1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 12
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: meltump-co dalej?
magusia

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 9391

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-02-01, 19:36   Temat: meltump-co dalej?
Witam,

Odebrałam wynik z ponownego przebadania próbek.
Myślę,że mogę być zadowolona, choć czegoś konkretnego pewnie
dowiem się na wizycie lekarskiej.

Załączam wynik:

[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2018-02-01, 19:59 ]
Załączając wyniki badań, proszę usuwać dane lekarzy

magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-18, 18:55   Temat: meltump-co dalej?
Witam

Piszę dzisiaj w zdecydowanie lepszym nastroju i mam nadzieję, że taki zostanie :)

Wczoraj byłam na ponownym badaniu USG węzłów chłonnych (do poprzedniego mój
lekarz prowadzący miał jakieś wątpliwości)
W moim odczuciu wczorajsze badanie było przeprowadzone bardzo dokładne i wnikliwie.

Opis badania:
W prawej pachwinie, lokalizacyjnie powyżej wiązki naczyniowej,przy więzadle pachwinowym
widoczna jest osełkowatego kształtu glado konturowana hipoechogenna struktura o wymiarach
17 x 5 mm, w skali szarości nie ma morfologii węzła chłonnego (w mojej ocenie ),w jej obrębie
widoczne przepływy, nie można wykluczyć jej związku z kanałem pachwinowym -wskazana
obserwacja.
Ponadto w obu pachwinach widoczne bardzo drobne pojedyńcze typowo odczynowe węzły chłonne.

Czuję się trochę spokojniejsza nie znaczy, że uśpiona.
W środę oddaje bloczki do ponownego badania.Mam nadzieje, że wynik nie będzie odbiegał
od pierwotnego opisu.

Pozdrawiam :)
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-15, 11:13   Temat: meltump-co dalej?
Madziooorek3
Nawet nie wiesz jak bardzo marzę o tym, żeby skończyło się na stresie.
Bardzo bym chciała pozytywnie myśleć, alko chociaż nie pogrążać się, ale
to jest silniejsze ode mnie.
W środę o 19.00 mam USG, będę musiała dać radę.

Dzisiaj jadę do Wrocławia odebrać bloczki, a w środę po USG zawieźć do
pani prof.do ponownego przebadania.

Pozdrawiam
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-10, 16:08   Temat: meltump-co dalej?
Jest tylko to:
MELTUMP(melanocytic tumor of uncertain malignant potential).Wycięcie całkowite.

[ Dodano: 2018-01-10, 17:35 ]
Rauni
Moje znamię też badał dr Wojnar i gdyby nie to, że
węzeł wyszedł powiększony nie szalałabym tak.
Jak wiadomo z tego forum pomyłki się zdarzają
i to jest dołujące
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-10, 14:42   Temat: meltump-co dalej?
Witam.
Jestem już po wizycie,ale w zasadzie stoję w miejscu.

Pani doktor po przeczytaniu opisu USG i zbadaniu palpacyjnym pachwin kazała zrobić
jeszcze jedno badanie USG tylko u radiologa, a nie jak poprzednie u chirurga ( coś jej nie
pasowało).
Dzwoniłam dzisiaj pod wskazany numer i zapisałam się na 17.01.
Ech ta niepewność :?ale?:

Jeżeli chodzi o ponowne przebadania bloczków to poleciła mi najlepszą w tej dziedzinie
prof.Hałoń.Dostępna dopiero w na początku lutego.
Znowu czekanie :-(
Najgorsze, że nie mogę się na niczym skupić, nie dociera do mnie tłumaczenie męża,
ja żyje w swoim świecie.
Według mojej pani doktor przy wyniku pierwotnym jaki otrzymałam (MELTUMP) nie
powinno być przerzutów (przynajmniej tak szybko).
Moje pytanie do samej siebie, czy to jest meltump?
Okaże się... Znowu czekanie, a czas leci.

Rauni

Pytałam o badanie histopatologiczne w DCO, ale tam wykonuje ten sam doktor co w Onkomedzie,
gdzie ja miałam wycinane swoje znamię.
A Ty gdzie się leczysz?

Życzę Wszystkim dużo siły i cierpliwości.
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-08, 22:00   Temat: meltump-co dalej?
Rauni,bardzo dziękuje za wiadomość.

Jutro spróbuję zadzwonić do dr Hałoń może się uda, a jak nie to może DCO.
Dopytam jutro na wizycie, moja lekarka tam pracuje
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-08, 17:57   Temat: meltump-co dalej?
Dzwoniłam dzisiaj do laboratorium patomorfologicznego - za tydzień mam się zgłosić po
bloczki - czekam.
Mam pytanie,czy ktoś może mi polecić gdzie we Wrocławiu mogę oddać materiał do
przebadania?
Będę wdzięczna
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-08, 13:18   Temat: meltump-co dalej?
Witam Wszystkich czytających :)

Za Waszą radą chciałabym ponownie oddać wycinek do przebadania.
Czy Ktoś może udzielić mi informacji jak to zrobić?

Byłabym wdzięczna za wskazówki.
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-07, 22:51   Temat: meltump-co dalej?
TP53
Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Lekarz, który robił USG sugerował, że to jest węzeł przerzutowy bo ma wzmożone unaczynienie
I niewidoczną wnękę.
Nie wiem tylko co miał na myśli mówiąc,że jeżeli nie wyczuje pod palcami to mam przyjść za
trzy miesiące.
Myślę, że nie ma co czekać bo w tej chorobie liczy się czas.
I tak mam wrażenie,że u mnie idzie wszystko pod prąd.
Boję się wizyty we wtorek,ale muszę być dzielna.
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-07, 17:01   Temat: meltump-co dalej?
Mam jeszcze jedno pytanie.
We wtorek mam wizytę lekarską w związku z powiększonym węzłem chłonnym, którego opis przedstawiłam w powyższym poście.
Czy w takiej sytuacji wykonuje się biopsje czy wycina wszystkie węzły?
Boję się bardzo.
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-07, 11:43   Temat: meltump-co dalej?
Dziękuję za szybką odpowiedż.

TP53

Nie,nie było wykonywane powtórne badanie histopatologiczne.Wynik mnie bardzo zaskoczył i jak porównuje do innych wyników na forum wydaje się być niekompletny.Lekarka powiedziała,że jest to odpowiednik czerniaka in situ.Z tego co widze to nawet taka postać ma określane parametry.Nachodzą mnie myśli,żeby zbadać to u innego patomorfologa tylko nie wiem czy teraz w moim przypadku to coś zmieni.

mf54

Może napisałam niezrozumiale,ale blizne miałam poszerzaną.Martwi mnie to,że nie miałam usuniętego węzła wartowniczego. W badaniu by wyszło, czy wtedy już nie było mikroprzerzutu.Mój pieprzyk miał ok.5mm.Dodam, że takich pieprzy, pieprzyków mam całe mnóstwo
magusia

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2018-01-07, 09:33   Temat: meltump-co dalej?
Witam.
Czytam Was od maja 2017r,ale teraz postanowiłam napisać ponieważ potrzebuje Waszej pomocy.
30.05.2017r w prywatnej przychodni onkologicznej we Wrocławiu wycinałam znamię uda prawego.Wynik jaki otrzymałam to:
" MELTUMP (Melanocytic tumor of uncertain malignant potential).Wycięcie całkowite."
Lekarz na wizycie mnie uspokoił i zalecił poszerzenie blizny,gdyż rozpoznanie nie kwalifikuje do wycinania węzła wartowniczego.Kontrolne badania(RTG klatki piersiowej i USG jamy brzusznej)mam wykonywać co sześć miesięcy.Czerwcowe badania wyszły dobrze,w grudniu oprócz zaleconych badań,które też wyszły dobrze, zrobiłam sobie USG węzłów chłonnych i tu się przeraziłam.Nie sądziłam,że ten koszmar tak szybko powróci.To mój opis:
" W pachwinie prawej,tuż powyżej więzadła pachwinowego,nad tętnicą biodrową obecny jest pojedyńczy węzeł chłonny o umiarkowenie wysokiej, jednorodnej echogeniczności, bez widocznej wnęki, ze wzmożonym unaczynieniem mający wymiary 15,8x9,0x6,4 mm.Wskazane jest monitorowanie USG."
Wizytę mam 09.01.2018r.Piszę,żeby dowiedzieć się jak powinno wyglądać dalsze postępowanie w moim przypadku.Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek informację.
Z góry dziękuję za podpowiedzi - serdecznie pozdrawiam.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron