Autor |
Wiadomość |
Temat: Gruczolak wielopostaciowy zarodka ślinianki podżuchwowej |
lewmarek
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 18130
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-06-03, 18:39 Temat: Gruczolak wielopostaciowy zarodka ślinianki podżuchwowej |
Alex napisał/a: |
Objawy o ktorych pisze mnie jednak niepokoja i pomyslalam ze moze ktos mial (przy okazji) podobne i moglby cos zasugerowac. |
Toteż sugerujemy Ci -- idź z tym do lekarza. Nawet jakbyśmy mieli 100% pewności co to jest, to i tak my Cię tu nie wyleczymy.
Alex napisał/a: |
Coz-dziekuje Lewmarku za slowa otuchy-teraz z moim nowotworem bede sie meczyla sama |
Nie rozumiemy się. Masz zdiagnozowanego gruczolaka wielopostaciowego, nie Ty jedna na tym forum. Podpowiem Ci: autor tych oto słów również ma coś takiego. Mogę Ci pomóc, podpowiedzieć na tyle na ile moja wiedza i doświadczenie w tej materii pozwala. Natomiast nie reaguj proszę źle jeśli z małymi czerwonymi kropkami wysyłam Cię do lekarza, bo to jest jedyna sensowna rada jakiej mogę udzielić.
Peace on earth. |
lewmarek
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-06-03, 14:29 Temat: Gruczolak wielopostaciowy zarodka ślinianki podżuchwowej |
Alex napisał/a: | Hej!
Sprawa wyglada tak-cale nogi,brzuch itd pokryte sa malymi czerwonymi kropkami (jakby krew pod skora) |
Jakby tu napisać... to jest forum dla ludzi którzy zmagają się nowotworami tarczycy, głowy i szyi (jak sama nazwa wskazuje). Twój problem wydaje się być trochę z innej beczki (dermatologiczny?). Wiem natomiast jedno: na pewno nie ma to żadnego związku z gruczolakiem wielopostaciowym.
Powtórzę się: jeśli cokolwiek Cię niepokoi, idź z tym do lekarza. My tu naprawdę nie znamy się na małych czerwonych kropkach (tzn ja na pewno nie, może inni tak). |
lewmarek
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-05-26, 12:58 Temat: Gruczolak wielopostaciowy zarodka ślinianki podżuchwowej |
Alex napisał/a: | Hmm...czyli nie powinnam sie przejmowac nieustajacym (od conajmniej miesiaca) szumem w uszach i czerwonymi krwiaczkami ktore zaczynaja pokrywac moje cialo? |
Nie mogę napisać że coś powinnaś zignorować a coś nie. Jeśli cokolwiek Cię niepokoi -- idź z tym do lekarza. Wiem natomiast jedno: często po zdiagnozowaniu poważnej choroby, człowiek zaczyna bardzo skrupulatnie (i czasem przesadnie) przyglądać się swojemu ciału i to, co kiedyś nie wzbudziłoby zainteresowania, teraz urasta do roli problemu.
Moja rada: czujnie, ale z dystansem. Wątpliwości? Do lekarza. |
lewmarek
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-05-26, 12:37 Temat: Re: Krwiaczki (krwinki)na calym ciele-co to??? |
Alex napisał/a: | (nie wiem czy to ma zwiazek) ale wykryto u mnie guza slinianki,czekam na operacje jednak zaczynam widziec z dnia na dzien coraz wiecej pojedynczych jakby malenkich delikatnie wypuklych czerwonych (jakby z krwi) krostek,dwie sa wieksze od pozostalych. |
Nie ma związku. To, że masz guza ślinianki nie oznacza, że nie możesz nabawić się innych chorób. Ale też wyluzuj i nie nakręcaj się za bardzo, bo skoro już zacząłeś liczyć krostki/kropki na ciele, to może bardziej przydałby Ci się spacer, film, jakiś relaks?
M. |
lewmarek
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-05-24, 14:32 Temat: Gruczolak wielopostaciowy zarodka ślinianki podżuchwowej |
Alex napisał/a: | Dziekuje `mad`-natrafilam na ten post juz wczesniej jednak jest on z 2009 roku. |
To co, że z 2009 roku? To chyba nawet lepiej. Jak domniemywam, Mamanel żyje i miewa się całkiem dobrze, więc to dobra wiadomość również dla Ciebie. |
lewmarek
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-05-22, 20:43 Temat: Re: Operacja usuniecia slinianki podzuchwowej |
Alex napisał/a: | Poza tym tego rodzaju guzy,szczegolnie te male w prawie 50% okazuja sie zlosliwe. |
Hm? Skąd masz takie dane?
Gruczolak wielopostaciowy sam w sobie jest nowotworem łagodnym, więc jeśli po wycięciu guza obraz histopatologiczny pokryje się z biopsją, możesz otwierać szampana.
Natomiast pozostawiony sam sobie może się zezłośliwić, ale też to nie jest nie aż tak częste (circa 5-10%, prawdopodobieństwo rośnie z "wiekiem" guza).
Prawdę mówiąc nigdy nie słyszałem o zależności: mały guz = większe prawdopobieństwo, że jest złośliwy itd. Czytałem też (w kilku źródłach), że w przypadku tumora mixtusa, biopsja wykonana przez doświadczonego człowieka w 80-90% przypadków pokrywa się z późniejszym badaniem histopat.
Skąd więc wytrzasnąłeś te 50%? |
|