum często nie ma, robi chyba specjalizację i często wyjeżdża.
Dużo częściej korzystamy z pomocy lekarza I kontaktu (ale nie ukrywam to mojej mamy znajoma), do tej pory nie odmówiła nam pomocy. Musicie mieć jakąś pomoc, sami nie dacie rady. Moja mama również o szpitalu nie chce słyszeć, w związku z tym wsparcie profesjonalistów jest niezbędne.
Dobrze, że wypożyczyłaś koncentrator, mojej mamie na początku nie był potrzebny, ale teraz jest niezbędny. Od wczoraj podaję mamie co 4 godziny morfinę, bóli żadnych nie ma, ale ma ogromne problemy z oddychaniem, stany lękowe - że się udusi i depresję (niestety taka sytuacja powoduje, że 24/dobę czuwamy z tatą na zmianę) . Wszystko powoli zmierza ku końcowi i chyba najgorsze jest to "powoli", bo umieranie w takich męczarniach jest najgorsze. Śmierć będzie dla mojej mamy wybawieniem od tego piekielnego choróbska.
Musisz to wszystko sobie jakoś zorganizować , poukładać. Ja brałam tez pod uwagę korzystanie z płatnych usług pielęgniarki czy tez osoby, która kilka godzin dziennie mogłaby zająć się mamą. Na razie korzystam z opieki na mamę - zwolnienie od lekarza I kontaktu mojej mamy - 14 dni w roku, czyli 3 tygodnie.
Życzę Ci wytrwałości i siły, bo ona będzie Ci potrzebna. |
Temat: Rak płuc u taty, nie dostał skierowania do szpitala |
kasia13
Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 15490
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-18, 21:06 Temat: Rak płuc u taty, nie dostał skierowania do szpitala |
Ira59, ja jestem ze Zgorzelca. Moja mama (60 lat) właśnie powoli odchodzi - ma raka płuc drobnkomórkowego. Jest pod opieką hospicjum. Jutro postaram się coś więcej napisać. Dzisiaj nie mam siły pisać, czytać etc. Moja mama już nie chce walczyć, chce odejść, ale okazuje się że szybko umrzeć to też nie taka łatwa sprawa. Pozdrawiam |
|
|