1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak płuc, przerzut do kręgosłupa i paraliż u mamy - ratunku
marzena66

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 11344

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-04-26, 14:08   Temat: Rak płuc, przerzut do kręgosłupa i paraliż u mamy - ratunku
riin napisał/a:
Z rozmiarem 16 zbiórka moczu jest ok, z rozmiarem 18 jest ograniczona i ilość mniejsza - choc na logikę wydawałoby się odwrotnie - czy ktoś potrafi mi to wytłumaczyć?

To co udało mi się znaleźć
Cytat:
Rozmiar cewnika powinien być dobrany do rozmiaru cewki moczowej - u mężczyzn najczęściej stosuje się cewnik Foley'a rozmiaru 18 CH (czerwony zawór). Zastosowanie zbyt grubego cewnika spowoduje dyskomfort pacjenta i narazi go na powikłania - zapalenie cewki moczowej.

http://eurologia.pl/g/324...herza-moczowego
riin napisał/a:
Jednak nadal trudno mi się pogodzić, ta bezsilność jest dobijająca.

Tłumacz sobie, że mama ma profesjonalną pomoc, jesteś z mamą ile możesz, nie zawsze rodzina ma możliwość opieki, nie rób sobie wyrzutów sumienia bo będzie Ci bardzo źle i odbije się na Twojej psychice, tak widocznie miało być.

riin napisał/a:
że to wszystko takie nieuniknione.

Niestety ale tak, trudno to zaakceptować ale musisz się do tych myśli przygotowywać bo niestety to nastąpi, bardzo mi przykro.

pozdrawiam i sił życzę.
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-09-02, 20:02   Temat: Rak płuc, przerzut do kręgosłupa i paraliż u mamy - ratunku
Marcin J,

Przecież napisałam wyraźnie, że jestem jak najbardziej za hospicjum stacjonarnym, jeśli stan jest poważny. Nie każdy może z różnych przyczyn opiekować się chorym jak również stan chorego może być na tyle poważny, że opieka nawet najlepsza w domu nie zapewni opieki specjalistów a tacy w HS są. Oczywiście, że bardziej jestem za HD ze względów powiedzmy uczuciowych/bliskości/ ale czasami nawet wbrew temu trzeba podejmować inne decyzje. To tylko moje osobiste zdanie a każdy postępuje według swoich zasad i przesłanek medycznych.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-08-31, 17:28   Temat: Rak płuc, przerzut do kręgosłupa i paraliż u mamy - ratunku
riin napisał/a:
lekarz powiedział mi, że nie mam szans się nią zająć - nawet 3 osoby 'amatorzy" nie dałyby rady będąc przy niej 24 godz. na dobę.

Z tym się do końca nie zgadzam, wiele osób z forum opiekowało się swoimi chorymi i to w pojedynkę i dało radę, zresztą ja również, choroba nowotworowa mocno rozsiana z przerzutami w głowie, po 2 wylewach i atakami padaczki ale oczywiście nigdy nie neguje hospicjum stacjonarnego, nie każdy ma czas, siłę, warunki i jest to miejsce jak najbardziej potrzebne osobom bardzo chorym.

riin napisał/a:
Jest mi tak strasznie źle z tym, że szok.
To była jej decyzja,

Jeśli taka była mamy decyzja to ją spełniłaś. Nie rób sobie wyrzutów sumienia nie każdy ma na to siły żeby opiekować się tak ciężko chorą osobą. Do hospicjum możesz chodzić non stop, możesz tam przebywać bardzo długo a nawet czuwać przy mamie jak zajdzie taka konieczność. Nikt w hospicjum nie ogranicza pobytu rodziny.

Trzymaj się, pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-08-30, 16:58   Temat: Rak płuc, przerzut do kręgosłupa i paraliż u mamy - ratunku
Marcin J napisał/a:
Rozstrzelac sluzbe zdrowia nie wiem czy dobry pomysl.

Raczej niekoniecznie, ktoś nas musi leczyć, może z Nią czasami trudno ale bez niej raczej niemożliwe.
pozdrawiam

[ Dodano: 2016-08-30, 18:03 ]
riin napisał/a:
Nie wiem co dalej. Za chwile pewnie wypiszą ją ze szpitala. 2 piętro, wanna, ja samotna matka z małym dzieckiem.

riin napisał/a:
Ona wymaga całodobowej opieki, rehabilitacji. Nie ogarne tego sama, a praca, dziecko, szkoła?

W takim wypadku jak wiesz, że sama nie dasz rady trzeba prosić o skierowanie do Hospicjum Stacjonarnego, tam zajmą się mamą a Ty będziesz mogła w każdej chwili mamę odwiedzać.

pozdrawiam

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron