1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak trzonu trzustki
magmo70

Odpowiedzi: 149
Wyświetleń: 60745

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-04-01, 13:06   Temat: Rak trzonu trzustki
::rose::
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-10-16, 11:00   Temat: Rak trzonu trzustki
Iwonka,
A co ja mam powiedzieć, mam takie same obawy.
Moja mama jest po 7 cyklach (razy 3 czyli 21 wlewów). Tez naczytałam się że Gemzar po jakimś czasie przestaje działać i jak Mamie zaczęly odrastać włosy i zapaliła mi się kontrolka, że to właśnie zaczął się ten czas.
Panicznie boję się wyników tomografu z poniedziałku. Generalnie mamie nie dają kartki z wynikiem, czasami się zastanawiam, czy to nie lepiej być nieśwadomym i cieszyć się każdym dniem a mamie nie uświadamiać że jest gorzej.
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-10-10, 13:57   Temat: Rak trzonu trzustki
Iwonka. markery to nie wyznacznik przy stwierdzeniu choroby, ale przy podawniu chemii. Jak spadają po kolejnych cyklach, to znaczy że chemia działa.
Ja sie tego trzymam, mama po operacji miała Ca 19-9 ok 2000, po 3 cyklach 1000 a po 5 - 500.
To jest moja pociecha, że walczy, oby jak najdłużej, chociaż lekarze powiedzieli jej że w jej stanie to nie walczą o wyleczenie, tylko przedłużenie życia.
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-22, 11:45   Temat: Rak trzonu trzustki
Iwonka, mama wczoraj była na 3 wlewie z 5 cyklu. O wynikach rezonansu powiedzieli tylko tyle, że na USG "coś" wyszło ale rezonans tego nie potwierdził. Papierowych wyników nie dostała, nie wiem dlczego.
Jednak z tego co mówią, to chyba nie jest gorzej i to jest najważniejsza wiadomość.
Ja także trzymam kciuki za Twojego tatusia.
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-14, 08:14   Temat: Rak trzonu trzustki
Iwonka,

Moja mam przed chemią też miała większa depresję. Teraz jest w trakcie 5 cyklu i powiem, że jak zaczęła przyjmować chemię, to ustapiły bóle, teraz normalnie funkcjonuje ma plany.
Cieszymy się bo Ca 19-9 przed chemią 2000 miesiąc temu 100 a w tamtym tygodniu 554, chociaż jak spytała lekarki czy idzie ku dobremu, to ją "wzmocniła" stwierdzeniem, "nooooo, może".
Mama wczoraj maiłą usg i rezonans ale nie znamy wyników. Może za tydzień na chemii jej coś powiedzą. Modlę sie żeby było dobrze.
Pociesz tatę, GeMZAR naprawdę moja mama znosi dobrze normalnie fukcjonuje, waga stanęla w miejscu- smap ozytywy, oby jak najdłużej.
Trzymam kciuki za powodzenie chemii i poprawę nastroju Twojego tatusia. :)
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-31, 12:50   Temat: Rak trzonu trzustki
Mamie powiedzieli, że te skoki poziomu cukru, to nie taka zwykła cukrzyca, tylko jakby mechaniczna od uszkodzenia trzustki. Nawet zbyt drastycznej cukrzycowej diety nie kazali stosować. Leki sa tylko po to żeby obniżać poziom cukru.
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-31, 12:06   Temat: Rak trzonu trzustki
Moja mama też ma usunięty tylko ogon i trzon, głowa jest zostawiona i jeśli chodzi o poziom cukru to raczej jest w normie, zdarzają się ostatnio skoki ale cały czas jest na lekach.
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-25, 12:01   Temat: Rak trzonu trzustki
Hej,

Mamie kazano co 3 miesiące kontrolować markery nowotworowe i jak zaczęły wzrastać to kazali zrobić badanie PET. Wykazał nawrót i wtedy dopiero skierowano ją na chemię
magmo70

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-20, 16:47   Temat: Rak trzonu trzustki
Iwonka,

Moja mama miała taką samą operację, usunięty trzon i ogon oraz śledziona, zostawiono resztę trzuski. Miała ją we wrześniu 2012 roki i po konsultacjach u onkologii do marca nie miała chemii (profesor stwierdził, że nie potrzeba, bo marker spadał) i wydaje się że to był bład. teraz od kwietnia mama ma chemię 4 serię i na początku było lepiej, dobrze się czuła teraz jest trochę gorze znów ma bóle.

Myślę, że jak Twój tata dostanie od razu chemię to ma bardzo dużą szansę na wygraną :-D

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron