Autor |
Wiadomość |
Temat: przerzuty do mózgu |
marzena66
Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 25789
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-15, 17:47 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulinko,
Przyjmij wyrazy współczucia
Co mogłaś, jak umiałaś tak pomogłaś mamie przejść na drugą stronę a teraz mama już nie cierpi i odpoczywa sobie po tym ziemskim cierpieniu.
Dużo sił na dalsze dni. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-02, 22:13 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Zapewnij mamie spokój, żeby nic nie zakłócało mamie odchodzenia jak ten moment miałby nastąpić. Nie budźcie mamy. I tak jak mówi Madzia mów do mamy, może chcesz Jej coś przekazać jeszcze, o czymś powiedzieć, to odpowiednia pora, słuch wyłącza się podobno ostatni. Mama Ci nie odpowie może ale usłyszy.
|
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-02, 20:56 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12 napisał/a: | Mama nie przełyka leków....... ale jest to bardzo niebezpieczne. |
Pisałam Ci o tym wcześniej, jest niebezpieczne bo mama może się zadławić/udusić. Jak pacjent nie może przełykać trzeba szybko zmienić system podawania leków, dobra decyzja.
Paulina12 napisał/a: | mimo to cały czas myśle, czy będę wtedy, czy nic nie przeocze. |
Paulinko zazwyczaj widać ten zbliżający się koniec, stan diametralnie się pogarsza, tylko czasami nasi chorzy nie chcą przy nas odchodzić, może dlatego żeby oszczędzić nam tego cierpienia.
Paulina12 napisał/a: | Wiecie co jest dziwne, jak dotąd co chwile płakałam, tak nagle nie jestem w stanie |
Wiesz już, że stan mamy jest tak poważny, że nie da się już nic zrobić, wiesz, że mama zbliża się już do ostatniej swojej ziemskiej drogi, oswoiłaś się w jakimś stopniu z tym co jest nieodwołalne, łzy które miałaś w sobie zapewne wszystkie wylałaś, teraz chcesz zapewnić po prostu mamie godne odejście, zadbać o Nią w każdym najmniejszym calu i Twoja uwaga na tym jest skupiona, na łzy przyjdzie jeszcze nie raz czas.
Trzymaj się i niech się spełni Twoje życzenie - odprowadzenie mamy na ten drugi, podobno lepszy świat |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-01, 20:39 Temat: przerzuty do mózgu |
Przeprowadź mamę na tą drugą stronę kiedy przyjdzie czas, na pewno będzie bardziej spokojniejsza, że są przy Niej bliscy.
Trzymaj się dziewczyno i sił Ci życzę w tej trudnej drodze. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-01, 20:29 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Pacjent w tym ostatnim stadium zazwyczaj przestaje jeść i pić, przestaje mówić, nogi, ręce stają się zimniejsze, zaczynają sinieć, robią się takie wyostrzone rysy twarzy, bardziej uwidacznia się nos, oddech staje się cięższy, trudniejszy, czasami charczący. To takie ogólne objawy odchodzenia.
|
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-01, 19:29 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Nikt z nas nie wie ile to potrwa, może parę dni, może tydzień/dwa, wiemy tylko, że stan mamy jest ciężki.
Mama mówi nielogicznie bo ma przerzuty do mózgu, więc tak może być, jak również zachowanie może być bardzo różne, dlatego jak mama dużo śpi to najlepsza opcja.
Śpijcie jak możecie, jakby coś się działo usłyszycie a jak mama będzie chciała odejść bez Was obok to odejdzie.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-01, 19:00 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Nie wmuszajcie już jedzenia, jak mama śpi to lepiej dla Niej przynajmniej nie czuje bólu, nie czuje lęku i strachu. Nie wiem czy mama pije, jeśli nie to nawilżajcie Jej wodą usta. Jeśli jesteście pod opieką HD porozmawiajcie o zmianie leków skoro mama ma kłopot z połykaniem, może czas przejść na podawanie podskórne.
Niestety jak napisała missy, zbliża się raczej ostatni etap mamy.
pozdrawiam ciepło |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-12-07, 18:18 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Lekarze też dokładnie nie powiedzą ile to potrwa. Wszystko zależy od postępu choroby, siły organizmu i jeszcze wielu innych czynników. Nie ma co patrzeć na statystyki. U nas poszło to szybko od wykrycia trwało to tylko niecałe pięć miesięcy.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-12-06, 19:25 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
U mojej mamy było podobnie, nie dawała rady sama chodzić, podtrzymywałam ale nogi się uginały, stan co rusz się pogarszał, nie potrafiła nawet przełożyć nogi do płytkiego brodzika, musiałam te nogi podnosić. U nas niestety chodzenie nie poprawiło się i mama przestała chodzić, na pewno było to u nas spowodowane przerzutami w mózgu a później wylewem, który już mamę położył do łóżka.
Podpytajcie lekarza, jest u was jeszcze jakieś leczenie, może jakaś rehabilitacja/masaże żeby wzmocnić mięśnie.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-12, 20:23 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Nie wiem czy ma to już w tak zaawansowanej chorobie jakieś znaczenie, jak tak to proszę mnie poprawić ale u mojej mamy były przerzuty do płuc, do OUN i ogólnie mama słabła, może ze strony płuc miała akurat mniejsze dolegliwości, przerzuty w głowie spowodowały padaczkę i wylew. U cioci natomiast z takimi samymi przerzutami, głowa nie dawała objawów za to płuca tak, więc w naszym przypadku nie było jakiejś reguły.
