1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Nowotwór płuca z przerzutami na kręgosłup
magmar

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7144

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-04-09, 10:52   Temat: Nowotwór płuca z przerzutami na kręgosłup
Od momentu wykrycia rok i dwa miesiące. Rak jest bardzo nieprzewidywalny.Miałam wrażenie, że wiem wszystko. Można napisać doktorat;) wydawało mi się, że mamy trochę więcej czasu...U nas pojawiły się przerzuty do głowy więc to skróciło ten czas.Czas choroby był straszny: uśmiech, walka przy mamie a kompletne załamanie w domu ale ciesze się, że mogłam być przy niej wtedy gdy chorowała i gdy umierała.Mam w sobie teraz niewyobrażlny spokój. Spokój, że już nie cierpi...
Dopytaj o ten zabieg wertebroplastyki może coś pomoże ewentualnie naświetlania lub bifosfoniany też mają działać przeciwbólowo
Moja mama tez na poczatku poruszała się normalnie ale z miesiąca na miesiąc coraz gorzej jej sie chodziło aż w końcu zaniemogła całkowicie.Paraliż przyszedł później
Trzeba tego gada zatrzymać.

[ Dodano: 2014-04-09, 12:03 ]
To jest złamanie stabilne(?) Doszło do złamania bo komórki nowotworowe naciekają w tym miejscu.Trzeba coś z tym zrobić żeby nie było gorzej i szybko działać:)
Na mój rozum masz 3 wyjścia : wertebroplastyka, bifosfoniany, naświetlania
Niech onkolog oceni co w waszym przypadku będzie najlepsze
pozdrawiam :)

[ Dodano: 2014-04-09, 12:07 ]
Acha i pomyślcie o hospicjum domowym. Moja mama wlewy z bifosfonianów dostawała w domu nie musiała "latać" po szpitalach. To jest fajna sprawa dużo pomagaja w takich codziennych sprawach.Doradzają a Ty masz jakieś medyczne oparcie
  Temat: Nowotwór płuca z przerzutami na kręgosłup
magmar

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7144

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-04-08, 09:46   Temat: Nowotwór płuca z przerzutami na kręgosłup
Witaj:)
moja mama miała patologiczne złamanie kręgosłupa a dokładnie trzonu kręgu 12.Też liczyłam na zabieg cementowania ale lekarze rozwiali szybko moje nadzieje.Ponoć jak dojdzie już do złamania to po zawodach. Sam zabieg nie daje nic (przynajmniej tak było u mojej mamy)trzeba by było odbarczyć kręgosłup a to jest bardzo rozległy zabieg i jak to powiedział: zabijemy mamę.Moja mama była sparaliżowana juz od pasa w dól.Była zacewnikowana, bez jakiegokolwiek czucia. Początkowo jeszcze chodziła ale potem systematycznie było coraz gorzej aż w końcu zaległa całkowicie.Wypożyczyliśmy jej specjalny materac przeciwodleżynowy i łóżko na pilota. Ja dopytywałam ortopedów co zajmują się takimi sprawami ale nie dawali szans. Mam nadzieje,że mnie nie zbywali ale wytłumaczyli mi to tak,że brzmiało logicznie. Każdy przypadek jest inny dopytaj lekarzy. Nie chce Ci odbierać nadziei bo sama podczas choroby mamy miałam jej za wszystkich ale będzie ciężko.Nas choroba pokonała miesiąc temu.Trzymaj się dzielnie

[ Dodano: 2014-04-08, 11:01 ]
Acha na ból stosowaliśmy plasterki Transtec ( ?) i bardzo dobrze szła na ketonal 3x 100 i ewentualnie bunondol(?)
Wiem, że ketonal bardzo niszczy żołądek ale pomagał jej.Ból był pod kontrolą .Tramal nie działał. Musicie sami wypróbować. Trzymaj się cieplutko

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron