1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi z przerzutami do kości czaszki |
ladymarta
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8842
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-07, 15:01 Temat: Leczenie Ewerolimusem raka piersi |
Ostatni mój post na tym forum był 2012 roku. Pisałam wówczas o mojej mamie chorej na hormonozależnego raka piersi w sadium IV. Dla przypomnienia mama przebyła operację czaszki, gdzie wystąpił przerzut. Chora pierś nie była operowana.
Zachorowała w 2011 roku, teraz mamy już 2016. Czyli minęło już ponad 4 lata od kiedy mama zmaga się z chorobą. W tym czasie była leczona Lamettą i Bonefosem. Nie miała żadnej chemioterapii ani naświetlań. Wszystkie wyniki dobre, organy czyste.
Ale, właśnie pojawiło się ale. Otóż lekarz podejrzewa ( chyba guz w piersi zaczął się powiększać), że leki hormonalne przestały działać. Zrobili biopsję chorej piersi i wizyta dopiero po niedzieli, ale ja już zatanawiam się nad lekiem zwanym Ewerolimusem.
Z tego co czytałam, to lek ten nie jest w Polsce refundowany przez NFZ dla kobiet z rakiem piersi.
Czy możecie mi pomóc? Zastanawiam się jak taka osoba jak moja mama może dostać leczenie tym lekiem w Polsce (na własny koszt) a jak nie w Polsce to gdzie za granicą?
Pozdrawiam z nadzieją,
Marta |
ladymarta
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-24, 17:00 Temat: Rak piersi z przerzutami do kości czaszki |
Mama miała bóle głowy, ponadto guz już był na tyle duży, że wyczuwalny był ubytek kości. Mama czuła pod włosami jakby wgłębienie. Następnie były badania rezonansem, tomografem. A potem operacja neurochirurgiczna w Warszawie. Naszczęście udana Jednakże po operacji okazało się, że to przerzut z piersi:(. |
ladymarta
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-24, 13:32 Temat: Stosowanie hipertermii w raku piersi |
Dziękuję bardzo za ostatnią odpowiedź,
od tamtego czasu stan mamy nie pogorszył się. Pomimo tego szukam nadal czegoś co by ten stan utrzymało. Ostatnio czytałam o dobrych rezultatach ze stosowania hipertermii w połączeniu z radioterapią lub chemioterapią. W związku z tym mam pytanie czy osobom ( taki przypadek jak mojej mamy) poddanym hormonoterapii przy raku piersi w IV stadium z przerzutami do kości można włączyć leczenie hipertermią. Czy Pan lub ktoś z forumowiczów spotkał się z takim przypadkiem???
Proszę o odpowiedź.
[ Dodano: 2012-10-24, 14:33 ]
Ps. W przypadku mojej mamy nie włączono radioterapii ani chemioterapii. |
ladymarta
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-05-23, 08:37 Temat: Rak piersi z przerzutami do kości czaszki |
Witam,
Dokładanie rok temu u mojej mamy (lat 59, po menopauzie) wykryto guza wewnątrzczaszkowego z destrukcją kości czaszki.
Mama została poddana operacji w wyniku której usunięto guz i wstawiono w miejsce ubytku płytkę.
Następnie stwierdzono, że jest to przerzut z piersi prawej. Po badaniach stwierdzono w piersi prawej, że jest to rak przewodowy naciekający z :
- HER2"0"
- progesteron - odczyn dodatni w > 90% komórek
- estrogen odczyn dodatni w 100% komórek
Lekarze zadecydowali, że nie będą naświetlać głowy oraz nie operowano piersi.
Odnośnie leków początkowo dostała TAMKOSYFEN i BONEFOS.
Ze względu na powiększone endometrium tamoksyfen zastąpiono LAMETTĄ.
BONEFOS w tabletkach nadal przyjmuje.
Pozostałe badania: USG jamy brzusznej, RTG klatki piersiowej, rezonans głowy wszystko jest w normie.
Wykazano jednak, że wątroba ma cechy stłuszczenia 1-go stopnia.
Natomiast scyntygrafia układu kostnego wykazała:
- drobne ogniska hipermetaboliczne w V-VII żebrze prawym, kręgu Th9-10 oraz górnej panewki stawu biodrowego prawego.
Po wykonaniu RTG stwierdzono odcinkową nierówność z zagęszczeniem struktury kostnej żebra III,IV,V po stronie prawej
oraz zmiany zwyrodnieniowe w stawie barkowym i zmiany zwyrodnieniowe w postaci osteofitozy mostkującej trzonów Th9 i Th10.
Proszę o poradę, odpowiedź:
1. Czy ta pierś nadaje się jednak do operacji, może lepiej byłoby ją zoperować i pozbyć się tego paskudztwa??? ( dodam że po tych hormonach pierś znacząco się zmniejszyła)
2. Co oznaczają te ogniska hipermetaboliczne oraz odcinkowa nierówność z zagęszczeniem struktury kostnej żeber?? Czy to są już początki przerzutów? Czy nie trzeba byłoby tego poddać naświetlaniom?
3. Może są jakieś lepsze leki do podania, o których lekarze nie wspominają?
4. Czym może być spowodowane drętwienie opuszków palców u rąk?
5. Czy powinno leczyć się wątrobę, która wykazuje 1 stopień stłuszczenia?
Dodam, że mam czuje się fizycznie dobrze, nadal pracuje.
Pozdrawiam. |
|
|