Autor |
Wiadomość |
Temat: Nieoperacyjny rak jelita esicy z przerzutami do wątroby IV |
marzena66
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 7774
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2016-12-13, 22:22 Temat: Nieoperacyjny rak jelita esicy z przerzutami do wątroby IV |
dzwonek napisał/a: | Powiedzcie jak sobie radzicie po takiej stracie? |
Każdy inaczej przechodzi żałobę i każdy musi znaleźć swój własny sposób na dalsze życie bez kochanej/bliskiej osoby. Trochę czas leczy rany, żałobę trzeba po prostu przeżyć.
|
marzena66
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2016-12-04, 20:53 Temat: Nieoperacyjny rak jelita esicy z przerzutami do wątroby IV |
dzwonek,
Bardzo mi przykro |
marzena66
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2016-12-01, 21:00 Temat: Nieoperacyjny rak jelita esicy z przerzutami do wątroby IV |
dzwonek napisał/a: | Pielęgniarka z opieki palitywnej mówi żeby nie zmuszać. |
Bo nie powinno się zmuszać do jedzenia, jak stan chorego jest już bardzo ciężki, nie wiem jaki jest u babci. Pilnujcie picia żeby się nie odwodniła, może nutridrinki, są wskazane w chorobie nowotworowej a może po uzgodnieniu z lekarzem należy wdrożyć lek na apetyt, podpytajcie lekarza/pielęgniarkę.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2016-11-11, 23:27 Temat: Nieoperacyjny rak jelita esicy z przerzutami do wątroby IV |
dzwonek napisał/a: | Czy osocze może spowodować wzrost parametrów w wynikach i poprawę? |
A czy na pewno chodzi o osocze? może krew żeby wyniki się poprawiły bo np. morfologia kiepska?, ja nie wiem, tylko dopytuję.
Wyniki mogą poprawić się ale na jak długo nie wiadomo.
dzwonek napisał/a: | i zmieniła tabletki na cukier |
co to znaczy?
dzwonek napisał/a: | w każdym razie żółtaczka od wątroby. Czy to może ustąpić? |
to raczej żółtaczka miąższowa a to nie wróży dobrze. Jeżeli jest kłopot z odpływem żółci to mogłoby pomóc protezowanie dróg żółciowych a jeśli wątroba odmawia posłuszeństwa to może nic nie pomóc.
Hospicjum to w tej chwili najważniejsza sprawa.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2016-11-11, 22:28 Temat: Nieoperacyjny rak jelita esicy z przerzutami do wątroby IV |
dzwonek,
Babcia jak napisałaś ma IV stopień zaawansowania choroby, czyli najwyższy. Leczenie już zostało zakończone, szanse żeby cokolwiek babci pomogło są niestety żadne, bardzo mi przykro.
dzwonek napisał/a: | wdała się żółltaczka mechaniczna. |
Na pewno mechaniczna a nie miąższowa ?
Jeżeli chcesz poczytać o witaminie C to poszukaj na forum o metodach niekonwencjonalnych i tam jest trochę informacji. Jak na razie nie ma dowodów na to, że witamina uleczy, czy pomoże w raku ale to Wasza decyzja.
Tutaj masz trochę informacji o raku jelita i między innymi o terapii o którą pytasz
http://onkologia.org.pl/nowotwory-jelita-grubego/
http://www.onkonet.pl/dp_...znicy.php#menu1
Proponuję jak najszybciej zapisać babcię pod opiekę hospicjum domowego, żeby babcia nie cierpiała i miała zabezpieczenie lekarskie w razie dolegliwości.
pozdrawiam i witam na forum. |
|