1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zgrubienie wyczuwalne w okolicy ślinianki |
lewmarek
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 12388
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-03-21, 12:23 Temat: Zgrubienie wyczuwalne w okolicy ślinianki |
brzetys napisał/a: | a czy to moze byc cos powaznego? |
Wyczuwam, że pytasz ,,czy to może być rak?''. Odpowiadając szczerze: nowotwory złośliwe ślinianek zdarzają się w przyrodzie również, aczkolwiek są stosunkowo rzadkie. O wiele częstsze są nowotwory łagodne.
Ale to co Ty masz, wcale nie musi być nowotwór.
Tak jak pisałem powyżej: nie daj się lekarzowi, zrób USG :-) |
Temat: Zgrubienie wyczuwalne w okolicy ślinianki |
lewmarek
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 12388
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-03-21, 12:17 Temat: Re: ślinianka |
brzetys napisał/a: |
Jakis tydzien temu wyczulem po prawej stronie pod rzuchwa gulke nie wielka z poczatku |
Idź do lekarza, a najlepiej na USG. Może to być stary, zwłókniały węzeł chłonny (nic groźnego), ale może być coś poważniejszego. Bez badania oczywiście nikt tu Ci nie powie co to jest.
Morfologia, OB akurat tutaj niewiele pomogą w diagnozie. Idealnie będzie USG i w razie wątpliwości/niejasności biopsja. USG przy okazji odpowie Ci na kolejne pytanie: tzn. dotyczące wielkości i struktury ślinianek.
Tak więc nie stresuj się, nie nakręcaj, ale też nie odpuszczaj i idź do lekarza. Moja drobna rada jeśli mogę: nawet jeśli lekarz pierwszego kontaktu powie Ci, że to napewno zwłókniały węzeł chłonny i w ogóle lajcik totalny, zrób sobie USG. |
|
|