Paulinko czytaj forum na pewno dużo się z niego dowiesz. Nie stresuj się na zapas, jak pojawi się jakiś niepokojący objaw u mamy zauważysz to od razu, np. jakieś splątanie, mylenie faktów, zapominanie ze strony głowy, jakiś kaszel, duszności ze strony płuc będziesz wtedy reagować. Nie wybiegaj w przyszłość tylko pielęgnuj Wasz wspólny czas.
pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-11, 13:45 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12 napisał/a: | Czy to jest tak, że z dnia na dzień może się pogorszyć? |
Paulinko niestety może ale może też "stan lepszy" trochę potrwać i należy go pielęgnować i cieszyć się nim.
Paulina12 napisał/a: | Niemniej boje się i martwię. |
To normalne, każdy z nas mając chorą osobę w domu bardzo się martwi, przeżywa, denerwuje, obserwuje, trzeba być czujnym i jak coś się dzieje to od razu reagować. Na pewno masz kontakt z lekarzem/pielęgniarką z HD to jakby coś się działo to kontaktuj się z nimi.
Tu na forum też uzyskasz ogromną pomoc i wsparcie.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-08, 12:04 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12, trochę przykre i smutne co napiszę ale u mamy raczej nikt nie postawił błędnej diagnozy. Ona jest stwierdzona Paulina12 napisał/a: | mama miała w 2011 wykrytego raka drobnokomórkowego płuca |
Paulina12 napisał/a: | że mama ma rozsiane przerzuty do OUN | to są fakty, choć na pewno chciałabyś, żeby było inaczej i my również.
W tej chorobie tak jest w większości przypadków, sinusoida, okresy dobre, okresy złe, okresy tragiczne, wszystko to może się zmienić z miesiąca na miesiąc, z tygodnia na tydzień, ba nawet z dnia na dzień.
Paulina12 napisał/a: | Czy to tylko pozornie dobry okres? |
To okres wyżu, okres lepszego samopoczucia i z tego trzeba się cieszyć, pielęgnować i wykorzystywać bo nie wiadomo kiedy nastąpi spadek a może w każdej chwili.
Przykro mi, że zabrałam Ci marzenia ale chyba lepiej znać prawdę, ciesz się chwilą, chwilo trwaj jak najdłużej.
Pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-05, 22:45 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
Trudno to określić, bo każdy może mieć inne objawy. U mojej mamy było spokojne odejście, ale Ona dostała od przerzutów do mózgu i padaczki i wylew, pisałam to wyżej, ciocia odchodziła strasznie. Nie ma co gdybać, jak to będzie. Poczytaj forum, bardzo zachęcam, przygotujesz się. Ja coś się będzie z mamą działo, co będzie wywoływało Twój niepokój, pytaj na forum, na pewno ktoś odpowie, podpowie co robić. Każdy przypadek może się trochę różnić, zależy wszystko od siły organizmu, od postępu choroby, nie wybiegaj w przyszłość. Mama jest i dbaj o Nią na tyle ile możesz i pilnuj, żeby nie cierpiała.
Pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-05, 22:16 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12 napisał/a: | chorobą czy wypieraniem prawdy. |
Paulinko chyba jednak te objawy to choroba.
Paulina12 napisał/a: | Jak długo to wszystko w przypadkach Waszych Najbliszych trwało? |
W naszym wypadku cztery miesiące.
Paulina12 napisał/a: | Jak funkcjonujecie po odejściu najbliższych osób? |
Swoje odchorowałam, tabletki pomogały, życie toczy się dalej a ja razem z nim.
Paulina12 napisał/a: | a ja o nią nie walczę |
Walczysz, tylko nie zawsze jesteśmy w stanie pomóc ale możemy być, wspierać, pomagać, uśmierzać ból i wszystkie inne dolegliwości, pomagamy godnie odejść.
Paulina12 napisał/a: | Dlaczego po stereotaksji rak daje kolejne przerzuty do płuc? |
Bo nie z każdym rakiem wygrywamy, bo to trudny przeciwnik i niestety ale silniejszy od wszystkiego, ten rodzaj raka daje szybko przerzuty. Paulina12 napisał/a: | nie wiem ile czasu nam zostało i co się będzie działo |
Poczytaj forum jest tu bardzo dużo osób z tego rodzajem raka, dowiesz się więcej, będzie Ci łatwiej wszystko opanować, przygotować się do wielu rzeczy, lepiej wiedzieć niż żyć w nieświadomości wtedy łatwiej przejść przez to wszystko.
Trzymaj się i musisz być silna dla mamy, nie płacz przy Niej, wykrzycz się i wypłacz jak potrzebujesz gdzieś z boku, pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-05, 17:48 Temat: przerzuty do mózgu |
Paulina12,
U mojej mamy przerzuty do mózgu spowodowały ataki padaczki, zaraz po tym wylew i straciła całkowicie kontakt z rzeczywistością. Po wylewie już przestała chodzić, tylko leżała, przestała mówić, poznawać, nie kontaktowała. Tak było u nas ale pewnie nie u każdego występuje taki stan, musisz być czujna.
Pozdrawiam. |
|